In dit artikel wordt uitgelegd hoe online beleggen precies werkt. Tevens wordt uitgelegd hoe u met een online beleggingsprogramma beleggen kunt oefenen op werkelijke koersen. Op deze manier kan een belegger geen financieel risico lopen. Oefening baart kunst wordt er ook wel gezegd. Kortom, beleggers kunnen profiteren van oefenen met een demo account. Lees meer over online beleggen en de mogelijkheid om het beleggen te oefenen.

Hoe online beleggen

Hoe online beleggen: Voordelen van online beleggen

Online beleggen brengt veel voordelen met zich mee, ook voor beginnende beleggers. Door de komst van het internet is er steeds meer mogelijk. Beleggers kunnen met alleen een laptop, tablet of smartphone en internetverbinding al een beleggingspositie openen. Beleggers zijn hierdoor niet meer genoodzaakt om naar een beleggingskantoor te gaan. Tevens is online beleggen voor iedereen toegankelijk, omdat beleggers kunnen beleggen met een kleine inleg.

Wat is CFD beleggen?

Online beleggen wordt ook vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers met een online beleggingsprogramma automatisch beleggen met CFD’s. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference. Bij deze beleggingsvorm wordt er een overeenkomst gesloten tussen de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma. De aanbieder van het beleggingsprogramma wordt overigens ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd.

Het is van belang om te weten dat het bij CFD beleggen draait om de voorspelling van de koers. Hierdoor is het voor beleggers mogelijk om te beleggen op zowel een koersstijging als koersdaling. Bij de traditionele vorm van beleggen is het slechts mogelijk om te beleggen op een koersstijging. Met de traditionele vorm van beleggen bedoelen wij dat beleggers naar een bank of beleggingskantoor gaan om te beleggen.

Bij CFD beleggen draait het om de voorspelling van de koers, we zullen dit nu uitleggen. Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De belegger heeft in dit geval winst gerealiseerd. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

Hoe online beleggen: De hefboom

Bij een online beleggingsprogramma profiteren beleggers van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat het voor iedereen mogelijk is om te starten met online beleggen, omdat de hefboom de inleg vergroot met een bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is afhankelijk van het soort effect waar een belegger in wil beleggen. Nadat de hefboomfactor de inleg heeft vergroot, kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Tevens kan de belegger hierdoor meer winst realiseren op korte termijn, bij een goede voorspelling van de koers. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom weergegeven.

Hefboomeffect indexbeleggen

Figuur 1: Hoe online beleggen – Voorbeeld van het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld wil de belegger beleggen in indices. Indices is het meervoud van een index. Een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde, dit is in ieder land verschillend. De hefboomfactor bij het beleggen in indices is vaak 1:100.

De belegger wil in dit voorbeeld beleggen met een inleg van 50 euro, de hefboomfactor is in dit geval 1:100. Dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 100 (50 euro maal 100). De uitkomst hiervan is 5.000 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. De hefboom zorgt ervoor dat de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen met een inlegwaarde van 5.000 euro. Kortom, door de hefboom kunnen beleggers beleggen met kleine bedragen. 

Daytraden leren of daytrader worden?

Zoals eerder werd aangegeven is het bij online beleggen mogelijk om op korte termijn te beleggen, dit wordt ook wel daytraden genoemd. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Als een belegger wilt gaan daghandelen, dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag.

De hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beginnen met daghandelen. Bij een online beleggingsprogramma hoeven beleggers niet te beleggen met grote bedragen, omdat de hefboom de inleg vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor.

Risico’s beperken tijdens beleggen

Het is voor beleggers van belang om altijd risico’s tijdens het beleggen te beperken, dit kan op verschillende manieren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggen zonder aanleiding kan onnodige risico’s met zich meebrengen. Door gebruik te maken van een beleggingsmethode kunnen beleggers risico’s tijdens het beleggen beperken. Twee bekende beleggingsmethodes zijn de fundamentele analyse en de technische analyse.

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse draait het om recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. Beleggers kunnen recente ontwikkelingen vinden in de dagelijks gepubliceerde nieuwsberichten. Aan de hand hiervan proberen beleggers een beslissing te maken om te beleggen op een koersstijging of koersdaling.

Bij een positief nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf, kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat de aandelen van dat bedrijf in waarde zullen stijgen onder de beleggers. Tevens geloven wij dat hierdoor de koers zal gaan stijgen.

Bij een negatief nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf, kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersdaling. Wij geloven dat de aandelen van dat bedrijf in waarde zullen dalen onder de beleggers. Tevens geloven wij dat hierdoor de koers zal gaan dalen.

Technische analyse

Bij de technische analyse draait het niet om recente ontwikkelingen, maar dient een belegger grafieken van historische aandelenkoersen te besturen in combinatie met historische informatie uit de markt. Bij historische informatie uit de markt kunt u denken aan prijs en omzet. Aan de hand van deze informatie proberen beleggers uitspraken te doen over het toekomstige koersverloop.

Hoe online beleggen: Cursus beleggen

Om meer te leren over beleggen kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van de cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Tevens wordt er uitgelegd op wat voor manieren u risico’s tijdens het beleggen kunt beperken. Kortom, dit is de ultieme manier om meer te leren over online beleggen voordat u besluit om te starten.

Hoe online beleggen: Beurs voor beginners

Om het beleggen goed onder de knie te krijgen is het verstandig om te starten met demo beleggen. Met demo beleggen hebben beleggers de kans om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Dit is een uitstekende manier om op een veilige manier ervaring op te doen in het beleggingsprogramma.

Na het downloaden van het beleggingsprogramma kunt u een account maken door uw emailadres in te vullen met een wachtwoord. Hierna kunt u direct starten. U heeft na het aanmaken van een account de mogelijkheid om te starten met echt beleggen of met demo beleggen.

Voor beginnende beleggers is het verstandig om te starten met demo beleggen. Demo beleggen is overigens in hetzelfde beleggingsprogramma als echt beleggen. Op deze manier kunt u op een veilige manier ervaren hoe het beleggingsprogramma precies werkt.

Bij het demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Beleggers kunnen met het demo account leren van eventueel gemaakte fouten tijdens het oefenen. Na genoeg oefenen kunnen beleggers ervoor kiezen om gemakkelijk in hetzelfde programma over te schakelen naar echt beleggen.

Download het gratis beleggingsprogramma hier!


Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse