Alles over het beleggen in CFD’s

Wanneer u de wereld van het beleggen voor het eerst betreed wilt u waarschijnlijk niet u direct  vastleggen voor een groot bedrag voor een lange termijn.  Zeker niet in een economische labiele tijd.  In deze economische periode is het voor beginnende en ervaren belegger interessant om te kijken naar de mogelijkheden van CFD’s.

Wat zijn CFD’s?

De afkorting CFD staat voor “Contract For Difference”. Dat zijn financiële contracten ter verrekening van verschillen.  Maar wat houdt dat precies in? Een CFD is een beleggingsinstrument dat inspeelt op de stijgende of dalende koers van een bepaalde waarde, of inspeelt op bepaalde gebeurtenissen bijvoorbeeld. Je kunt deze contracten aangaan voor tal van mogelijkheden, van fluctuaties in de AEX index tot de prijs van aardappelen tot de waarde van een specifiek aandeel van een bedrijf

Bij een CFD gaat een belegger een contract aan met een broker. Een voorbeeld van een Broker is ‘Plus500’. Dat is een bedrijf dat op grote schaal aandelen heeft en daarin belegt. Bij dat contract wordt u geen eigenaar van het aandeel maar koerst mee op de waarde van het product waar u in heeft belegd tussen de begin en het eind van de contract tijd.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het voordeel van CFD’s zijn dat ze werken volgens een hefboom principe, waarbij een kleine kracht een grote kan bewegen. In de beleggings wereld houdt dat in dat je met een klein bedrag grote winst kan boeken. Stel u voorspelt dat over twee dagen een de aandelen koers  van bedrijf X stijgt. U gaat dan bijvoorbeeld naar de site van Plus500 en gaat daar een CFD aan.  De aandelen van bedrijf X zijn 10 euro per stuk. U gaat een CFD aan voor 300 van die aandelen bij plus500, bij een CFD betekend dit niet dat u 3000 euro hoeft te betalen want u wordt geen fysiek eigenaar van deze aandelen de broker, plus500 blijft dit. U betaalt dan voor een marge van 10% van de aandelen, in dit geval 300 euro.  Echter de winst die u krijgt indien het aandeel is gestegen is komt overeen met het daadwerkelijke verschil tussen de begin positie van het aandeel toen u het CFD bent aangegaan en de eind positie.

Wat zijn de voordelen voor de Broker?

Een broker als Plus500 verdiend op uw voorspelling voor de marge die ze krijgen. Deze verschillen per broker maar online brokers als Plus500 kunnen deze laag houden omdat ze veel kosten missen die grote banken bijvoorbeeld wel hebben. Daarnaast krijgen ze het dividend op het aandeel, zijn blijven immers eigenaar. Op deze manier geeft Plus500 u de mogelijkheid om het uw relatief kleine bijdrage met het kapitaal van Plus500 te spelen en te delen in de winst.

Hoe biedt een Contract For Difference voordelen voor U?

Het eerste duidelijke voordeel is het lage start bedrag:  voor 50 euro kunt met 10x tot 100x zoveel handelen dankzij de hefboom. Daarnaast gaan CFD op korte termijn, u ziet sneller het resultaat van uw belegging. Een van de belangrijkste voordelen is toch wel kennis. U leert hoe de beleggingsmarkt werkt op een leuke en snelle manier. Het belangrijkste voordeel echter is natuurlijk het rendement: door in te spelen op dagelijkse koersschommelingen heeft u dagelijks kans om een succesvolle belegging te maken.