In dit artikel zullen we uitleggen hoe u zelf kunt beginnen met virtueel beleggen in effecten. Het enige wat u nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding en beleggingssoftware. Vandaag de dag is het voor beleggers mogelijk om te beleggen met beleggingssoftware op korte termijn, oftewel daghandelen. Tevens is het voor beginnende beleggers mogelijk om te starten met virtueel beleggen, omdat dit laagdrempelig is. Meer weten over virtueel beleggen en daghandelen? Lees dan verder!

Virtueel beleggen

Wat is virtueel beleggen?

Virtueel beleggen, oftewel online beleggen, is het beleggen via online beleggingssoftware. Deze vorm van beleggen wordt ook vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers met online beleggen gebruik maken van CFD’s. Bij CFD beleggen is de voorspelling van de koers van belang, de belegger kan hiermee winst realiseren.

Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de aanbieder van beleggingssoftware. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de aanbieder van beleggingssoftware te betalen. De aanbieder van beleggingssoftware wordt overigens ook wel een broker genoemd. Aan het eind van dit artikel zullen we uitleggen hoe u risico’s tijdens het beleggen kunt beperken.

Wat is daghandelen?

Daghandelen betekent simpelweg handelen binnen één beursdag. Dat betekent dat een belegger een beleggingspositie dient te openen en te sluiten binnen één beursdag. Daarbij is het van belang dat de belegger binnen deze tijd een leuke winst heeft gerealiseerd.

Daghandelen wordt in de beleggingswereld ook vaak daytraden genoemd. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen.

Daghandelen is mogelijk door virtueel beleggen

Bij de traditionele manier van beleggen, waarbij een belegger naar een bank gaat om te beleggen, is het niet mogelijk om te starten met daghandelen. Met online beleggingssoftware, oftewel virtueel beleggen, is het wel mogelijk voor beleggers om met een klein bedrag te gaan daghandelen.

Met online beleggingssoftware maken beleggers automatisch gebruik van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met kleine bedragen.

Hoe werkt het hefboomeffect?

Het hefboom zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met een kleine inleg op korte termijn. De hefboom vergroot de inleg met een vooraf bepaalde hefboomfactor, waardoor de belegger een hogere inlegwaarde krijgt. Met een hogere inlegwaarde kan de belegger ook een hogere aandelenpositie innemen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de hefboom, wordt hieronder een voorbeeld geïllustreerd.

Hefboomeffect indexbeleggen

Figuur 1: Virtueel beleggen – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen met een inleg van slechts 50 euro. De hefboom is in dit geval 1:100, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 100 (50 euro maal 100). De uitkomst hiervan is 5.000 euro, met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen.

Daytraden leren met de gratis cursus beleggen

Wilt u meer weten over daghandelen en hoe u zelf kunt starten? Met de gratis cursus beleggen kunt u meer over de basisaspecten met betrekking tot virtueel beleggen. Steeds meer beleggers ontdekken de voordelen van virtueel beleggen, maar niet iedereen beschikt over genoeg kennis. Met deze cursus kunt u meer leren over virtueel beleggen en de bijbehorende aspecten.

Tevens worden in deze cursus enkele beleggingsmethodes uitgelegd, die gebruikt kunnen worden als aanleiding om te beleggen. Het is verstandig om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Meer hierover kunt u vinden in de cursus. Hieronder worden de hoofdstukken van de cursus weergegeven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Algemene kennis over beleggen

Hoofdstuk 2. Beleggen met CFD’s

Hoofdstuk 3. Hoe kunt u winst maken

Hoofdstuk 4. Risicobeperking

Hoofdstuk 5. Handige informatie

Hoofdstuk 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Daytrader worden met de beurs voor beginners

Als u zelf daytrader wilt worden, kunt u ervoor kiezen om na de cursus te starten met fictief beleggen. Beleggers die met fictief beleggen starten leren veel van eventueel gemaakte fouten. Met fictief beleggen ontvangen beleggers een bedrag, waarmee onbeperkt geoefend kan worden op werkelijke koersen. Dit is overigens een fictief bedrag van 20.000 euro. Met dit bedrag kunt u verschillende beleggingsmethodes uitproberen en beleggen in verschillende effecten.

Dit is een handige manier om erachter te komen of u klaar bent voor het echte werk, waarbij u gaat beleggen met uw eigen geld. Als u het gevoel heeft dat u nog teveel fouten maakt is het verstandig om nog een tijdje te blijven oefenen met het fictieve account.

Na genoeg oefenen kunt u ervoor kiezen om gemakkelijk in dezelfde beleggingssoftware schakelen naar het echte account, waarbij u kunt beleggen met echt geld. Als u na een tijdje het gevoel heeft dat u niet voldoende heeft geoefend, kunt u altijd terugschakelen naar het fictieve account. Op deze manier heeft u de kans om meer te leren door meer te oefenen in het fictieve account.

Aandelen kopen: Risico’s beperken bij virtueel beleggen

Om risico’s tijdens het beleggen te beperken maken veel beleggers gebruik van twee handige functies in de beleggingssoftware. Dit zijn de profit call en stop loss functies, hiermee kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Zodra de koers één van de aangegeven punten bereikt, zal de positie automatisch worden gesloten. Op deze manier kunt u risico’s tijdens het beleggen beperken. Overigens worden deze functies in de beleggingssoftware ook wel aangeduid als sluiten bij winst en sluiten bij verlies.

Aandelen kopen? Download hier de gratis beleggingssoftware!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference