Dit artikel is van toepassing voor beginnende beleggers die graag willen starten met stap voor stap beleggen. In dit artikel wordt het beleggen stap voor stap uitgelegd en worden er een aantal belangrijke beleggingstermen nader toegelicht. Online beleggen, ook wel CFD beleggen genoemd, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Indien je ook graag wilt beginnen met online beleggen, is het verstandig om een aantal beleggingstermen te kennen en andere zaken die bij online beleggen van belang zijn. Aan het einde van dit artikel ‘stap voor stap beleggen’ worden enkele handige tips gegeven voor beginnende beleggers.

Stap voor stap beleggen

Stap voor stap beleggen: CFD beleggen

CFD beleggen staat voor Contract For Difference. Bij CFD beleggen wordt er gebruik gemaakt van een tussenhandelaar met als doel aandelen verhandelen op korte termijn. Een tussenhandelaar wordt in de beleggingswereld ook wel een ‘broker’ genoemd. Bij CFD beleggen speculeert de belegger op de koers van een effect. Dat betekent dat de belegger niet eigenaar wordt van dit effect, maar een rendement kan realiseren op een juiste voorspelling van de koers. Een voordeel van CFD beleggen is dat je niet genoodzaakt bent om te beleggen met een hoge inleg. De reden hiervan wordt later in dit artikel uitgelegd.

Een ander voordeel, wat bij het traditioneel beleggen niet mogelijk is, maar wat wel mogelijk is bij CFD beleggen is het speculeren op een koersdaling. Bij CFD beleggen is het mogelijk om winst te realiseren door te speculeren op een dalende koers. Het speculeren op een dalende koers wordt ook wel ‘short gaan’ genoemd. Een andere term die in de beleggingswereld wordt gebruikt is ‘long gaan’, dit refereert naar het speculeren op een koersstijging.

Stap voor stap beleggen: Hefboomconstructie

Zoals eerder aangegeven ben je niet genoodzaakt te beleggen met een hoge inleg met CFD beleggen. Bij CFD beleggen profiteer je namelijk van de hefboomconstructie. De hefboomconstructie maakt het mogelijk om te beleggen met een kleine inleg, omdat deze constructie je inleg vergroot met een bepaalde factor. De hefboomfactor kan verschillen per effect, indien je ervoor kiest om te beleggen in een bedrijf is de hefboomfactor vaak 1:20. Bij grondstoffen is de hefboomfactor vaak hoger. Voor dat je gaat beleggen kun je kijken wat de hefboomfactor van een effect is. Kortom, de hefboom vergroot je inleg met een bepaalde factor, waardoor je een hogere aandelenpositie in kunt nemen en een hogere winst kunt realiseren. In onderstaand figuur wordt een voorbeeld van de hefboomconstructie geïllustreerd.

Stap voor stap beleggen

Figuur 1: Stap voor stap beleggen – hefboomconstructie voorbeeld. Klik om te vergroten.

Stap voor stap beleggen: Beurs voor dummies

Nu volgen er een aantal tips voor beginnende beleggers. Indien je graag wilt beginnen met beleggen kun je ervoor kiezen om een beleggingsprogramma te downloaden. Bij het beleggingsprogramma kun je kiezen uit de demo versie of het beleggen met echt geld. Bij demo beleggen ontvang je een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee je risicoloos kunt beleggen op actuele koersen. Overigens wordt het demo beleggen ook wel fictief beleggen genoemd. Op deze manier kun je ervaring op doen met het online beleggen. Als je voor de demo versie hebt gekozen, kun je daarna gemakkelijk overschakelen naar het beleggen met echt geld. Dit kun je doen nadat je genoeg hebt geoefend in de demo versie. Tevens heb je de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van een cursus beleggen. In deze cursus worden nog meer beleggingstermen behandeld en wordt het beleggen nogmaals uitgebreid uitgelegd. Deze cursus geeft je de mogelijkheid voor het leren beleggen.

Als beginnende belegger is het handig om gebruik te maken van een stappenplan. Het stappenplan om te beginnen met online beleggen wordt hieronder weergegeven.


Stap voor stap beleggen

  1. Kies de broker die het beste bij je past
  2. Download het gratis beleggingsprogramma
  3. Maak gebruik van de gratis cursus beleggen voor meer uitleg en verschillende strategieën
  4. Gebruik de gratis demo versie van het beleggingsprogramma en oefen met fictief geld
  5. Na genoeg oefenen kun je ervoor kiezen om over te schakelen naar beleggen met echt geld

Download hier het gratis beleggingsprogramma!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference