Donderdag 10 mei jl. is De Nederlandsche Bank (DNB) gekomen met een waarschuwing voor een mogelijk ‘dubbele dip’ in de Europese economie en een daarbij behorend ‘verloren decennium’.

De DNB presenteerde afgelopen week het overzicht financiële stabiliteit en is daarin een stuk somberder dan bij eerdere uitgaven van het overzicht.  In eerdere uitgaven werd gerept over een mogelijk nieuwe recessie. In de nieuwe uitgave bevestigd de DNB de dubbele dip voor Europa en voor Nederland.  Problemen bestaan vooral bij de Zuid Europese landen, haperende financieringen en de slecht presterende vastgoedmarkt. De DNB maakt in het rapport een vergelijking met Japan in de jaren 90.

De les die getrokken wordt uit het Japanse verhaal is dat de DNB en de Europese Centrale Bank (ECB) sterk moeten reageren om deflatie te voorkomen. Deflatie in Japan heeft er voor gezorgd dat de economie jarenlang niet groeide, het voorkomen hiervan is dus van groot belang. De DNB gelooft erin dat de ECB doormiddel van het verlagen van de rente hier correct op anticipeert. Kanttekening is wel dat de lagere rente door banken doorberekend moet worden aan de klanten.

Ook andere berichten laten zien dat Nederland in een moeilijke economische tijd zit. Zo werd bekend dat de bezettingsgraad voor de economie op 77% ligt. Dit is de laagste bezettingsgraad in jaren. Een bezettingsgraad onder de 83%, het langjarig gemiddelde van Nederland, wordt gezien als gevaarlijk en kan ontslagen tot gevolg hebben. Een bezettingsgraad van 77% betekent dat 23% van de machines niet aan het werk zijn, een duidelijke overcapaciteit dus. Het contrast met Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, wordt alsmaar groter. Zit Nederland onder het langjarige gemiddelde wat betreft de bezettingsgraad, zit Duitsland daar boven. Dat Duitsland het zo veel beter doet dan Nederland heeft vooral te maken met de landen waar naar geëxporteerd wordt. Nederland is gewend veel te exporteren aan de Duitse consument. De Duitse consument besteed echter nog niet veel beter. Duitsland exporteert vooral naar Azië, daar draait de economie nog op volle toeren. Cijfers als deze lijken te bevestigen dat de dubbele dip wel eens waarheid zou kunnen worden.

Is er dan helemaal geen goed nieuws?

Gelukkig valt er ook nog wat positief nieuws te bespeuren tussen de negatieve berichten.  11 mei maakte de Europese Commissie bekent dat Europa in een milde recessie zit. Voor 2012 wordt voor Europa gerekend op een daling van 0,3% van de economie. De verwachting is dat de Nederlandse economie 0,7% daalt. Nou is dit op zich geen goed nieuws maar de verwachtingen voor 2012 zijn beter. De Europese Commissie verwacht dat Europa in 2013 weer uit de recessie is. Voor de gehele eurozone wordt gerekend op een groei van 1% van de economie, voor Nederland is dat 0,7%.

Het slechte nieuws wat betreft Europa komt vooral uit Spanje. De Europese Commissie verwacht een krimp van 1,8% van de economie. Daarbij komen nog eens de problemen met de overheidsfinanciën, de hoge werkloosheid en de slecht presterende vastgoedmarkt.