In dit artikel wordt nader toegelicht wat CFD beleggen is. CFD beleggen kan worden gezien als een relatief nieuwe vorm van beleggen. CFD beleggen brengt over het algemeen veel voordelen met zich mee. Het is bij CFD beleggen bijvoorbeeld mogelijk om te gaan daytraden. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen op de beurs. In dit artikel wordt zowel CFD beleggen als daghandelen nader toegelicht.

 CFD beleggen

CFD beleggen

CFD beleggen staat voor Contract For Difference, bij deze beleggingsvorm wordt er een overeenkomst gesloten tussen de belegger en de broker. De broker is de aanbieder van een beleggingsprogramma, dit wordt ook wel een tussenhandelaar genoemd in de beleggingswereld.

Bij CFD beleggen gaat het om de voorspelling van de koers. Als de belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot de koers, heeft de belegger winst gerealiseerd. De belegger ontvangt in dit geval het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de broker. Daarentegen heeft de belegger te maken met een verlies als het gaat om een verkeerde voorspelling van de koers. In dit geval dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de belegger te betalen. Bij CFD beleggen is het echter mogelijk om de hoogte van het verlies en de winst van te voren aan te geven. Op deze manier kan een belegger risico’s beperken, dit wordt nader toegelicht in het artikel.

Voordelen CFD beleggen

Er zijn verschillende voordelen als we het hebben over CFD beleggen. Bij CFD beleggen kan een belegger op elk moment van de dag gaan beleggen. Met een desktop, laptop, tablet of smartphone kan een belegger op ieder gewenst moment gaan beleggen. Het online beleggingsprogramma kan gedownload worden als app. Daarnaast kunnen beleggers er ook voor kiezen om de webtrader te gebruiken.

Een ander voordeel van online beleggen is de mogelijkheid van beleggen met een klein bedrag en het daghandelen. Hieronder worden de voordelen nader toegelicht.

CFD beleggen: Hefboom

De hefboom zorgt er bij CFD beleggen voor dat beleggers kunnen beleggen met kleine bedragen. Tevens zorgt de hefboom ervoor dat het mogelijk is om op korte termijn te beleggen. De hefboom vergroot de inleg met een bepaalde hefboomfactor. Hierdoor kan een belegger een hogere aandelenpositie innemen, waardoor het tevens mogelijk is om meer winst te realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Bij traditioneel beleggen is het niet mogelijk om te beleggen met kleine bedragen op korte termijn. Daarentegen kan slechts een kleine koersverandering al zorgen voor een leuke winst bij CFD beleggen. Om een beter idee te krijgen van de hefboom wordt hieronder een voorbeeld geïllustreerd.

Hefboomeffect

Figuur 1: Voorbeeld van het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

CFD beleggen: Daytraden

Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Bij daghandelen dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag. Tevens dient een belegger binnen deze tijd een leuke winst te hebben gerealiseerd. Kortom, met CFD beleggen kunnen beleggers handelen op korte termijn.

Risico’s

CFD beleggen kan risico’s met zich meebrengen. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers meer winst kunnen realiseren op korte termijn, bij een goede voorspelling van de koers. Daarentegen zorgt de hefboom er ook voor dat beleggers meer kunnen verliezen bij een verkeerde voorspelling van de koers. Het is van belang om risico’s tijdens het beleggen te beperken, dit is mogelijk met enkele handige beleggingsfuncties in het beleggingsprogramma.

De profit call en stop loss functies kunt u als belegger gebruiken om risico’s tijdens het beleggen te beperken. De profit call kan gebruikt worden om de winst veilig te stellen. Bij deze functie kunt u het gewenste rendement instellen, als de koers dit punt bereikt zal de positie automatisch worden gesloten. De stop loss functie kan gebruikt worden om een maximaal verlies in te stellen. Op deze manier kunt u niet meer verliezen dan u zelf heeft ingesteld. Als de koers dit aangegeven punt bereikt, zal de positie automatisch worden gesloten door het beleggingsprogramma. Hieronder wordt een voorbeeld van de functies in het beleggingsprogramma weergegeven. In het programma worden de functies aangeduid met sluiten bij winst en sluiten bij verlies.

Voorbeeld stop loss en profit call

Figuur 2: CFD beleggen – Beleggingsfuncties. Klik om te vergroten.

Beurs voor beginners: Daytraden leren

Om te beginnen met daytraden leren kunt u gebruik maken van de gratis cursus beleggen. Deze cursus neemt ongeveer 30 minuten in beslag en bestaat uit zes hoofdstukken. In de hoofdstukken worden verschillende aspecten behandeld met betrekking tot CFD beleggen.

Daytrader worden

Wilt u zelf daytrader worden? Met het online beleggingsprogramma kunt u beginnen met CFD beleggen. In het beleggingsprogramma kunt u kiezen voor het demo account of voor een echt account. Met het demo account kunt u het beleggen risicoloos oefenen op werkelijke koersen. Bij het demo account ontvangt u een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee u kunt beleggen. Daarentegen kunt u met een echt account beleggen met uw eigen geld. Na voldoende te hebben geoefend kunt u ervoor kiezen om over te schakelen naar het echte account.

Aandelen kopen? Download hier het gratis beleggingsprogramma!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference