Een rating agency of kredietbeoordelaar is een bedrijf dat de kredietwaardigheid van instellingen, bedrijven en landen beoordeelt. Een rating agency schat aan de hand van scenario’s en risicomodellen in hoe groot de kans is dat een bedrijf of land failliet gaat. Aan de hand van deze modellen wordt een ‘rating’ gehangen die de kredietwaardigheid van een bedrijf of land aangeeft. De drie bekendste kredietbeoordelaars, ‘the big three’ zijn Fitch, Standard & Poors en Moody’s.

Hoe groot is de invloed van rating agencies?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de invloed van rating agencies behoorlijk groot is. Wanneer een rating agency waarschuwt voor bijvoorbeeld de triple A status van een land reageert de beurs daar vaak negatief op. Echter is door de economische crisis een nieuw licht gekomen op de beoordelingen van de rating agencies. De kritiek op de rating agencies groeit binnen de financiële markt. Zo hebben de rating agencies niet gewaarschuwd tijdens het faillissement van Griekenland en  waren de ratings van Lehman Brother en AIG nog positief toen deze failliet gingen. Het vermoeden groeit dus dat de beoordelingen vaak achter de markt aan lopen en deze beoordelingen al in de prijs zijn verdisconteerd.

Rating’s en aandelen

Welke invloed hebben de ratings van rating agencies nu direct op uw beleggingen? De invloed van de rating agencies moet niet overschat worden. Als het gaat om het beleggen in obligaties kunt u zich beter laten leiden door het oordeel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF houdt de financiën van landen uitstekend bij en haar oordeel wordt dan ook serieus genomen. Dit betekent niet dat u de ratings van rating agencies volledig ‘links’ moet laten liggen. Een verlaging van de kredietwaardigheid van een land of aandeel is vaak een teken aan de wand, als u echter kort op het nieuws zit had u dit waarschijnlijk al eerder vernomen en komt de nieuwe rating dus niet als een verassing.