Heel goed! U hebt de eerste stap gezet naar een leven als belegger. We beginnen rustig aan: in dit hoofdstuk van de cursus beleggen doet u wat algemene kennis over beleggen op. Een goed begin is immers het halve werk.

1.1 Algemene kennis over beleggen

Laten we bij het begin beginnen: wat is beleggen?

Beleggen betekent dat u geld inlegt met het doel om winst te maken. U probeert dus van geld meer geld te maken. U kunt op verschillende manieren beleggen: op de lange of korte termijn, in onroerend goed, kunst of in effecten. Beleggen in effecten is de vorm die de meeste mensen kennen.

Laten we wat dieper ingaan op effecten. Effecten zijn verhandelbare rechten die staan voor een product met een financiële waarde. Voorbeelden daarvan zijn aandelen, opties en obligaties.

Alle effecten worden verhandeld op een beurs, die daarom ook wel de effectenbeurs heet. Hier komen kopers en verkopers samen. Vroeger gebeurde dat fysiek, maar in de moderne tijd gaat dat grotendeels via internet. Wel zit de beurs voor Nederland, de Euronext, nog steeds op Beursplein 5 in Amsterdam. Dankzij de moderne techniek hoeft u hier als belegger niet meer naartoe. U kunt gewoon handelen vanuit uw luie stoel.

Algemene kennis over beleggen

Afbeelding 1, een scherm op een effectenbeurs.

U kunt op de Euronext ook handelen op zogenaamde indices (enkelvoud: index). Een index is een verzameling van bedrijven. Het gemiddelde van alle koersen vormt de koers van de index. U kent de Amsterdam Exchange Index (AEX) waarschijnlijk wel. Hierin zijn de 25 grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven verzameld.

Algemene kennis over beleggen

Figuur 1, een greep uit de bedrijven van de AEX.

Denk bijvoorbeeld aan Ahold, Heineken, Shell, enzovoorts. Elk van de koersen van de 25 bedrijven hebben invloed op de koers van de AEX. Stelt u zich voor dat het heel slecht gaat met Heineken. Dan kan de dalende koers van dit bedrijf de koers van de gehele index beïnvloeden.

Naast de AEX kent u misschien de Duitse DAX of de Amerikaanse NASDAQ ook wel. Maar beleggen in indices is niet de enige mogelijkheid. U kunt ook handelen op losse bedrijven. Dat is de handel in aandelen.

Aandelen zijn kleine stukjes van een bedrijf. Hierin kunt u beleggen. Over deze manier van beleggen vertellen we u hieronder meer.

1.2 Beleggen in aandelen

Wilt u beleggen? U kunt dan twee dingen doen: langsgaan bij een bank of u inschrijven bij een broker.

  1. Beleggen via de bank

Beleggen met behulp van een bank wordt ook wel traditioneel beleggen genoemd. U bepaalt samen met de bank hoeveel risico u wilt handelen. Vervolgens gaat de bank beleggen met uw geld. Veel mensen vinden het niet prettig om geen controle over hun geld te hebben. Dan is de tweede optie geschikt.

  1. Beleggen met een broker

De tweede optie is beleggen met behulp van een broker.  Een broker is een online makelaar in aandelen, die ervoor zorgt dat u zelf kunt handelen op de beurs. U doet dat via internet, met behulp van gratis software. Zo hebt u zelf de touwtjes in handen: u bepaalt waarin u wanneer belegt. Hieronder ziet u de verhouding tussen uzelf, de broker en de beurs.

Algemene kennis over beleggen

Figuur 2, de klant, de broker en de  effectenbeurs.

Op onze website bieden we u diverse CFD brokers aan. CFD beleggen is een specifieke manier van beleggen waarbij u speculeert op prijsstijgingen of prijsdalingen. In hoofdstuk 6 kunt u CFD brokers vergelijken.

1.3 Zorgeloos beleggen oefenen

In de gratis software die de CFD brokers u aanbieden, kunt u zonder risico oefenen met beleggen. Deze software bevat namelijk een demo. Hierin kunt u fictief beleggen met circa 20.000 euro demo geld. Doe realistische ervaring op dankzij actuele koersen. De demo is een groot voordeel van de software, waar we u in hoofdstuk 6 meer over zullen vertellen.

Dit is het einde van hoofdstuk 1 van de gratis cursus beleggen. U weet nu meer over:

  • Effecten en waar deze worden verhandeld
  • Brokers
  • Aandelen
  • Indices

In het volgende hoofdstuk maakt u kennis met een speciale vorm van beleggen. Ook ziet u wat hier de voordelen van zijn.

  1. Algemene kennis over beleggen
  2. Beleggen met CFD’s
  3. Hoe kunt u winst maken?
  4. Risicobeperking
  5. Handige informatie
  6. Direct zelf beginnen met beleggen

Klik hier voor hoofdstuk 2: beleggen met CFD´s