Wilt u hoe weten indexbeleggen in de AEX in de praktijk werkt? Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe een online belegging in een index wordt uitgevoerd. Het proces wordt aan de hand van een praktijkvoorbeeld en in vier duidelijke stappen beschreven zodat het voor beginnende beleggers ook mogelijk is om te volgen.

  Zelf indexbeleggen in de AEX in 4 stappen-1

Indexbeleggen in de AEX: Het proces

Bijna iedere belegging wordt gebaseerd op een aantal vooraf opgestelde stappen. Deze richtlijnen maken het beleggen voor veel mensen simpeler of zorgen in sommige gevallen voor een beter rendement voor de belegger. Het belangrijkste onderdeel van een belegging is vaak het onderzoek dat voorafgaand uitgevoerd wordt. De eerste stap is over het algemeen het bepalen waar men in wil beleggen. Ieder effect (het product waarin belegd wordt) heeft unieke eigenschappen. Zo zijn indices vaak stabieler doordat zij bestaan uit een samenstelling van aandelen. Het gekozen effect voor dit praktijkvoorbeeld, de AEX, bestaat uit de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

De tweede stap is ook voorafgaand aan een belegging en bestaat vaak uit een technische of een fundamentele analyse. Het analyseren van een koers aan de hand van statistieken en het koersverleden wordt vaak een technische analyse genoemd. Aan de andere kant heb je de fundamentele analyse, waarbij men probeert de koers te voorspellen door de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten te analyseren. Een technische analyse wordt vaak gebruikt voor grondstoffen en valuta. Voor aandelen en indices wordt vaker gebruik gemaakt van een fundamentele analyse.

De derde stap is het openen en evalueren van een geopende positie en als laatste wordt het meeste geschikte sluitingsmoment bepaald. Meer hierover vindt u terug in het praktijkvoorbeeld zelf.

Indexbeleggen in de AEX: Waar kan ik beleggen?

Er zijn over het algemeen twee manieren waarop men kan beleggen in de AEX. Dit zijn de traditionele manier en de Contract for Difference manier. Wanneer men aan beleggen denkt is dit vaak het traditionele concept, waarbij er voor een lange periode (meer dan 5 jaar) met een groot bedrag belegd wordt in een grondstof of aandelen. Dit vergt een groot vermogen en veel tijd voordat er duidelijke resultaten te zien zijn.

Bij het Contract for Difference (CFD) gaat men er van uit dat effecten in zeer hoog tempo door worden verhandeld. Het doel is hierbij juist om winst binnen één dag te behalen in plaats van het bezitten van aandelen voor een langere periode. Om dit proces mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een tussenhandelaar. Deze tussenpersoon, ook wel broker genoemd, koopt en verkoopt effectenposities op het moment dat een belegger hierom vraagt. De belegger en de broker stellen dan een contract op waarin het aantal effecten, de openingsprijs per effect en de totale openingswaarde wordt vastgelegd. Dit wordt wederom gedaan bij sluiting en het verschil tussen deze waarden resulteert in het rendement voor de belegger.

In het praktijkvoorbeeld wordt er gebruik gemaakt van het CFD beleggen, doordat er voor beginnende en particuliere beleggers veel voordelen aanzitten. Zo is het mogelijk om met kleine bedragen te beleggen en hierop ook grote rendementen te behalen door het hefboomeffect. De openingswaarde wordt dan in sommige gevallen voor ruim 95% gefinancierd door de broker. Een inleg wordt dus al het ware uitvergroot door de tussenpersoon, zodat er met een kleine inleg over grote bedragen belegd kan worden. De broker vraagt het gefinancierde bedrag na de sluiting van een belegging weer terug. De factor van de hefboom is afhankelijk van het effect waarin men handelt.

Om meer te leren over het hefboomeffect en het CFD beleggen in brede zin kunt u gratis onze cursus beleggen voor beginners doorlezen.

Indexbeleggen in de AEX: Aanleiding van het praktijkvoorbeeld

Onze keuze is gevallen op het indexbeleggen in de AEX, een samenstelling van de top 25 grootste Nederlandse bedrijven. Om de koers te voorspellen wordt er gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Door de AEX te analyseren aan de hand van een positief of negatief bericht kan er in bepaalde mate voorspeld worden of een koers zal stijgen of dalen. Doordat de koers van de AEX stabieler is dan normale aandelen, wordt er naar een ontwikkeling gezocht die op een dusdanig grote schaal is, dat het een impact heeft op deze samenstelling van aandelen.

Het onderstaande nieuwsbericht geeft weer dat de AEX fors is gestegen en dat vrijwel alle fondsen hoger noteerden. Zeer positief nieuws voor de AEX en voor de beursgenoteerde bedrijven die samen deze index vormen. Doordat het bericht zeer positief is, wordt er verwacht dat de volledige impact van deze ontwikkeling nog niet voorbij is en dat de koers nog in een stijgende trend zit. Oftewel, de koers zou volgens onze verwachting verder moeten stijgen.

Indexbeleggen in de AEX Nieuwsbericht AEX

Figuur 1: Indexbeleggen in de AEX – aanleidend nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Indexbeleggen in de AEX: Positie openen

Wanneer er een koersstijging voorspeld is kan een belegger hierop inspelen door long te gaan. Deze optie geeft beleggers de mogelijkheid om winst te maken op een toenemende prijs. Ook is het bij CFD mogelijk om short te gaan. Hierdoor kan men juist rendement behalen op een koersdaling.

Vlak na de publicatie van het nieuwsartikel hebben wij onze beleggingspositie geopend met een inleg van 151,09 euro. Door het hefboomeffect resulteerde dit in een openingswaarde van 44.437 euro. In de onderstaande figuur kunt u de werking hiervan aflezen.

Indexbeleggen in de AEX Hefboom

Figuur 2: Indexbeleggen in de AEX – hefboomconstructie. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Het koersverloop van de AEX is terug te lezen in de onderstaande figuur. Met het grijze kader is de beleggingsperiode weergegeven voor deze positie. Er is duidelijk te zien dat er vrijwel een constante koersstijging was. Hierdoor hadden wij geen reden om positie vroegtijdig te sluiten of de verwachting aan te passen. Het moment van de publicatie is weergegeven met een groene pijl.

Indexbeleggen in de AEX Koerverloop AEX

Figuur 3: Indexbeleggen in de AEX – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Indexbeleggen in de AEX: Resultaten

De koers begon weer redelijke vlak te lopen rond 09:33 uur. Om te voorkomen dat er een terugval plaats zou vinden hebben wij, op het moment dat het gewenste rendement behaald was, er voor gekozen om de positie succesvol af te ronden.

Om 09:36 hebben wij de positie gesloten met een winst van 81 euro over een inleg van 151,09 euro. Dit komt neer op een rendement van 53,6 procent binnen 17 minuten via het indexbeleggen in de AEX.

Indexbeleggen in de AEX Beleggingsresultaten AEX

Figuur 4: Indexbeleggen in de AEX – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beleggen oefenen met fictief geld

Het indexbeleggen leert men het beste door zelf het verhandelen van aandelen in de praktijk te oefenen. Dit kan geheel zonder risico door gebruik te maken van de mogelijkheid om te beleggen met demo geld. Op onze vergelijkingspagina hebben we een aantal CFD brokers geselecteerd en beoordeeld. Deze brokers bieden de mogelijkheid om:

  • te beleggen met kleine bedragen door gebruik te maken van het hefboomeffect;
  • winst te behalen op een koersdaling;
  • op het gewenste moment posities te openen en te sluiten.

Hier kunt u zelf een keuze maken voor de meest geschikte broker voor u en gratis beginnen met het oefenen met demo geld. Klik op de link hieronder om de meest gebruikte CFD brokers te vergelijken, te downloaden en te leren beleggen in de praktijk.

Download hier een beleggingsprogramma naar keuze!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse

http://deaandeelhouder.nl/news/2015/10/16/beursupdate_aex_opent_hoger-32/