In dit artikel wordt nader toegelicht hoe u kunt speculeren in aandelen met online beleggen. Bij beleggen is het van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. In dit artikel zullen we uitleggen welke beleggingsmethodes hiervoor gebruikt kunnen worden. Daarnaast zullen we uitleggen hoe beginnende beleggers zich op een goede manier kunnen voorbereiden. Meer weten? Lees dan verder!

Speculeren in aandelen

Online beleggen

Veel beginnende beleggers zijn er niet van op de hoogte dat er bij online beleggen gebruik wordt gemaakt van CFD’s. Hierdoor wordt online beleggen ook wel CFD beleggen genoemd. CFD staat overigens voor Contract For Difference, bij deze vorm van beleggen wordt een overeenkomst gesloten tussen de belegger en de broker. De broker is de aanbieder van een beleggingsprogramma, dit wordt in de beleggingswereld ook vaak een tussenhandelaar genoemd.

Bij CFD beleggen gaat het om de voorspelling van de koers, beleggers kunnen hier geld mee verdienen. Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. In dit geval heeft de belegger winst gerealiseerd. Bij een verkeerde voorspelling, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

Een belangrijk voordeel van online beleggen is dat beleggers kunnen beleggen met een klein bedrag. Beleggers zijn niet genoodzaakt om te beleggen met 1000 euro of meer. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hierdoor kan een belegger een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren.

Beleggen met een aanleiding

Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggen met een aanleiding zorgt ervoor dat risico’s tijdens het beleggen worden beperkt. Beleggers kunnen een aanleiding vinden door gebruik te maken van één van de beleggingsmethodes. Er zijn verschillende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken tijdens het beleggen. Twee bekende beleggingsmethodes zijn de fundamentele analyse en de technische analyse. We zullen beide beleggingsmethodes hieronder uitleggen.

Beleggingsmethode: Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse draait het om recente ontwikkelingen. Hierbij wordt gekeken naar de financiële situatie van bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven of andere effecten. Aan de hand hiervan kunnen beleggers bepalen om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Bij een positief nieuwsbericht kiezen veel beleggers ervoor om te speculeren op een koersstijging. Een positief bericht heeft vaak een positief effect op het koersverloop. Hieronder wordt een voorbeeld van een positief nieuwsbericht weergegeven.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 1: Speculeren in aandelen – Positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Daarentegen kiezen veel beleggers er bij een negatief nieuwsbericht voor om te speculeren op een koersdaling. Hieronder wordt een voorbeeld van een negatief nieuwsbericht weergegeven.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 2: Speculeren in aandelen – Negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Veel beleggers zijn er niet van op de hoogte dat het bij online beleggen mogelijk is om zowel op een koersstijging als op een koersdaling te beleggen. Dat reden is dat het bij online beleggen om de voorspelling gaat van de koers. Als een belegger denkt dat de koers gaat dalen en de koers daalt daadwerkelijk, dan heeft de belegger winst gerealiseerd.

Beleggingsmethode: Technische analyse

Bij de technische analyse draait het niet om recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie. Bij de technische analyse worden de grafieken van historische aandelenkoersen bestudeerd in combinatie met historische informatie uit de markt. Hierbij kunt u denken aan prijs en omzet. Aan de hand hiervan proberen beleggers uitspraken te doen over toekomstige koersen in de effectenmarkt. Kortom, bij de technische analyse draait het niet om financiële gegevens en achtergronden van bedrijven, zoals bij de fundamentele analyse.

Het zijn twee verschillende beleggingsmethodes, maar ze zijn beide erg simpel om te gebruiken. Het is handig om beide beleggingsmethodes uit te proberen met een demo account. Op deze manier kunt u er op een veilige manier achter komen welke beleggingsmethode het beste bij u past. We komen hier later op terug in het artikel.

Speculeren in aandelen: Risico’s verkleinen

Het is verstandig om risico’s tijdens het beleggen te beperken, beleggers kunnen dit  op verschillende manieren doen. Het is bijvoorbeeld slim om altijd gebruik te maken van een aanleiding. Eerder in het artikel hebben we uitgelegd hoe u een aanleiding kunt vinden om te beleggen. Als u één van de beleggingsmethodes gebruikt, zullen risico’s worden beperkt.

Beleggen met een demo account

Daarnaast is het verstandig om eerst te beleggen met een demo account. Met een demo account kunnen beleggers het beleggen risicoloos oefenen op werkelijke koersen. Op deze manier kunnen beleggers leren van eventuele fouten op een veilige manier. Kortom, beleggen met demo geld is de ultieme manier om het beleggen goed onder de knie te krijgen.

Beleggen met beleggingsfuncties

Tevens kunnen beleggers gebruik maken van twee handige beleggingsfuncties in het beleggingsprogramma: de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Zodra de koers één van deze aangegeven punten bereikt, zal de positie automatisch worden gesloten. In het beleggingsprogramma worden deze functies ook wel aangeduid als sluiten bij winst en sluiten bij verlies. Hieronder worden de functies van het beleggingsprogramma weergegeven.

Voorbeeld stop loss en profit call

Figuur 3: Speculeren in aandelen – Beleggingsfuncties. Klik om te vergroten.

Beleggen voor dummies: Leren beleggen

Voor beginnende beleggers is het ook handig om te starten met een cursus beleggen voor beginners. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot online beleggen behandeld. Tevens worden enkele beleggingsmethodes nader toegelicht met behulp van praktijkvoorbeelden. Op deze manier krijgen beleggers een goed idee van de beleggingsmethodes.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse