Beginnen met beleggen in Blackberry leverde ons een winst op van € 80 met een inleg van slechts € 406, dit is een uitstekend rendement van bijna 20%. In dit artikel laten wij u zien hoe u de kans op rendement verhoogd door gebruik te maken van een eenvoudige strategie. Dit laten wij zien aan de hand van het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Blackberry.

Beginnen met beleggen in Blackberry

Beginnen met beleggen in Blackberry: strategie

Onnodig risico lopen is zeker niet gewenst, dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een eenvoudige strategie. Alvorens wij deze strategie toelichten is het handig om de term CFD beleggen te kennen, dit is Contract For Difference (CFD). CFD beleggen is een methode van beleggen, waarbij u kunt beleggen op een koersdaling of koersstijging. Beleggen op een koersdaling of koersstijging heet respectievelijk “ short gaan” en “long gaan”. Het grote verschil is dat u bij CFD beleggen geen bezoek meer hoeft te brengen aan de bank maar gewoon vanuit huis kan beleggen via een online handelsprogramma. Zie figuur 1 voor een verduidelijking van het verschil tussen “short” en “long” gaan bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Blackberry.

Keuzeoverzicht bij beginnen met beleggen in Blackberry

Figuur 1: Keuzeoverzicht bij beginnen met beleggen in Blackberry. Klik om te vergroten.

Beginnen met beleggen in Blackberry: voordelen

CFD beleggen heeft een aantal aantrekkelijke voordelen ten opzichte van traditioneel beleggen, zo kunt u niet alleen vanuit huis leren beleggen maar kunt u ook beleggen met het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat uw inleg automatisch wordt vermenigvuldigd door de vooraf bepaalde hefboomfactor. Het voordeel van het hefboomeffect is dat de waarde van uw beleggingspositie dusdanig toeneemt dat u veel sneller rendement kan behalen. Verder is het hefboomeffect erg aantrekkelijk voor beleggen met weinig geld of beleggen voor dummies aangezien er met een klein bedrag toch een mooi rendement behaald kan worden. Als u bijvoorbeeld gaat beleggen met een inleg van € 100 en u krijgt te maken met een hefboomfactor van 1:20, dan wordt uw beleggingspositie € 2.000 waard. Zie figuur 2 voor een schematische weergave van het hefboom voorbeeld bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Blackberry.

Voorbeeld hefboomeffect bij beginnen met beleggen in Blackberry

Figuur 2: Voorbeeld bij beginnen met beleggen in Blackberry. Klik om te vergroten.

Beginnen met beleggen in Blackberry: praktijkvoorbeeld

Onze strategie voor slim beleggen gaat er van uit dat u altijd moet beleggen op basis van een aanleiding, deze aanleiding kan uit verschillende soorten bestaan namelijk: speculaties, financiële nieuwsberichten of publicaties van beursgenoteerde ondernemingen. In de meeste gevallen maken wij gebruik van recente financiële nieuwsberichten van beursgenoteerde ondernemingen. Deze financiële nieuwsberichten delen wij op in twee categorieën namelijk:

  • Positieve nieuwsberichten

Bij een positief nieuwsbericht verwachten wij een koersstijging, deze zal worden veroorzaakt door een stijgende populariteit onder beleggers met als gevolg een vraag overschot. Doordat er meer vraag is dan aanbod zal de koers stijgen.

  • Negatieve nieuwsberichten

Bij negatieve nieuwsberichten is dit eigenlijk precies andersom, hierbij verwachten wij namelijk een koersdaling door de dalende populariteit onder beleggers. De dalende populariteit zorgt ervoor dat er meer aanbod is dan vraag met een koersdaling tot gevolg.

In de ochtend van 23 juni gingen wij opzoek naar een aanleiding om onze verwachtingen op te kunnen baseren, hierbij kwamen wij een nieuwsbericht tegen over telefoonfabrikant Blackberry. Het nieuwsbericht gaf aan dat de omzet was gedaald maar dat er wel meer winst is gemaakt, dit is dus een negatief nieuwsbericht voor Blackberry. Op basis van dit negatieve nieuwsbericht over Blackberry hadden wij de verwachting dat de koers ging dalen. Zie figuur 3 voor het negatieve nieuwsbericht over Blackberry bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Blackberry.

Nieuwsbericht bij beginnen met beleggen in Blackberry

Figuur 3: Nieuwsbericht bij beginnen met beleggen in Blackberry. Klik om te vergroten.

Beginnen met beleggen in Blackberry: openen positie

Op basis van onze verwachting naar aanleiding van het nieuwsbericht besloten wij een beleggingspositie te openen gericht op een koersdaling. Wij opende de positie met een inleg van € 406,46, hierbij kregen wij te maken met een hefboomeffect van 1:20 waardoor wij een aandelenpositie van maar liefst 1000 aandelen in konden nemen. Na het openen van de positie was het van belang om de koers te blijven volgen, zie figuur 4 voor het koersverloop bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Blackberry.

Koersverloop bij beginnen met beleggen in Blackberry

Figuur 4: Koersverloop bij beginnen met beleggen in Blackberry. Klik om te vergroten.

Beginnen met beleggen in Blackberry: sluiten positie

In het koersverloop is te zien dat de koers na het openen van de positie iets is gaan schommelen om vervolgens, zoals verwacht, te gaan dalen. Na iets minder dan een uur tijd begon de koers licht te stijgen, waarop wij besloten om de beleggingspositie te sluiten. Na het sluiten van de belegginspositie kregen wij het overzicht in beeld, hier zagen we dat wij een winst hadden gemaakt van € 80,49 met een inleg van slechts € 406,46 is dat een uitstekend rendement van 20%! Zie figuur 5 voor het overzicht bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Blackberry.

Resultaat bij beginnen met beleggen in Blackberry

Figuur 5: Resultaat bij beginnen met beleggen in Blackberry. Klik om te vergroten.

Virtueel beleggen

Heeft u na het lezen van ons praktijkvoorbeeld de behoefte om te beginnen met CFD beleggen? Dan kunt u eenvoudig beginnen met beleggen door gebruik te maken van een gratis handelsprogramma, deze geeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen twee account soorten namelijk: een demo account en een echt geld account. Bij een demo account kunt u met ongeveer € 20.000 demo beleggen, dit kunt u zien als een soort beleggingsspel. Nadat u voldoende heeft geoefend kunt u zelfverzekerd overstappen naar een echt geld account om de strategie in praktijk te kunnen brengen.

Als u het gevoel heeft dat uw over te weinig kennis beschikt om te starten met beleggen raden wij u aan om onze gratis cursus beleggen te volgen, deze brengt u in minder dan 30 minuten volledig op de hoogte over het onderwerp beleggen. Tijdens de gratis cursus komen meerdere onderwerpen aan bod met onder andere: beleggingstermen, soorten van beleggen en strategieën.

Beginnen met beleggen? Download het handelsprogramma!

 

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
http://www.nu.nl/beurs/4036220/noord-amerika-zit-netwerkproducent-ericsson-dwars.html