In dit artikel wordt nader toegelicht hoe u kunt beginnen te beleggen met een klein bedrag. Tegenwoordig is het met beleggingssoftware mogelijk om op iedere plek een beleggingspositie te openen met een klein bedrag. Beleggers zijn door de nieuwe manier van beleggen in staat om te beleggen met kleine bedragen op korte termijn. Meer weten over deze nieuwe manier van beleggen? Lees dan verder!

 Beleggen met een klein bedrag

De nieuwe manier van beleggen

De nieuwe manier van beleggen, oftewel CFD beleggen, zorgt ervoor dat het voor iedereen mogelijk is om te beleggen. Bij CFD beleggen kunnen beleggers beginnen te beleggen met een klein bedrag. Beleggers zijn niet genoodzaakt om te beleggen met grote bedragen zoals bij de traditionele manier van beleggen.

CFD is de afkorting voor Contract For Difference, hierbij wordt een contract gesloten tussen de belegger en de broker. Bij CFD beleggen draait het om de voorspelling van de koers, dat betekent dat de belegger de aandelen niet bezit maar hier slechts in handelt.

Bij een goede voorspelling van de koers ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de broker. De belegger heeft in dit geval winst gerealiseerd. Daarentegen dient de belegger het verschil te betalen als de de belegger een verkeerde voorspelling heeft gedaan. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

Beleggen met een klein bedrag door de hefboom

De hefboom is erg handig en beleggers kunnen hier gebruik van maken in het beleggingsprogramma. Als de belegger besluit om te beleggen met bijvoorbeeld een inleg van 50 euro, wordt de inleg vermenigvuldigd met een bepaalde factor. De hefboomfactor is overigens afhankelijk van het soort effect waarin belegd wordt. Bij het beleggen in aandelen is de hefboomfactor vaak 1:10, de inleg wordt in dat geval vermenigvuldigd met 10. De nieuwe inlegwaarde zorgt ervoor dat beleggers een hogere aandelenpositie kunnen innemen. Hierdoor kan een belegger meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom weergegeven.

Hefboomeffect

Figuur 1: Beleggen met een klein bedrag – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

Slim beleggen: Risico’s beperken tijdens het beleggen

Om risico’s tijdens het beleggen te beperken is het slim om altijd te beleggen aan de hand van een beleggingsmethode. Beleggen aan de hand van impulsieve beslissingen kan grote risico’s met zich meebrengen. Er zijn verschillende beleggingsmethodes beschikbaar waar beleggers gebruik van kunnen maken, hier komen we later in het artikel op terug.

Daarnaast kunnen beleggers risico’s beperken door gebruik te maken van handige functies in de beleggingssoftware; de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement instellen en een maximaal verlies. Zodra de koers één van de aangegeven punten bereikt, zal de positie automatisch gesloten worden door de beleggingssoftware. De functies worden in de beleggingssoftware ook wel aangegeven als sluiten bij winst en sluiten bij verlies. Hieronder wordt een voorbeeld van de functies geïllustreerd.

Voorbeeld stop loss en profit call

Figuur 2: Beleggen met een klein bedrag – Voorbeeld beleggingsfuncties. Klik om te vergroten.

Aandelen voor dummies

Voor beginnende beleggers is het slim om te starten met een gratis cursus beleggen. In de cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot CFD beleggen nader toegelicht. Tevens worden enkele beleggingsmethodes uitgelegd aan de hand van beleggingsvoorbeelden. Op deze manier krijgen beginnende beleggers een goed idee van de beleggingsmethodes. Hieronder worden de hoofdstukken van de cursus geïllustreerd.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Algemene kennis over beleggen

Hoofdstuk 2. Beleggen met CFD’s

Hoofdstuk 3. Hoe kunt u winst maken?

Hoofdstuk 4. Risicobeperking

Hoofdstuk 5. Handige informatie

Hoofdstuk 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Aandelen kopen: Fictief beleggen

Na de cursus kunnen beleggers beginnen met fictief beleggen. Door te oefenen met fictief beleggen kunnen beleggers leren van hun fouten. Op deze manier worden nog enkele risico’s beperkt tijdens het beleggen. Bij een fictief account ontvangen beleggers een bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Tevens hebben beleggers de mogelijkheid om op deze manier verschillende beleggingsmethodes uit te proberen en hiermee te oefenen.

Download hier de gratis beleggingssoftware!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference