Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell? Wij zullen uitleggen waarom wij besloten om te beleggen op Royal Dutch Shell. Veel beleggers besluiten om te beleggen op basis van impulsieve beslissingen. Sommige beleggers besluiten zelfs om te beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf, omdat ze de naam van het bedrijf kennen. Echter is het bij beleggen van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding om risico’s te beperken. In dit artikel zullen wij aan de hand van een beleggingsvoorbeeld uitleggen hoe u kunt beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven zoals Royal Dutch Shell. Wilt u ook starten met online beleggen? Lees dan verder voor meer tips!

Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell

Online beleggen, oftewel CFD beleggen

Online beleggen wordt ook vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers automatisch beleggen met CFD’s bij een online beleggingsprogramma. De afkorting van CFD beleggen staat voor Contract For Difference, hierbij sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. Deze aanbieder wordt ook wel een broker of een tussenhandelaar genoemd.

Bij CFD beleggen kunnen beleggers winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. In dat geval ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. Als de belegger een verkeerde voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen. In dat geval heeft de belegger te maken met een verlies. Beleggers kunnen risico’s tijdens het beleggen beperken, dit wordt nader toegelicht in het artikel.

Beleggen met de hefboom

Door CFD beleggen is het mogelijk om winst te realiseren met de voorspelling van de koers. Daarnaast is het voor beleggers ook mogelijk om te beleggen met slechts een kleine inleg. Bij het online beleggingsprogramma profiteren belegger automatisch van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor. De grootte van de factor is afhankelijk van het effect. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

hefboomwerking-voorbeeld

Figuur 1. Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld besluit een belegger om een beleggingspositie te openen met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor bij het beleggen in aandelen is vaak 1:10, dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro, met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. 

Daghandelen in effecten

Zoals eerder werd aangegeven is het voor beleggers mogelijk om te handelen in verschillende effecten. Beleggers kunnen met een online beleggingsprogramma bijvoorbeeld beleggen in aandelen, grondstoffen, valuta of indices. Door CFD beleggen is het voor beleggers mogelijk om te handelen op korte termijn.

De hefboom zorgt ervoor dat beleggers een hogere aandelenpositie kunnen innemen, waardoor beleggers bij een kleine koerswijziging sneller winst kunnen realiseren. Dat betekent dat het met een online beleggingsprogramma mogelijk is om te starten met daghandelen. Bij daghandelen dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag. Daarbij is het van belang dat de belegger binnen deze beleggingstijd een mooie winst heeft gerealiseerd. Bij traditioneel beleggen, waarbij beleggers naar een bank of beleggingskantoor gaan, is het niet mogelijk om te starten met daghandelen.

Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell: Aanleiding

Voordat wij een beleggingspositie openen zoeken wij altijd naar een aanleiding. In dit beleggingsvoorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar de recente ontwikkelingen inzake de financiële situatie van beursgenoteerde bedrijven. Wij geloven dat de financiële situatie invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder de beleggers.

Op 30 november kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over Shell. In het bericht wordt aangegeven dat het oliebedrijf in de AEX bijna 2 procent meer waard werd. Dat is uitstekend nieuws over het oliebedrijf. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging Shell.

Shell aanleiding

Figuur 2. Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell: Koersverloop

Aan de hand van bovenstaande aanleiding besloten wij om een beleggingspositie te openen met een inleg van 117,42 euro. De hefboom bij Shell is 1:10, dat betekent dat de inleg werd vermenigvuldigd met 10 (117,42 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.174,21 euro. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 50 aandelen Royal Dutch Shell. Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat

Shell koersverloop

Figuur 3. Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell – Koersverloop van de belegging. Klik om te vergroten. 

Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell: Eindresultaat

Zoals eerder werd aangegeven is het mogelijk om risico’s te beperken. Door gebruik te maken van twee functies in het beleggingsprogramma kunnen beleggers ook risico’s beperken. Deze functies worden ook wel de profit call en stop loss functies genoemd. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Als de koers één van de punten bereikt wordt de positie automatisch gesloten. Hierdoor kan de belegger niet meer verliezen dan is ingesteld.

In dit beleggingsvoorbeeld hebben wij een winst gerealiseerd van 24 euro. De beleggingspositie werd automatisch gesloten door de profit call functie bij het aangegeven rendement van 20%. Kortom, wij hebben een mooie winst gerealiseerd binnen een korte beleggingstijd. Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

Shell resultaat

Figuur 4. Verstandig aandelen kopen Royal Dutch Shell – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Leren beleggen

Als u meer wilt leren, is het handig om gebruik te maken van de cursus beleggen. In deze cursus wordt de basis van online beleggen uitgelegd. Tevens worden verschillende beleggingsmethodes uitgelegd aan de hand van beleggingsvoorbeelden. Na het volgen van de cursus is het verstandig om te starten met het beleggingsspel. Het beleggingsspel is een demo account waarbij beleggers het beleggen kunnen oefenen op werkelijke koersen. Beleggers kunnen met het beleggingsspel geen financieel risico lopen, omdat beleggers hierbij beleggen met fictief geld. Kortom, dit is een uitstekende manier om te leren beleggen.

Beleggen oefenen? Download het beleggingsspel!


Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
www.nu.nl/beurs/4358271/hoop-opec-stuwt-europese-beurzen.html