In een economische crisis gebeuren er zaken die we anders niet zo snel zien gebeuren op de beurs. Grote bedrijven waarvan zonder aanwijsbare reden de koers ineens keldert. Verwachte groei wat uitblijft en een run op zekere of minder risicovolle beleggingen.

Een van de zekere beleggingen zijn dan vaak obligaties. We gaan er nog steeds vanuit dat we een land niet failliet laten gaan. Wat dat betreft zijn obligaties gunstige beleggingen. Toch blijkt dat niet iedereen daar even gerust op is. Doordat Spanje nog steeds op een wankele financiële positie staat krijgen ze hun obligaties niet verkocht. Dat zorgt ervoor dat ze hun rente moeten verhogen tot het interessant gaat worden voor beleggers om obligaties te kopen.

Op het moment is de Spaanse rente tot maar liefst 6% opgelopen. Dat moet uiteindelijk weer gaan dalen. Een rente van 6% op staatsobligaties is voor een land ongelooflijk duur. Omdat veel beleggers voor het zekere gaan halen ze hier echter geen profijt uit. Als we kijken naar het kapitaal wat Goldman & Sachs in Griekenland heeft gepompt met de verwachting van miljarden winsten kan het toch de moeite lonen om naar staatsobligaties te kijken van landen die in economisch zwaar weer zitten. 6% rente kan een behoorlijke winst opleveren, en het is nog steeds een lening aan een staat. Waarschijnlijk heeft Goldman & Sachs wel gelijk, ze laten geen land failliet gaan.

De meeste beleggers die investeren in obligaties echter gaan voor landen met de meest sterke economie. In Europa is dat natuurlijk nog steeds Duitsland. Op de staatsobligaties van Duitsland zit daardoor tegenwoordig slechts 1,60% rente. Een record laagte. De Duitse economie spint er garen bij.

Bedenk dus wat u wil, zekerheid met een schamele rente of in het diepe springen en een rente van 6% pakken? Een ding is zeker, de economische crisis heeft ook de obligatie markt interessant gemaakt.