De beursgang van het aandeel Facebook heeft veel stof doen opwaaien binnen de financiële sector. Gesproken wordt of de waarde van Facebook werkelijk zo hoog ligt en wat de koersontwikkeling van het aandeel de komende periode gaat doen. Lees in dit artikel alles over de  ins en outs over de beursgang.

De beursgang van Facebook

De lancering van de aandelen Facebook vinden vandaag plaats. De openingsprijs voor het aandeel staat op $ 38 wat gelijk staat aan zo’n € 30 per aandeel. Door de beursgang zijn vandaag miljoenen ogen gericht op de NASDAQ, waar het aandeel genoteerd staat. Maar hoe komt zo’n prijs tot stand? De prijs van een aandeel wordt bepaald door de bank die het proces van de beursgang begeleid. Deze bank gaat informeren bij investeerders en grote beleggingsmaatschappijen. Gekeken wordt wat de interesse is voor het aandeel, welke winst het bedrijf maakt en wat de te verwachten winsten in de toekomst zijn. Na een eerste ronde van informeren legt de bank een range neer waarbinnen de prijs komt te liggen, in het geval van Facebook  $28 tot $ 34. Na deze eerste range gaat de bank opnieuw informeren wat de interesse is voor het aandeel en of de prijs die is neergelegd realistisch is. In het geval van Facebook bleek dat de prijs te laag was, de uiteindelijke prijs is daarom vastgesteld op $ 38.

In totaal brengt Facebook 422 miljoen aandelen naar de markt waar het bedrijf een slordige $ 18,4 miljard dollar ophaalt. Dit bedrag zorgt ervoor dat de beursgang van Facebook de twee na grootste beursgang in de geschiedenis van de Verenigde Staten is, alleen VISA en GeneralMotors kenden een grotere beursgang.

Wat is de verwachte koersontwikkeling?

In het verleden zijn er beursgangen geweest waarbij de prijs meteen enorm steeg boven de openingsprijs, voorbeelden hiervan zijn Google en LinkedIn. Maar ook de andere kant op kan het. WorldOnline ging in 2000 online en verloor in korte tijd enkele tientallen procenten. Over het bedrag dat betaald moet worden voor Facebook zijn analisten verdeeld. Er zijn analisten die het astronomische bedrag dat Facebook waard zou zijn niet reëel, anderen vinden het een reële prijs omdat Facebook steeds meer ‘de poort naar het internet’ wordt. Analisten zijn het dus niet eens, maar de interesse voor Facebook vanuit beleggers lijkt ongekend. De Amerikaanse banken waar ingeschreven kon worden om het aandeel te kopen heeft de inschrijvingen stop gezet omdat zij de toestroom niet meer konden verwerken. Vanuit de belegger lijkt dus voldoende interesse te zijn voor het aandeel en lijkt een mooie beursgang nog maar een kwestie van tijd.

Wat verdiend Mark Zuckenberg aan de beursgang?

De beursgang van Facebook maakt Mark Zuckenberg één van de rijkste personen ter wereld. Met het aandelenpakket dat hij verkoopt bij de beursgang verdiend hij naar schatting zo’n $ 1,1 miljard dollar. Het pakket aan aandelen dat hij overhoudt heeft een geschat vermogen van $ 17 miljard dollar. Met zijn vermogen van zo’n $ 18 miljard is hij net meer waard dan de oprichters van Google, die momenteel ongeveer & 17 miljard waard zijn.

Handelen in CFD’s Facebook

Doordat het aandeel Facebook bij de beursgang zo ontzettend populair is, is het voor Nederlandse beleggers lastig om direct aan aandelen Facebook te komen. Een andere optie is door te handelen in CFD’s Facebook. Het handelen in CFD’s werkt via een hefboom waardoor u maar een klein bedrag hoeft te investeren voor een groot belegd vermogen. Stel dat het aandeel Facebook een hefboom van 1:5 kent betekent dit dat als u € 300 investeert de broker uw vermogen belegd voor een positie van € 3000. Bij de handel in CFD’s geeft u uw broker de opdracht posities voor u aan te gaan. Door de hefboomconstructie zijn de rendementen die u kunt behalen een stuk groter. Het handelen in CFD’s is mogelijk via een broker, een aanbieder van CFD’s. Plus500 is één van die brokers. Als u interesse hebt om te beleggen in aandelen Facebook kunt u hier één van onze demo-accounts downloaden.