De beurs, hoe werkt dat eigenlijk? In dit artikeltje wordt dit kort uitgelegd en de kans geboden zelf te handelen op de beurs. Hoe werkt de aandelenbeurs? Je vindt het hier.

hoe werkt de aandelenbeurs groot

Hoe werkt de aandelenbeurs?

Dit artikel zal niet uitgebreid ingaan op specifieke zaken. Dit artikel zet de grote lijnen uit, zodat u zelfstandig de specifieke zaken kan ontdekken door zelf te beginnen met beleggen. In de eerste plaats zal het belangrijkste principe van de beurs behandeld worden: vraag en aanbod. Vervolgens schakelen we naar de realiteit; hoe is dat principe terug te vinden op de beurs? Tot slot wordt behandeld hoe je zelf beleggen met demo geld kunt.

Hoe werkt de aandelenbeurs: heer Vraag en mevrouw Aanbod

Vraag een aanbod beheerst al onze levens. In de supermarkt zijn veel prijzen volgens dit principe tot stand gekomen. In het kort is dit principe samen de vatten in 1 zin: vraag en aanbod komen samen bij de prijs. Het volgende voorbeeldje zal dit illustreren.

  • Stel dat de heer Aanbod een zak aardappelen bezit die hij wil verkopen. Hij wil er 10 euro voor hebben. Er is echter niemand die 10 euro wil betalen voor die zak aardappelen. Mevrouw Vraag van de overkant is geïnteresseerd, maar zij heeft maximaal 5 euro over voor de zak. De heer Aanbod en mevrouw Vraag kunnen dus niet handelen, want hun bied- en vraagprijs is niet dezelfde.
  • De enige manier om toch te kunnen handelen is nader tot elkaar komen. Zij moeten zakken en/of stijgen met hun prijzen. Net zolang totdat zij bij elkaar komen. De zak aardappelen wordt dan uiteindelijk voor bijvoorbeeld 7,50 euro verkocht aan mevrouw Vraag.
  • Vraag en Aanbod zijn in dit voorbeeld samengekomen bij 1 prijs, namelijk 7,50 euro.

Is dit principe terug te vinden op de echte beurzen?

Het bovenstaande voorbeeldje is natuurlijk simpel, bijna kinderachtig. Maar de aandelenbeurs werkt op precies dezelfde manier. Alleen zijn er nu veel meer mensen bij betrokken en draait het niet om 1 zak aardappelen maar om talloze aandelen. Het is werkelijk zo dat je op het internet tabellen kunt vinden met biedprijzen en aanbod prijzen voor elk aandeel.

Doordat er duizenden, misschien wel miljoenen, handelaren bestaan, gaat de handel bijzonder snel. In het voorbeeldje hierboven kost het bijvoorbeeld wel een half uur voordat de prijs 2 euro zakt, terwijl op de beurs de prijs van een aandeel in 5 minuten meerdere euro’s kan zaken om vervolgens ook weer te stijgen.

Je kunt deze geweldig snelle handel mooi terug zien in de onderstaande grafiek. In deze grafiek zie je de koers (of prijs) van het aandeel Twitter tussen 14 april 21:30 uur tot 16 april 22:00 uur. In dit tijdsbestek is de prijs van één aandeel Twitter onder de 44 euro geweest, maar ook boven de 46,20 euro. Bovendien is de prijs in de tussentijd nog een aantal keer gezakt en gestegen.

hoe werkt de aandelenbeurs sfsdfs

Figuur 1, Hoe werkt de aandelenbeurs. Klik op figuur om deze te vergroten.

Wil je zelf beleggen op de beurs (zonder risico) eens proberen?

Je had geld kunnen verdienen op het aandeel Twitter door bijvoorbeeld 10 aandelen te kopen op 16 april om half vier ’s middags voor 44 euro en deze aandelen weer te verkopen op 17 april om tien ’s avonds. Hiervoor heb je een beleggingsprogrammaatje nodig.

Op deze site kun je gratis zo’n beleggingsprogrammaatje downloaden. Sterker nog, je kunt het programmaatje zonder risico proberen met een demo account. Je ontvangt dan ca. 20.000 euro om mee te handelen op echte koersen! Zo kun je leren beleggen. Lijkt je dit wat? Klik dan op de onderstaande link.

Wil jij de aandelenbeurs zelf proberen? Klik dan hier voor een demo account.

Tip m.b.t. beurs voor dummies

  •  Handelen met dit programmaatje is erg simpel; een kwestie van wat klikjes. Het is daarom aan te raden als je wil ervaren hoe het is om te handelen met aandelen. Toch is wat meer uitleg nooit weg. Lees daarom wat van de praktijkervaringen op deze site. Deze bespreken echte beleggingen die gedaan zijn met het programmaatje.
Bron hoe werkt de aandelenbeurs, fictief beleggen, virtueel beleggen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Effectenbeurs