Daytraden met aandelen Walmart leverde ons een winst op van € 69 met een inleg van slechts € 351, een mooi rendement van 19% in maar een half uur tijd. In dit artikel laten wij u een strategie zien voor het daghandelen op de beurs, dit doen wij aan de hand van het praktijkvoorbeeld: daytraden met aandelen Walmart.

Daytraden met aandelen Walmart

Daytrader worden?

Daghandelen ook wel daytraden in het Engels is een vorm van beleggen waarbij de beleggingspositie binnen dezelfde dag geopend en gesloten wordt door de belegger. Als een belegger dus meerdere beleggingen binnen dezelfde beursdag opent en sluit wordt hij/zij een daytrader genoemd. Dit wordt vaak gedaan om snel mooie resultaten te realiseren, kortom elke belegger kan daytrader worden! Bij daytraden leren is het wel verstandig om de belangrijkste termen van beleggen te herkennen. Daytraden kan een snel resultaat realiseren met behulp van het automatische hefboomeffect, dit is een zeer interessant onderdeel van online beleggen.

Wat is het hefboomeffect en hoe werkt het?

Het hefboomeffect is een groot voordeel bij online beleggen, deze zorgt er namelijk voor dat uw inleg automatisch wordt vermenigvuldigd door een vooraf vastgestelde hefboomfactor. Door dit effect krijgt uw beleggingspositie een hogere waarde dan wanneer u belegt zonder hefboomeffect. Doordat uw beleggingspositie een hogere waarde heeft gekregen kunt u meer aandelen kopen. Als u zou beleggen met een inleg van € 100 met een hefboomeffect 1:20 wordt de waarde van uw beleggingspositie € 2.000. Het hefboomeffect zorgt er dus voor dat u meer winst kunt maken bij beleggen met weinig geld, maar daarnaast kunt u ook sneller verlies maken. Het is dus van belang om gebruik te maken van een strategie bij het beleggen, daarmee kunt u namelijk de kans op winst aanzienlijk verhogen. Zie figuur 1 voor een voorbeeld van het hefboomeffect waarbij het verschil tussen beleggen met en zonde hefboom nader wordt toegelicht.

Hefboomeffect bij daytraden met aandelen Walmart

Figuur 1: Hefboomeffect bij daytraden met aandelen Walmart. Klik om te vergroten.

Daytraden met aandelen Walmart – Aanleiding

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om een strategie te gebruiken tijdens het daytraden, om zo onnodig risico te vermijden. Wij maken bij onze beleggingen altijd gebruik van een strategie. Het begin van de strategie is het zoeken naar een aanleiding voor onze koersverwachting. Deze aanleiding bestaat vaak uit recente ontwikkelingen rondom een beursgenoteerde onderneming waaronder nieuwsberichten. Onze strategie gaat er namelijk vanuit dat een nieuwsbericht invloed heeft op de koers van het desbetreffende aandeel. Wij delen nieuwsberichten dan ook altijd op in twee categorieën. De eerste categorie zijn de positieve nieuwsberichten, hierbij verwachten wij een koersstijging. Dit komt doordat het aandeel veel populairder wordt onder de beleggers. Daarnaast de categorie met negatieve nieuwsberichten, bij deze categorie verwachten wij een koersdaling van het desbetreffende aandeel. Deze koersdaling zal het gevolg zijn van een dalende populariteit onder de beleggers.

Daytraden met aandelen Walmart – praktijkvoorbeeld

In de loop van 19 mei begonnen wij met zoeken naar een aanleiding voor een nieuwe beleggingspositie. Niet veel later vonden wij een artikel over Walmart, de grootste Amerikaanse supermarktketen. Het artikel gaf aan dat de valuta-effecten de winst van Walmart drukken, zo daalde de nettowinst met bijna 7% waardoor de nettowinst daalde tot 3,3 miljard Amerikaanse dollar. Dit is dus een duidelijk negatief nieuwsbericht voor Walmart, wij verwachten dan ook een koersdaling. Zie figuur 2 voor het nieuwsbericht bij het praktijkvoorbeeld daytraden met aandelen Walmart.

Nieuwsbericht bij daytraden met aandelen Walmart

Figuur 2: Nieuwsbericht bij daytraden met aandelen Walmart. Klik om te vergroten.

Daytraden met aandelen Walmart – positie openen

Naar aanleiding van dit negatieve nieuwsbericht besloten wij een beleggingspositie te openen gebaseerd op een koersdaling. Het openen van een beleggingspositie gebaseerd op een koersdaling wordt ook wel “short gaan” genoemd. Bij een beleggingspositie gebaseerd op een koersstijging is dat “long gaan”. Wij opende een beleggingspositie met een inleg van € 351, hierbij kregen wij te maken met een hefboom van 1:20 waardoor de waarde van onze positie € 7.026 werd. Met deze waarde konden wij een aandelen positie innemen van 100 aandelen. Na het openen van de positie bleven we het koersverloop in de gaten houden met als streven een rendement van 20%. Zie figuur 3 voor het koersverloop bij daytraden met aandelen Walmart.

Koersverloop bij daytraden met aandelen Walmart

Figuur 3: Koersverloop bij daytraden met aandelen Walmart. Klik om te vergroten.

Daytraden met aandelen Walmart – positie sluiten

Toen we de koers in de gaten hielden zagen wij dat de koers, zoals verwacht, is gaan dalen. Na ongeveer een half uur besloten wij de beleggingspositie weer te sluiten, omdat deze ons streefpunt had behaald. Na het sluiten van de positie kregen wij het winstoverzicht in beeld. Uit het winstoverzicht bleek dat wij een winst hadden behaald van € 69 met een inleg van € 351 is dat een uitstekend rendement van 19% in slechts een half uur tijd! Zie figuur 4 voor het beleggingsresultaat bij het praktijkvoorbeeld daytraden met aandelen Walmart.

Beleggingsresultaat bij daytraden met aandelen Walmart

Figuur 4: Beleggingsresultaat bij daytraden met aandelen Walmart. Klik om te vergroten.

Aandelen voor dummies

Om daytrader te worden heeft u een handelsprogramma nodig, met deze gratis software kunt u eenvoudig beginnen met online beleggen. Deze software geeft u de mogelijkheid om tussen twee account mogelijkheden te kiezen namelijk het demo account en een echt geld account. Bij een demo account kunt u met ongeveer € 20.000 risicoloos demo beleggen. Als u voldoende heeft geoefend kunt u met hetzelfde account overstappen naar een echt geld account om de strategie in praktijk te brengen.

Als u liever eerst wat meer te weten komt over de verschillende vormen van beleggen en de daarbij gebruikte termen dan kunt u onze gratis cursus beleggen volgen, deze brengt u in minder dan 30 minuten volledig op de hoogte van alles omtrent het onderwerp beleggen.

Start met daytraden en download hier het gratis handelsprogramma!

 

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan
http://www.nu.nl/beurs/4051760/valuta-effecten-drukken-winst-walmart.html