Alles over beleggen in Turbo’s en Sprinters

Beleggingsproducten hebben de nare eigenschap dat er veel verschillende namen voor het zelfde producten zijn. Naast het verschil tussen Futures, Warrents of opties  is het ook lastig voor iemand die wil beginnen met beleggen om het verschil te begrijpen tussen turbo’s, sprinters, speeders en Contracts For Differences of CFD’s. Bij deze beleggingsproducten zit het verschil vaak in de aanbieder, ook wel broker genoemd, iedere broker zijn markt afbakenen en geeft zijn product uit onder een andere naam. Toch vallen ze allemaal onder de categorie financiële derivaten. Dat zijn beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed. Meestal is dit de waarde van het verschil tussen de waarde van een aandeel op het beginpunt en de waarde van dat aandeel op de tijdstip van het sluiten van de positie. De aandelen in dit voorbeeld zijn de onderliggende waarde van de Turbo of sprinter. De onderliggende waarde hoeven niet per se aandelen te zijn, het kunnen ook grondstoffen zijn, valuta of obligaties.

Welke aanbieders zijn er van Turbo’s, Sprinters, Speeders en CFD’s.

Een turbo kennen we beter onder de naam ABN Amro Turbo. De Turbo’s zijn ontwikkeld door de ABN Amro en hebben zodoende de naam ABN Amro Turbo vastgelegd. Het is belangrijk om op te merken dat Speeders of Sprinters totaal niet verschillen van Turbo’s behalve de broker die het beleggingsproduct uitgeeft. Speeders en Sprinters worden uitgegeven door de IGN of door dochters van de ING.Er zijn natuurlijk verschillen tussen Turbo’s, Sprinters en Speeders behalve de naam en die zitten voornamelijk zit in de hoogte van de hefboom, de hoogte van de marge en de hoogt van de commissie. Grof gezegd zie je vaak dat gevestigde banken een hogere commissie en marge hanteren, ze staan heel sterk in de markt, hoeven niet echt sterk te concurreren en hebben immers meer kosten door het vastgoed en de onderhoud daarvan.

Verschil tussen de bankgebonden turbo’s, sprinters  en speeders en CFD’s.

Bij de ABN Amro Turbo’s en ING Sprinters of Speeders zit je over het algemeen meer vast aan de voorkeuren van de bank, deze banken bepalen de stoploss order en bepalen de termijn van de investering, ook bepalen ze vaker de hoogte van de hefboom. Met andere woorden bank heeft een flinke vinger in de pap in de mate van de winst of verlies die je als particuliere belegger kunt maken.  Bij CFD’s of Contracts of Differences is dit niet het geval. De particuliere belegger bepaalt zelf de hoogte van het te nemen verlies en winst. Bijvoorbeeld door zelf de stoploss order te bepalen, zelf te bepalen wat de lengte van de investering is.

Een CFD is dan ook niet voor mensen die niet zonder de bank durven te beleggen, dat is natuurlijk prima. Maar echt hoog rendement zal je op deze manier ook niet halen. Voor de zelfstandige particuliere belegger die zelf wil bepalen hoeveel winst deze wil halen raden wij CFD’s aan.

Wilt u beleggen met CFD’s? Klik dan op deze link voor meer informatie.