Op 4 november kozen wij ervoor om te gaan beleggen via internet op Wolters Kluwer, een grote Nederlandse uitgeverij. Met deze online belegging behaalden wij een winst van 21 euro binnen twintig minuten. Voor veel mensen is online beleggen een onbekend gebied. In dit artikel zullen wij u kort uit gaan leggen wat online beleggen precies inhoudt. Ook is er een praktijkvoorbeeld te lezen over de belegging op Wolters Kluwer. Wilt u leren beleggen? Lees dan snel verder.

Beleggen via internet op Wolters Kluwer

Wat is online beleggen?

Online beleggen is een relatief nieuwe manier van beleggen. Deze manier heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier van beleggen.

Het eerste voordeel van online beleggen is dat u het overal kunt doen, zo lang u beschikt over een telefoon, tablet of computer. U hoeft dus niet langer naar de bank te gaan om aandelen te kopen. Ook kunt u nu beleggen op een koersstijging en op een koersdaling. Bij traditioneel beleggen maakt u verlies wanneer de waarde van het gekochte aandeel daalt, maar bij online beleggen werkt dit niet zo. Het enige wat u doet, is het plaatsen van een verwachting. Wanneer u verwacht dat de koers gaat dalen, dan kunt u hier op speculeren. Klopt uw verwachting? Dan maakt u winst.

Online beleggen geeft beleggers de mogelijkheid om te beleggen met kleine bedragen. Dit komt door het hefboomeffect: een effect dat uw inzet vermenigvuldigt met een bepaalde factor. Het hefboomeffect zorgt voor een groot verschil tussen de twee manieren van beleggen. Bij de traditionele manier moest u vaak een groot bedrag inleggen om aandelen te kopen, maar door het hefboomeffect bij online beleggen is dit niet meer nodig. Een kort voorbeeld:

Beleggen via internet op Wolters Kluwer

Figuur 1: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Stel dat u een positie wilt openen met een waarde van 100 euro, waarbij de aandelen een waarde hebben van 50 euro per stuk. Bij traditioneel beleggen kunt u hier twee aandelen mee kopen. Een koersstijging van 2% zorgt voor een winst van 1 euro per aandeel. Met de twee gekochte aandelen maakt u dus maar een winst van twee euro.

Bij online beleggen wordt uw inleg van 100 euro vermenigvuldigd met een bepaalde factor. We gaan in het voorbeeld uit van een factor van 20. Hierdoor wordt uw belegging 2000 euro waard en kunt u dus niet twee, maar 40 aandelen kopen! Bij dezelfde koersstijging en een winst van 1 euro per aandeel, maakt u een winst van maar liefst 40 euro! Dat is twintig keer meer dan wanneer u traditioneel zou beleggen.

Beleggen via internet op Wolters Kluwer: Aanleiding zoeken

Nu u de verschillen tussen online en traditioneel beleggen kent, zullen wij u meenemen in de praktijk. Voordat wij gaan beleggen, gaan wij altijd opzoek naar een nieuwsbericht dat iets zegt over de financiële situatie van een bedrijf. Positieve berichten kunnen er vaak voor zorgen dat de koers van een aandeel gaat stijgen. Negatieve berichten kunnen er juist weer voor zorgen dat de koers gaat dalen.

Op 4 november kwamen wij het bericht tegen dat u kunt lezen in figuur 2. Dit bericht gaat over de Nederlandse uitgever Wolters Kluwer. In het bericht wordt duidelijk dat de omzet van het bedrijf 17% hoger is dan een jaar eerder. Ook blijft de verkoop van digitale producten verder toenemen, wat in de toekomst voor een verdere groei kan zorgen. Dit is uiteraard erg positief voor de uitgever, waardoor wij een koersstijging verwachtten.

Figuur 2: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Figuur 2: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Beleggen via internet op Wolters Kluwer: Positie openen

Na het lezen van het bericht besloten wij om te gaan beleggen met 100 euro op een koersstijging.  Door de hefboomfactor werd dit bedrag vermenigvuldigd tot een bedrag van meer dan 2000 euro. We konden een positie openen van 75 aandelen. Zonder het hefboomeffect hadden wij een aandelenpositie kunnen innemen van maar drie aandelen.

Beleggen via internet op Wolters Kluwer: Positie sluiten

Na het openen van een positie kunt u de koers volgen. In figuur 3 kunt u het koersverloop van onze belegging zien. Het groene vak geeft de periode aan waarin onze positie open stond.

Figuur 3: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Figuur 3: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Direct na het openen van onze positie steeg de koers. Binnen 20 minuten was de koers genoeg gestegen voor een winst van 21 euro. Met dit bedrag waren wij zeer tevreden, dus besloten wij de positie te sluiten. Met een inleg van 100 euro, behaalden wij een rendement van 21 procent! Onze verwachting pakte goed uit en zorgde voor een mooi resultaat. In figuur 4 kunt u een winstoverzicht vinden van onze positie.

Figuur 4: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Winstoverzicht. Klik om te vergroten.

Figuur 4: Beleggen via internet op Wolters Kluwer – Winstoverzicht. Klik om te vergroten.

Zelf starten met beleggen

Wilt u zelf starten met beleggen en proberen mooie resultaten te behalen? Voor beginners raden wij dan aan om een korte cursus te volgen. In de gratis cursus leert u hoe slim beleggen werkt. Ook ontdekt u hoe ervaren beleggers dit aanpakken. Klik hier om de cursus te bekijken.

Wilt u liever gelijk starten zonder de cursus te volgen? Geen probleem! Wij hebben een aantal aanbieders voor u vergeleken, zodat u kunt kiezen uit de beste aanbieders. In de beleggingssoftware kunt u kiezen uit een demo versie en een versie met echt geld. In de demo kunt u oefenen met fictief geld, zodat u geen risico loopt over uw eigen geld. Bent u de demo zat? Met één muisklik schakelt u naar de echte versie.

Klik hier om de aanbieders te bekijken en maak uw eigen keuze!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolters_Kluwer

http://www.nu.nl/beurs/4158184/digitaal-stuwt-omzet-wolters-kluwer.html