In het artikel ‘starten met handelen koffie’ wordt uitgelegd hoe u met een beleggingsprogramma kunt handelen in onder andere koffie en andere grondstoffen. Met een online beleggingsprogramma hebben beleggers de mogelijkheid om te handelen in verschillende effecten zoals aandelen, indices, grondstoffen en valuta. Wilt u meer weten over het handelen in effecten en wilt u meer weten over de voordelen van een online beleggingsprogramma? Lees dan verder!

Starten met handelen koffie

Handelen in verschillende effecten

Met een online beleggingsprogramma is het voor beleggers mogelijk om op elk moment van de dag een beleggingspositie te openen. In het beleggingsprogramma kunnen beleggers gaan beleggen in verschillende effecten zoals grondstoffen, indices, aandelen of valuta. Beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven is de bekendste manier om te beleggen. Het beleggen in grondstoffen is ook een bekende manier van beleggen, bij grondstoffen kunt u denken aan het beleggen in olie, koffie, goud, zilver of katoen.

Er zijn verschillende grondstoffen waarin u kunt beleggen met een online beleggingsprogramma. In dit artikel zullen we uitleggen hoe u kunt beginnen met het handelen in koffie, dit wordt uitgelegd aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Handelen in indices is nog niet bij iedereen bekend. Indices is overigens het meervoud van index. Een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste beurswaarde in een land. Sommige landen hebben meerdere indices en sommige landen hebben één index. De index in Nederland is bijvoorbeeld de AEX en in België is het de Bel20. De ene index bestaat uit 20 bedrijven en de andere index bestaat uit 25. Kortom, dit is verschillend per index.

Handelen in valuta wordt in de beleggingswereld ook wel forex genoemd. Dit is de handel in wisselkoersen tussen verschillende munteenheden. De handel tussen de euro en de Amerikaanse dollar is bijvoorbeeld EUR/USD, de waarde van 1 euro wordt hierbij in dollars weergegeven. Ook de handel in valuta wordt makkelijker door gebruik te maken van een online beleggingsprogramma.

Voordeel van de hefboom: Beleggen met weinig geld

Een groot voordeel van online beleggen is de mogelijkheid om met kleine bedragen te beleggen. Het is voor beleggers mogelijk om een beleggingspositie te openen met slechts een kleine inleg, hierdoor is het voor iedereen mogelijk om te starten met beleggen.

De hefboom vergroot de inleg van een belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is afhankelijk van het soort effect waarin een belegger wil beleggen. Bij het beleggen in aandelen is de hefboomfactor vaak 1:10, in dat geval wordt de inleg vermenigvuldigd met 10.

Bij het handelen in koffie is de hefboomfactor 1:152. Als een belegger wil beleggen in koffie met een inleg van 50 euro, wordt de inleg vermenigvuldigd met 152 (50 euro maal 152). De uitkomst hiervan is 7.600 euro, hiermee kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Hierdoor kan de belegger meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, beleggers kunnen met de hefboom beleggen met 100 euro of minder.

Hieronder wordt het voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

Hefboomeffect

Figuur 1: Starten met handelen koffie – Voorbeeld hefboom. Klik om te vergroten.

Starten met handelen koffie: Aanleiding

Op 15 juli kwamen wij het onderstaande nieuwsbericht tegen over prijsdalingen van koffie en suiker. In het artikel wordt aangegeven dat er prijsdalingen op komst zijn als het gaat om grondstoffen als koffie en suiker. De grondstoffenexpert geeft aan dat koffie en suiker uitstekende rendementen hebben laten zien, wat te danken was aan de wisselkoersschommelingen. Als bijvoorbeeld de Braziliaanse real stabiel blijft, zullen koffie en suiker weer op eigen fundamentals zoals vraag en aanbod worden verhandeld. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersdaling koffie.

Koffie en suiker nieuwsbericht

Figuur 2: Starten met handelen koffie – Aanleiding. Klik om te vergroten. 

Starten met handelen koffie: Positie openen

Wij besloten om een beleggingspositie te openen met een inleg van 127,57 euro. Zoals we eerder hebben aangegeven, is de hefboomfactor bij koffie 1:152. Dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 152 (127, 57 euro maal 152). De uitkomst hiervan is 19.328,55 euro. Hiermee konden wij een aandelenpositie innemen van 140 contracten.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging weergegeven. Hier is te zien dat de koers in het middelste deel is gaan stijgen met hierop volgend een fluctuerende daling.

Koffie koersverloop

Figuur 3: Starten met handelen koffie – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Starten met handelen koffie: Beleggingsresultaat

Bij het openen van de positie besloten wij om gebruik te maken van de handige functies in het beleggingsprogramma In het beleggingsprogramma zijn twee handige functies die gebruikt kunnen worden om risico’s tijdens het beleggen te beperken. De profit call functie dient voor het instellen van een gewenst rendement en de stop loss functie dient voor het instellen van een maximaal verlies. Zodra de koers één van deze punten bereikt, zal de positie automatisch gesloten worden.

Bij ons werd de positie gesloten door de profit call functie, dat betekent dat de koers het gewenste rendement van 32% had bereikt. Dit is een hoog rendement, meestal gaan wij voor een rendement van 20%. Overigens hebben wij met deze belegging een winst van 41,49 euro gerealiseerd. Hieronder wordt het beleggingsresultaat weergegeven.

Koffie resultaat

Figuur 4: Starten met handelen koffie – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Cursus beleggen

Om meer te leren over online beleggen kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Kortom, de ultieme manier om snel meer te leren over online beleggen. Hieronder worden de hoofdstukken van de cursus weergegeven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Algemene kennis over beleggen

Hoofdstuk 2. Beleggen met CFD’s

Hoofdstuk 3. Hoe kunt u winst maken?

Hoofdstuk 4. Risicobeperking

Hoofdstuk 5. Handige informatie

Hoofdstuk 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Beurs voor dummies

Na het volgen van de cursus is het slim om te starten met demo beleggen. Demo beleggen geeft beleggers de mogelijkheid om het beleggen veilig te oefenen op werkelijke koersen, zonder financieel risico te lopen. Met demo beleggen kunnen beleggers in hetzelfde beleggingsprogramma als bij echt beleggen, het beleggen oefenen met fictief geld. Bij demo beleggen ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt kan worden geoefend. Kortom, dit is de ultieme manier om te leren van eventuele fouten.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference 
http://www.nu.nl/z24/4292997/prijsdalingen-koffie-en-suiker-komst.html