Het onderwerp ‘Brexit’ is al veel in het nieuws geweest, in dit artikel wordt nader toegelicht hoe handelen in Engelse index precies werkt. Wilt u weten hoe u kunt handelen in indices? Indices is overigens het meervoud van index. In dit artikel wordt indexbeleggen nader toegelicht aan de hand van een beleggingsvoorbeeld.

 Hoe handelen in Engelse index

Indexbeleggen

Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers gaan beleggen in verschillende effecten zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indices. In dit artikel gaan we dieper in op het beleggen in indices. Een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven in een land met de hoogste beurswaarde.

Beleggen met kleine bedragen

Met online beleggen kunnen beleggers beleggen met kleine bedragen. De hefboom zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hierdoor kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Om een goed beeld te krijgen van de hefboom, wordt hieronder een voorbeeld geïllustreerd.

Hefboomeffect indexbeleggen

Figuur 1: Hoe handelen in Engelse index – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

In dit voorbeeld gaat het om een inleg van 50 euro en een hefboomfactor van 1:100. De inleg wordt in dit voorbeeld vermenigvuldigd met 100, de uitkomst hiervan is de nieuwe inleg waarde. Met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. 

Hoe handelen in Engelse index: Aanleiding

Op 29 juni kwamen wij het onderstaande nieuwsbericht tegen over de kredietbeoordelaar Moody’s. In het bericht wordt aangegeven dat Moody’s de vooruitzichten van twaalf Britse banken en hypotheekverstrekkers naar beneden heeft bijgesteld vanwege de Brexit. Moody’s denkt dat de winstgevendheid van de banken onder druk komt te staan door de stem van de Britten om de Europese Unie te verlaten. Dit is slechts nieuws voor de Britse economie.

Engelse index nieuwsbericht

Figuur 2: Hoe handelen in Engelse index – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Naar aanleiding van het bovenstaande nieuwsbericht over de Britse economie, is te verwachten dat er een koersdaling zal gaan plaatsvinden. Aan de hand hiervan besloten wij om een beleggingspositie te openen; koersdaling Engelse index. De Engelse index wordt ook wel FTSE 100 genoemd.

Hoe handelen in Engelse index: Positie openen

Wij besloten om de positie te openen met een inleg van 89,80 euro. Na de hefboom kreeg onze inleg een nieuwe waarde van 26.401 euro, de hefboom was in dit geval 1:294. Hierdoor konden wij een aandelenpositie innemen van 350 contracten. Hieronder wordt het koersverloop van de belegging weergegeven. De koers was al aan het dalen op het moment dat wij de positie openden.

Engelse index koersverloop

Figuur 3: Hoe handelen in Engelse index – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Hoe handelen in Engelse index: Resultaat

Bij het openen van de positie besloten wij om gebruik te maken van twee handige functies in het beleggingsprogramma; de profit call en stop loss functies. Deze functies zorgen ervoor dat de positie automatisch wordt gesloten bij het aangegeven rendement of het aangegeven verliespunt. Op deze manier kunt u risico’s beperken tijdens het beleggen. In ons geval werd de positie gesloten door de profit call bij het aangegeven rendement van 22%. Hieronder kunt u het resultaat van de belegging zien.

Engelse index resultaat

Figuur 4: Hoe handelen in Engelse index – Resultaat. Klik om te vergroten.

Cursus beleggen voor beginners

Voor veel beginnende beleggers is online beleggen nog niet helemaal duidelijk. Er komt veel bijkijken ten opzichte van traditioneel beleggen waarbij u naar een bank gaat. Om de basis aspecten van online beleggen goed te begrijpen is het slim om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen voor beginners. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht.

Tevens worden verschillende beleggingsmethodes uitgelegd, waar veel beleggers gebruik van maken. Beleggers maken gebruik van een beleggingsmethode, omdat deze dient als aanleiding om te beleggen. Beleggen zonder aanleiding, oftewel aan de hand van impulsieve beslissingen, kan vaak grote risico’s met zich meebrengen. Het is van belang om risico’s tijdens het beleggen te beperken door altijd gebruik te maken van een beleggingsmethode. De cursus neemt ongeveer 30 minuten in beslag en bestaat uit zes relevante hoofdstukken die hieronder worden weergegeven.

Cursus beleggen voor beginners

Hoofdstuk 1. Algemene kennis over beleggen

Hoofdstuk 2. Beleggen met CFD’s

Hoofdstuk 3. Hoe kunt u winst maken?

Hoofdstuk 4. Risicobeperking

Hoofdstuk 5. Handige informatie

Hoofdstuk 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Beurs voor dummies: Virtueel beleggen

Na het volgen van de cursus kunnen beginnende beleggers ervoor kiezen om te starten met fictief beleggen, oftewel beleggen met demo geld. Bij fictief beleggen kunnen beleggers beleggen met demo geld om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Bij de traditionele manier van beleggen is het niet mogelijk om beleggen te oefenen, dat is een voordeel van online beleggen. Met een online beleggingsprogramma kunt u onbeperkt oefenen op werkelijke koersen.

Download het gratis beleggingsprogramma!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
http://www.nu.nl/economie/4285087/moodys-somberder-britse-banken-brexit.html