In dit artikel zullen we uitleggen hoe u kunt beleggen in valuta dollar koers. Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers profiteren van veel voordelen. In dit artikel zullen we enkele voordelen van online beleggen ten opzichte van offline beleggen nader toelichten. Aan de hand van een beleggingsvoorbeeld zullen wij uitleggen hoe u kunt beleggen in vreemde valuta. Denkt u erover na om te starten met beleggen? Lees dan verder!

Beleggen in valuta dollar koers

Beleggen met een online beleggingsprogramma

Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers beleggen in verschillende instrumenten zoals aandelen, grondstoffen, indices en valuta. Indices is overigens het meervoud van index, een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. In Nederland is dit bijvoorbeeld de AEX en in België is dit de Bel20. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheid om te handelen in valuta.

Hoe werkt een online beleggingsprogramma?

Een online beleggingsprogramma wordt aangeboden door een broker, dit wordt ook wel een tussenhandelaar genoemd. Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Als de belegger een goede voorspelling doet, heeft de belegger winst gerealiseerd. Dat betekent dat de belegger in dat geval het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker ontvangt. Als de belegger een verkeerde voorspelling doet, heeft de belegger te maken met een verlies. In dat geval moet de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker betalen.

Daghandelen

Het is voor beleggers mogelijk om te beginnen met daghandelen met een online beleggingsprogramma. Bij het online beleggingsprogramma profiteren beleggers van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met weinig geld. Bij offline beleggen is dit niet het geval, met offline beleggen bedoelen we het beleggen bij een bank of beleggingskantoor.

Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hoe groot de hefboomfactor is, kan de belegger in het beleggingsprogramma terugvinden. De grootte hiervan is afhankelijk van het soort effect waar een belegger in wil beleggen. Hieronder wordt een voorbeeld van het hefboomeffect geïllustreerd.

Hefboomeffect indexbeleggen

Figuur 1. Beleggen in valuta dollar koers – Hefboomeffect. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld besluit een belegger om te speculeren op een koersstijging van de dollar ten opzichte van de Turkse lira. De inleg is 50 euro en de hefboomfactor is in dit geval 1:100. Dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 100. De uitkomst hiervan is 5.000 euro, met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere positie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. 

Beleggen in valuta dollar koers: Nieuwsbericht

Voordat wij besluiten om te beleggen in een instrument, zoeken wij eerst naar een nieuwsbericht. Aan de hand van een aanleiding kunnen beleggers risico’s voorkomen. Wij kijken naar de economische situatie, aan de hand hiervan besluiten wij om te speculeren op een koersstijging of koersdaling. Bij een online beleggingsprogramma is het namelijk mogelijk om te speculeren op een koersdaling, dat is bij offline beleggen niet het geval.

Op 9 januari kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de dollar en Turkse lira. In dit bericht wordt aangegeven dat de Turkse lira opnieuw een historisch dieptepunt had bereikt ten opzichte van de dollar. Dit is een negatief nieuwsbericht over de Turkse munteenheid. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging van de dollar ten opzichte van de lira USD/TRY.

USD-TRY-nieuwsbericht

Figuur 2. Beleggen in valuta dollar koers – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Beleggen in valuta dollar koers: Positie openen

Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om een beleggingspositie te openen met een inleg van 95,03 euro, dit was omgerekend 100 dollar. De hefboomfactor was 1:100, dat betekent dat de inleg werd vermenigvuldigd met 100 euro. De uitkomst hiervan is 10.000 dollar. Met deze nieuwe positie konden wij een hogere positie innemen.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers direct na het openen van de positie begon te stijgen met een lichte daling tussendoor.

USD TRY koersverloop

Figuur 3. Beleggen in valuta dollar koers – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Beleggen in valuta dollar koers: Positie sluiten

Bij het openen van de positie besloten wij om gebruik te maken van twee handige functies in het beleggingsprogramma. Met de profit call- en stop loss functies kunnen beleggers risico’s beperken tijdens het beleggen. Met de profit call functie kunnen beleggers een gewenst rendement instellen, daarnaast kunnen beleggers met de stop loss functie een maximaal verlies instellen.

Onze beleggingspositie werd automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het gewenste rendement had bereikt van 29%. Wij hebben met deze belegging een winst van 28,03 euro gerealiseerd, dat is een mooie winst op korte termijn. Hieronder wordt het beleggingsresultaat geïllustreerd.

USD TRY resultaat

Figuur 4. Beleggen in valuta dollar koers – Resultaat. Klik om te vergroten. 

Leren beleggen

Wilt u meer leren over online beleggen en de mogelijkheden? Met de gratis cursus beleggen kunt u meer leren over het beleggen in verschillende instrumenten. Deze cursus duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit zes relevante hoofdstukken. Deze cursus is geschikt voor beginnende beleggers, die graag meer willen leren over online beleggen en de mogelijkheden.

Om goed voorbereid te starten met beleggen is het verstandig om te beginnen met demo beleggen. Met demo beleggen kunnen beleggers het beleggen oefenen op werkelijke koersen. Beleggers kunnen hierbij geen financieel risico lopen, omdat de beleggers beleggen met fictief geld. Kortom, dit is de ultieme manier voor beginners om ervaring op te doen met online beleggen.

Download het gratis beleggingsprogramma hier!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
www.nu.nl/beurs/4376250/turkse-lira-zakt-weer-verder-weg.html