In dit artikel wordt nader toegelicht hoe short gaan met online beleggen precies werkt. Short gaan betekent het speculeren op een koersdaling. Beleggers kunnen bij een goede voorspelling van de koers winst realiseren bij het speculeren op een koersdaling. Bij traditioneel beleggen is het niet mogelijk om short te gaan. Daarentegen is het bij online beleggen wél mogelijk om short te gaan. Tevens wordt in dit artikel een handige beleggingsmethode nader toegelicht. Aan de hand van deze methode kunnen beginnende beleggers beginnen met short gaan.

 Hoe short gaan

Hoe short gaan

Zoals in de inleiding werd aangegeven is het bij online beleggen wel mogelijk om short te gaan. Als een belegger short gaat, betekent het dat er gespeculeerd wordt op een koersdaling. Bij online beleggen wordt er gebruik gemaakt van CFD’s, dit wordt ook wel CFD beleggen genoemd. Hierdoor is het mogelijk om te beleggen op zowel een koersstijging als een koersdaling, omdat het gaat om de voorspelling van de koers.

Bij CFD beleggen sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. De aanbieder van een beleggingsprogramma wordt overigens ook wel een broker genoemd in de beleggingswereld. Als de belegger heeft gespeculeerd op een koersstijging en de koers stijgt daadwerkelijk, heeft de belegger winst gerealiseerd. In dit geval ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. Daarentegen dient een belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen als het gaat om een verkeerde voorspelling. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

CFD beleggen: Hefboom

CFD beleggen zorgt ervoor dat beginnende beleggers kunnen beleggen met weinig geld, dat komt door de hefboom. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een bepaalde factor, waardoor beleggers niet genoodzaakt zijn om veel geld in te leggen. Op deze manier wordt het beginnen met CFD beleggen gezien als een laagdrempelige vorm van beleggen. De nieuwe waarde van de inleg na de hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om een hogere aandelenpositie in te nemen. Op deze manier kan een belegger meer winst realiseren op een korte termijn, bij een goede voorspelling van de koers.

Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom weergegeven. In het voorbeeld is te zien dat er met een inleg van 50 euro een hogere aandelenpositie kan worden ingenomen door de hefboom. De inleg werd in dit geval vermenigvuldigd met 20.

Hefboomeffect

Figuur 1: Hoe short gaan – Voorbeeld hefboom. Klik om te vergroten.

Beleggingsmethode: Fundamentele analyse

De fundamentele analyse is een niet al te ingewikkelde beleggingsmethode, wat overigens handig is voor beginnende beleggers. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen met betrekking tot bijvoorbeeld de financiële situatie van een bedrijf. Aan de hand hiervan kunnen beleggers ervoor kiezen om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Bij een positief nieuwsbericht kiezen wij er in de meeste gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat dit ook een positieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder beleggers. Hieronder wordt een voorbeeld van een positief nieuwsbericht weergegeven.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 2: Hoe short gaan – Voorbeeld positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Daarnaast kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersdaling bij een negatief nieuwsbericht. Wij geloven dat dit ook een negatieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder beleggers. Hieronder wordt een voorbeeld van een negatief nieuwsbericht weergegeven.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 3: Hoe short gaan – Voorbeeld negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Bij de fundementele analyse draait het om de huidige situatie van een bedrijf of ander effect. De stappen van de fundamentele analyse wordt hieronder geïllustreerd.

Stappen voor de fundamentele analyse

Figuur 4: Hoe short gaan – Stappen fundamentele analyse. Klik om te vergroten.

Leren beleggen

Als u meer wilt leren over beleggen voor dat u zelf gaat starten, is het handig om gebruik te maken van de cursus beleggen. Deze cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer 30 minuten in beslag. De cursus bestaat uit zes relevante hoofdstukken voor beginnende beleggers. Tevens worden er enkele praktijkvoorbeelden behandeld, dit geeft een goed idee van de werking van de fundamentele analyse.

Beurs voor dummies: Beleggingsspel

Om daadwerkelijk te leren beleggen is het beste om het in de praktijk te oefenen. Na het volgen van de cursus heeft u meer kennis met betrekking tot online beleggen. Dat betekent dat het handig is om al het geleerde te oefenen in de praktijk. Met een beleggingsspel kunt u op een veilige manier het beleggen oefenen en verschillende beleggingsmethodes uitproberen.

Download het gratis beleggingsprogramma!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference