Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het traditionele beleggen in aandelen. Alle keuzes kunnen vele malen sneller worden doorgevoerd, wat het toegankelijker maakt om binnen één dag een aandelenpositie te kopen en te verkopen met winst. Dit wordt ook wel daghandelen of daytraden genoemd. Wilt u zelf leren beleggen of hiermee vanuit huis beginnen? In dit artikel wordt aan de hand van een praktijkvoorbeeld uitgelegd hoe online beleggen werkt.

Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma -2

Op welke manieren kan ik thuis aandelen kopen via een beleggingsprogramma?

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten manieren van beleggen. Een online beleggingsmethode waar wij veel gebruik van maken is het Contract for Difference (CFD) beleggen. Bij deze variant wordt er op een koers gespeculeerd. De belegger sluit een contract af waarin de aankoopwaarde wordt vastgesteld. Het doel van deze beleggingen is het snel door verhandelen van de aandelenposities. Om dit proces zo snel mogelijk te laten verlopen wordt de belegger geen eigenaar van de aandelen, maar krijgt hij of zij winst op het verschil met de verkoopwaarde. De voordelen van deze methode zijn dat:

  • Er zowel op stijgende en dalende koersen winst kan worden gemaakt;
  • Beleggers direct met één muis klik aandelenposities kunnen verhandelen, hierdoor kan er direct bij een bepaalde aandelenprijs worden gekocht of verkocht;
  • Er met kleine bedragen (al vanaf 10 euro) belegd kan worden.

Misschien wel het belangrijkste voordeel is het hefboomeffect dat bij CFD beleggen gehanteerd wordt. Een deel van de belegging wordt door de broker (het bedrijf achter de beleggingssoftware) gefinancierd. Op het moment dat de belegging gesloten wordt, zal dit exacte bedrag weer teruggestort worden naar deze organisatie. Men kan dus met een kleine inleg, over grote bedragen beslissen. Hierdoor kunnen beleggers aanzienlijke winsten realiseren door te beleggen met kleine bedragen. Meer informatie over het CFD beleggen kunt u vinden in onze cursus beleggen.

Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma – aanleiding van de belegging

De belegging uit het praktijkvoorbeeld is uiteraard niet zomaar uit de lucht komen vallen. Deze is namelijk gebaseerd op een kort voorafgaand onderzoek naar de laatste ontwikkelingen in de markt en bij het bedrijf zelf. Dit gebeurt vaak aan de hand van nieuwsberichten.Het onderstaande nieuwsbericht is de aanleiding geweest voor deze belegging.

Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma Nieuwbericht

Figuur 1: Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma – nieuwsbericht. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Brunel is een van oorsprong Nederlandse arbeidsbemiddelaar voor hoger opgeleid personeel. Uit dit bericht bleek dat Brunel mogelijk een enorme omzetgroei tegemoet ging. Deze cijfers hebben een impact op de waarde van de aandelen van Brunel op meerdere manieren:

  • De groei in omzet zorgt mogelijk voor een grotere (intrinsieke) waarde van het bedrijf. Aandelen zijn als het ware delen van een bedrijf. Wanneer het bedrijf meer waard wordt, zullen de aandelen ook stijgen in waarde.
  • Een omzetgroei kan resulteren in een groter beschikbaar budget voor dividend uitkering. Doordat er mogelijk meer geld wordt uitgekeerd aan aandelenhouders hebben zij ook meer geld er voor over om deze aandelen te kopen.
  • De groei en het extra budget heeft als positief resultaat dat Brunel in de toekomst meer keuze heeft in haar strategieën, wat kan resulteren in een betere organisatie en een grotere winst in het algemeen. Weer heeft dit een positief effect op de aandelen.

Op basis van deze voorspellingen hebben wij besloten om te beleggen in een koersstijging van Brunel.

Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma – koersverloop

Op de ochtend van 11 september 2015 om 10:55 uur werd de belegging in Brunel geopend. De aandelenpositie bestond uit 400 aandelen, ter waarde van 14,51 euro per aandeel. Dit komt neer op een openingswaarde van 5.804 euro. Dit zou volgens de traditionele methode ook gelijk de inleg van de belegger zijn om de aandelen te kopen.

Voor CFD wordt echter gebruik gemaakt van een hefboomeffect en voor Brunel aandelen was deze factor op het moment circa 1 op 27. Hierdoor is slechts een zevenentwintigste deel van de openingswaarde gefinancierd door belegger zelf. Om een duidelijker beeld te geven van deze werking is hieronder een het hefboomeffect voor deze belegging geïllustreerd.

Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma Hefboom

Figuur 2: Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma – hefboom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Tijdens het openen van de belegging is er gekozen om een profit call in te stellen op een verkoopprijs van 14,65 euro. Deze functie houdt de koers in de gaten voor de belegger en sluit op het gewenste resultaat de positie. Het voordeel hiervan is dat de belegger zich geen zorgen hoeft te maken over de koers van de aandelen. Hieronder is het koersverloop weergegeven voor deze belegging.

Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma-3

Figuur 3: Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma –beleggingsresultaten

Om 16:08 uur heeft de profit call de belegging automatisch gesloten op een sluitingswaarde van 5.860 euro. Het verschil met de openingswaarde is ook direct de winst voor deze belegging, wat neer komt op 56 euro. Er is dus een rendement gerealiseerd van 26,8 procent over een belegging van 209,20 euro. In de onderstaande figuur kunt u de verdere resultaten van deze belegging aflezen.

Thuis aandelen kopen via een beleggingsprogramma-4

Figuur 4: Thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma – resultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 De les van dit praktijkvoorbeeld is dat koersen in bepaalde mate te voorspellen zijn aan de hand van de laatste ontwikkelingen. Een slimme belegger maakt hier gebruik van door te anticiperen en op precies juiste momenten te kopen en verkopen.

Oefenen met fictief geld

Bent u van plan om te beginnen met online beleggen in beursgenoteerde bedrijven of andere effecten? Probeer dan gratis de demo beleggen uit, waar u gratis kunt handelen met fictief geld. Hierdoor leert u het beleggingsspel beter te beheersen en kunt u het daytraden leren aan de hand van praktijkervaring, zonder enig risico. U krijgt bij het virtuele beleggen een demo budget van 20.000 euro dat u vrij kunt besteden op realistische koersen. Als u op de onderstaande link klinkt komt u op onze vergelijkingspagina terecht. Hier kunt u de software downloaden en daarmee zelf thuis aandelen kopen via een online beleggingsprogramma.

Klik hier om de meest gebruikte beleggingsprogramma’s te vergelijken!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandelenmarkt

http://deaandeelhouder.nl/news/2015/9/28/beursblik_credit_suisse_verlaagt_koersdoel_arc-2/