Winst in handelen op een koersdaling is één van de vele voordelen die het CFD beleggen met zich meebrengt. Een goed voorbeeld van deze mogelijkheid wordt in dit artikel uitgewerkt aan de hand van onze belegging in de autofabrikant Volkswagen. Op deze belegging hebben wij een exceptioneel rendement van 197,3 procent behaald.

Winst in handelen op een koersdaling Volkswagen-1

Winst in handelen op een koersdaling?

Misschien vraagt u zich af: “Hoe kan een belegger winst maken op een koersdaling?”. Dit komt omdat veel mensen bij beleggen vaak aan de traditionele manier van beleggen denken, waar dit inderdaad niet echt mogelijk is.

Rendement behalen op een dalende aandelenprijs is wél mogelijk bij het Contract for Difference (CFD) beleggen. Bij deze manier wordt er gespeculeerd op het verloop van een koers, in plaats van het opkopen van fysieke grondstoffen of aandelen. Ook wordt bij deze manier van beleggen met een hefboomeffect gewerkt. Dit houdt in dat er met een inleg van 100 euro, in sommige gevallen wel voor 20.000 euro belegd kan worden. De reden hiervoor is dat koersdalingen of –stijgingen sneller zorgen voor een groter rendement. Dit maakt CFD ook interessant voor het beleggen met weinig geld. Meer informatie hierover kunt u vinden in onze gratis cursus beleggen voor beginners. Klik hier om de cursus beleggen voor beginners te lezen.

Om een fundering voor onze belegging te creëren wordt er vaak gezocht naar nieuwsberichten of recente ontwikkelingen van beursgenoteerde bedrijven. Een uitzonderlijk en welbekend nieuwsbericht werd gepubliceerd over Volkswagen, wat ons aanleiding heeft gegeven voor deze belegging.

Winst in handelen op een koersdaling: Nieuws over Volkswagen

Zoals vele van jullie waarschijnlijk al vernomen hebben, is er laatst bekend gemaakt dat Volkswagen milieutesten van haar dieselmotoren naar eigen voordeel had beïnvloed. Volkswagen heeft de dieselmotoren duurzamer voorgedaan dan deze daadwerkelijk waren. Hierdoor hebben zij veel imagoschade opgelopen, veel klantenvertrouwen verloren, een miljarden claim in de wacht staan en als gevolg ook een enorme daling in de aandeelwaarde en het aantal aandeelhouders. Genoeg reden voor de beleggers om Volkswagen aandelen te verkopen. In combinatie met de miljarden aan bijkomende kosten was het onze verwachting dat de waarde van de aandelen flink zou gaan dalen.

Winst in handelen op een koersdaling nieuwsbericht

Figuur 1: Winst in handelen op een koersdaling: Nieuwsartikel dieselschandaal. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Winst in handelen op een koersdaling: Short belegging

Op het moment dat wij dit nieuwsbericht tegenkwamen, 21 september 2015 om 9:10 uur, zijn wij direct short gegaan in Volkswagen aandelen. De inleg voor deze belegging bedroeg 140,22 euro. Doordat CFD beleggen met een hefboom werkt, werd onze inleg 2804,40 euro waard in aandelen. De hefboom was voor deze belegging 1:20. Onze inleg werd hierdoor met 20 vermenigvuldigd. Ter illustratie wordt deze werking hieronder weergegeven.

Winst in handelen op een koersdaling hefboom

Figuur 2: Winst in handelen op een koersdaling: Inleg Volkswagen. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

In het onderstaande figuur kunt u het verloop van de aandelenkoers van Volkswagen af lezen. Onze beleggingsperiode is aangegeven met een grijs frame. De openings- en sluitingstijd is aangegeven met een rode stip.

Winst in handelen op een koersdaling Volkswagen kooersverloop

Figuur 3: Winst in handelen op een koersdaling: Koersverloop Volkswagen. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 Op het moment van het openen van de positie was de waarde per aandeel 140,22 euro. Er had al een koersdaling plaats gevonden, maar doordat het dieselschandaal op een zeer grote schaal was speculeerden wij dat de waarde nog verder zou dalen.

Winst in handelen op een koersdaling: Resultaten

Een dag later, op 22 september 2015 om 10:31 uur, hebben wij onze positie voor de Volkswagen belegging gesloten omdat er een exceptioneel rendement was behaald van bijna 197,3%. De sluitingswaarde van de belegging bedroeg 2.528 euro. De prijs per aandeel was binnen één dag gezakt naar 126,40 euro. Doordat wij hebben gespeculeerd op een koersdaling hebben wij hierover een winst behaald van 276,68 euro. In het onderstaande figuur zijn de beleggingsresultaten weergegeven.

Winst in handelen op een koersdaling Volkswagen beleggingsresultaten

Figuur 4: Winst in handelen op een koersdaling: Beleggingsresultaten dieselschandaal. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

De conclusie van deze belegging is dat ontwikkelingen op een schaal zoals deze voor enorme fluctuaties kan zorgen in de aandeelwaarden van beursgenoteerde bedrijven. Wanneer er snel gehandeld wordt en juiste conclusies getrokken worden kunnen deze beleggingen enorm winstgevend zijn.

Beleggen met demo geld

Wilt u zelf beleggen in koersdalingen en –stijgingen van aandelen of andere effecten? Tegenwoordig is beleggen voor iedereen toegankelijk. Door gebruik te maken van de voordelen van CFD beleggen kunt u:

  • met kleine bedragen grote winsten realiseren;
  • flexibel en op vrijwel ieder moment aandelenposities sluiten;
  • ook winst maken op koersdalingen.

Naast het beleggen met echt geld is het ook mogelijk om met fictief geld te beleggen. Dit ideaal voor nieuwe beleggers die graag willen oefenen zonder risico te lopen. Hierdoor kunt u ervaring opdoen en leren hoe snel en slim beleggen werkt in de praktijk.

Op onze vergelijkingspagina kunt u de meest gebruikte brokers (de aanbieders van CFD beleggingssoftware) bekijken en zelf de broker kiezen die het beste bij u past.

Klik hier om beleggingsprogramma’s te vergelijken en te downloaden!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

http://www.nu.nl/beurs/4129186/mogelijk-miljardenboete-volkswagen-in-vs.html