CFD beleggen met beleggingssoftware is een steeds populairder wordende manier van beleggen. Dit gaat vaak gepaard met daytraden, het aandelen kopen en verkopen binnen één dag. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld zullen wij uitleggen hoe CFD beleggen met beleggingssoftware werkt.

 CFD-beleggen-met-beleggingssoftware-Nieuwsbericht-TomTom

CFD beleggen met beleggingssoftware: Wat is CFD?

Bij de traditionele manier van beleggen koopt men aandelen, grondstoffen of dergelijke effecten met als doel winst te behalen hierop. Hetzij door te verhandelen op korte termijn, of door het in bezit houden van waardevolle effecten waar de waarde van stijgt of het vermogen van de belegger doet stijgen, zoals dividend.

Een andere manier van beleggen is Contract for Difference, ook wel bekend als CFD. Bij deze manier van beleggen speculeert de belegger op de koers van een effect. De belegger komt niet in het bezit van het effect, maar krijgt een rendement op een juiste voorspelling van de koers. Het voordeel hiervan is dat men niet over een enorm vermogen hoeft te beschikken om te beleggen. CFD beleggen kan namelijk al vanaf 10 euro! Ook is het mogelijk om op een dalende koers winst te maken, dit wordt ‘short gaan’ genoemd. Het beleggen op een stijgende koers heet ‘long gaan’.

Daarnaast is een beleggingspositie bij CFD beleggen te sluiten op ieder moment. Dit neemt het risico weg dat beleggers niet in de knoop komen met het verkopen van effecten, zoals bij traditioneel beleggen wel vaker het geval is.

CFD beleggen met beleggingssoftware: Hefboomeffect

Om het mogelijk te maken met kleine bedragen een groot rendement te kunnen realiseren hanteren de beleggingsprogramma’s over het algemeen een hefboomconstructie. Dit houdt in dat de inleg een grotere waarde krijgt tijdens het beleggen. Hierdoor zal er bij een kleine koersstijging een veel groter rendement behaald worden dan een paar euro. Een voorbeeld van het hefboomeffect is in de onderstaande afbeelding geïllustreerd. Voor meer informatie over het online beleggen verwijs ik u door naar onze Cursus Beleggen. Klik hier om de gratis cursus beleggen te lezen.

CFD-beleggen-met-beleggingssoftware-Hefboom-voorbeeld

Figuur 1: CFD beleggen met beleggingssoftware: Hefboom voorbeeld TomTom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

CFD beleggen met beleggingssoftware: Aanleiding TomTom

Onze beleggingen worden bijna altijd gebaseerd op een vooronderzoek. In dit geval hebben wij het onderstaande nieuwsbericht gevonden over de Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen, TomTom.

CFD-beleggen-met-beleggingssoftware-Nieuwsbericht-TomTom

Figuur 2: CFD beleggen met beleggingssoftware: Nieuwsbericht TomTom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hierin wordt beschreven dat TomTom een samenwerking heeft uitgebreid met het Zuid-Koreaanse bedrijf SsanYong Motors. Daarnaast wordt er beschreven dat het aantal orders voor TomTom significant hoger is dan in de voorgaande jaren. Dit resulteert volgens ons in een toenemende vraag naar TomTom-aandelen. Hierdoor speculeerden wij op een stijgende waarde per aandeel van TomTom.

CFD beleggen met beleggingssoftware: Positie openen

Zoals uit de onderstaande grafiek blijkt hebben wij om 09:06 onze positie geopend door long te gaan in TomTom aandelen. Onze inleg bedroeg, zoals bij het hefboomvoorbeeld is weergegeven, 283,75 euro en de openingswaarde bedroeg 4.775 euro. In het grijze frame wordt de periode van onze belegging weergegeven. Ter verduidelijking zijn de openings- en sluitingsprijs gemarkeerd met een rode stip.

CFD-beleggen-met-beleggingssoftware-

Figuur 3: CFD beleggen met beleggingssoftware: Koersgrafiek TomTom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

CFD beleggen met beleggingssoftware: Beleggingsresultaat

Om 15:32 uur diezelfde dag sloten wij onze positie aangezien wij op dat moment een aangenaam rendement hadden behaald. Zoals u heeft kunnen aflezen is de koers gestegen van 9,55 euro naar 9,69 euro per aandeel. Dit is een koersstijging van bijna 1,47 procent.

Doordat de waarde van onze positie is uitvergroot krijgen wij over dat bedrag ook het rendement uitgekeerd. Dit komt neer op een bedrag van 70 euro over een aandelenpositie van 4.775 euro, oftewel een inleg van 238,75 euro. Het rendement bedroeg in dit geval 29,3 procent, terwijl er bij traditioneel beleggen maar 1,47 procent winst behaald zou zijn.

Het daytraden is voor ons, mede door het vooronderzoek, met een succes afgesloten. In het onderstaande figuur kunt u de overige beleggingsresultaten aflezen.

CFD-beleggen-met-beleggingssoftware-beleggingsresultaten

Figuur 4: CFD beleggen met beleggingssoftware: Beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 Zelf CFD beleggen met beleggingssoftware

Wilt u zelf ook daytrader worden? CFD beleggen is tegenwoordig toegankelijk voor iedereen door de opkomst van verschillende beleggingsprogramma’s, ook wel bekend als brokers. Deze brokers zijn over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en duidelijk. De meeste brokers bieden ook een gratis beleggingsmogelijkheid aan, namelijk het fictief beleggen met demo geld. Hierdoor kunnen beginnende beleggers strategieën oefenen en ervaring opdoen in het beleggingsspel.

Klik hier om de beleggingssoftware te vergelijken en te downloaden!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

 http://www.nu.nl/beurs/4126003/tomtom-breidt-samenwerking-met-ssangyong.html