Beginnen met beleggen in AkzoNobel leverde ons een winst op van maar liefst € 67 in minder dan 3,5 uur! In dit artikel leggen wij u uit hoe onze strategie werkt en hoe u het beste kunt beginnen met beleggen. Daarnaast geven wij een beknopte toelichting van het hefboomeffect, waardoor beleggen met weinig geld ook winstgevend kan zijn. Deze voorbeelden geven wij aan de hand van het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in AkzoNobel.

Beginnen met beleggen in AkzoNobel

Strategie bij het beginnen met beleggen in AkzoNobel

Een strategie klinkt vaak veel moeilijker dan dat het werkelijk is, onze strategie gaat er simpelweg vanuit dat u een aanleiding moet hebben alvorens u gaat beginnen met beleggen. Beleggen op basis van een aanleiding zorgt ervoor dat u geen onnodig risico loopt, terwijl dit wel het geval is bij beleggen zonder aanleiding. Deze aanleiding kan uit een aantal dingen bestaan namelijk: recente ontwikkelingen, (financiële) nieuwsberichten, geruchten over beursgenoteerde bedrijven en (financiële) publicaties van bedrijven.

In de meeste gevallen maken wij gebruik van recente ontwikkelingen in de vorm van financiële nieuwsberichten van beursgenoteerde ondernemingen, hierbij maken wij onderscheid tussen de volgende twee categorieën:

  • Positieve nieuwsberichten

Bij positieve nieuwsberichten verwachten wij een koersstijging, deze zal worden veroorzaakt door de stijgende populariteit onder de beleggers. De stijgende populariteit heeft tot gevolg dat er meer vraag dan aanbod is van het desbetreffende aandeel, wat zal leiden tot een koersstijging. Een koersstijging wordt “long gaan” genoemd.

  • Negatieve nieuwsberichten

Bij negatieve nieuwsberichten verwachten wij juist een koersdaling, deze zal worden veroorzaakt door de dalende populariteit onder de beleggers. De dalende populariteit heeft tot gevolg dat er meer aanbod dan vraag is van het desbetreffende aandeel, wat zal leiden tot een koersdaling. Een koersdaling wordt “ short gaan” genoemd.

Voordelen van online beleggen

Online beleggen gaat in de meeste gevallen over CFD’s, dit zijn contract for difference. CFD beleggen heeft een groot voordeel namelijk het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt er voor dat uw inleg automatisch wordt vermenigvuldigd met een vooraf vastgestelde hefboomfactor, in de meeste gevallen is dit 1:20 maar dat kan bij beleggen in valuta nog veel hoger zijn. Doordat uw inleg wordt vermenigvuldigd met de hefboomfactor krijgt uw beleggingspositie een hogere waarde, waardoor u sneller en meer rendement kunt behalen dan bij beleggen zonder hefboom. Beleggen met 100 euro kan dus net zo interessant zijn door het hefboomeffect, dit maakt beleggen met 1000 euro niet noodzakelijk voor het behalen van een mooi resultaat. In figuur 1 vindt u een schematische weergave van het hefboomeffect bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in AkzoNobel.

Hefboomvoorbeeld bij beginnen met beleggen in AkzoNobel

Figuur 1: Hefboom bij beginnen met beleggen in AkzoNobel. Klik om te vergroten.

Naast het hefboomeffect kunt u gebruik maken van een aantal voordelen van online beleggen namelijk een stop limit en een stop loss. Als u een stop limit instelt zal de positie automatisch worden gesloten als de koers het door u ingestelde punt bereikt. Bij een stop loss limit is dat precies het tegenovergestelde, hierbij zal de positie namelijk automatisch gesloten worden als de koers het door u ingestelde maximum verlies punt bereikt. Het voordeel is dat u grip houdt op uw beleggingspositie zonder dat u het koersverloop hoeft te volgen.

Beginnen met beleggen in AkzoNobel: aanleiding

In de loop van 16 juni gingen wij op zoek naar een aanleiding om een beleggingspositie te openen, niet veel later zagen wij een nieuwsbericht over het Nederlandse chemie bedrijf, AkzoNobel. Dit nieuwsbericht gaf aan dat AkzoNobel een samenwerkingsverband venture begint met Evonik. Dit samenwerkingsverband zal de positie van AkzoNobel op de chloormarkt versterken. Dit is dus een duidelijk positief nieuwsbericht voor AkzoNobel. Zie figuur 2 voor het nieuwsbericht bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in AkzoNobel.

Nieuwsbericht bij beginnen met beleggen in AkzoNobel

Figuur 2: Nieuwsbericht bij beginnen met beleggen in AkzoNobel. Klik om te vergroten.

Beginnen met beleggen in AkzoNobel: openen en sluiten positie

Op basis van het positieve nieuwsbericht over AkzoNobel besloten wij een beleggingspositie te openen gericht op een koersstijging. Wij opende de positie met een inleg van € 331, bij deze positie kregen wij te maken met een hefboomfactor van 1:20. Onze beleggingspositie werd dus € 6.620 waard, hiermee konden wij een aandelenpositie innemen van 100 aandelen AkzoNobel. Bij het openen van de positie kozen wij ervoor om een stop limit in te stellen, de positie zal dus automatisch worden gesloten bij het door ons ingestelde winstpunt van 20% rendement. In de meeste gevallen is 20% een mooi rendement voor een belegging, daarom hebben wij ervoor gekozen om onze stop limit in te stellen op 20%.

Door het instellen van een stop limit was het niet noodzakelijk om de koers te blijven volgen, pas later op de dag bekeken wij onze beleggingspositie. Toen wij naar onze beleggingspositie keken zagen wij dat onze positie ongeveer 2 uur na het openen automatisch was gesloten, omdat onze positie het vooraf ingestelde winstpunt had bereikt. Daarnaast zagen wij dat de positie direct na het openen van de positie, zoals verwacht, is gestegen. Zie figuur 3 voor het koersverloop van onze beleggingspositie bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in AkzoNobel.

Koersverloop bij beginnen met beleggen in AkzoNobel

Figuur 3: Koersverloop bij beginnen met beleggen in AkzoNobel. Klik om te vergroten. 

Beginnen met beleggen in AkzoNobel: resultaat

Het winstoverzicht gaf aan dat onze positie is gesloten door een stop limit met een winst van € 67 met een inleg van slechts € 331 is dat een uitstekend rendement van 20% en dat in minder dan 3 en een half uur! Zie figuur 3 voor het winstoverzicht bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met beleggen in Akzonobel.

Winst beginnen met beleggen in AkzoNobel

Figuur 4: Winst beginnen met beleggen in AkzoNobel. Klik om te vergroten.

Beginnen met beleggen

Heeft u na het lezen van dit artikel zin om te beginnen met beleggen? Dan kunt u nu vanuit huis eenvoudig starten door gebruik te maken van een gratis handelsprogramma. Dit handelsprogramma biedt u twee mogelijkheden namelijk: een demo account en een echt geld account. Wij raden u aan om te beginnen met een demo account, waarbij u risicoloos kunt leren beleggen met ongeveer € 20.000 oefengeld. Als u voldoende ervaring heeft opgedaan met fictief beleggen kunt u overstappen naar een echt geld account om uw ervaringen in praktijk te brengen.

Als u liever wat meer informatie ontvangt alvorens u gaat beginnen met beleggen kunt u onze gratis cursus beleggen voor beginners volgen. Deze cursus brengt u in minder dan 30 minuten volledig op de hoogte van alles omtrent het onderwerp beleggen.

Begin met beleggen en download nu het gratis beleggingsprogramma!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan

http://www.nu.nl/beurs/4069319/AkzoNobel-gaat-samenwerken-met-evonik.html