In dit artikel wordt nader toegelicht hoe fictief beleggen Duitse index precies werkt. Fictief beleggen is de ultieme manier om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma en met online beleggen. Online beleggen werkt op een andere manier van de traditionele manier van beleggen. Bovendien kunt u bij online beleggen profiteren van verschillende voordelen. Wilt u meer weten over fictief beleggen en de voordelen van online beleggen? Lees dan verder!

Fictief beleggen Duitse index

Hoe werkt online beleggen?

Online beleggen, oftewel virtueel beleggen, werkt op een andere manier dan traditioneel beleggen. Bij traditioneel beleggen gaan beleggers naar een bank of beleggingskantoor om een beleggingspositie te openen. Bij online beleggen zijn beleggers niet genoodzaakt om naar een beleggingskantoor te gaan. Beleggers kunnen met online beleggen gewoon vanuit huis of zelfs in de trein beleggen. Het enige wat beleggers hiervoor nodig hebben is een tablet of smartphone met internetverbinding.

Wat is CFD beleggen?

Bij online beleggen maken beleggers automatisch gebruik van CFD’s. Dat is misschien een term die u nog niet kent, we zullen uitleggen wat dit precies inhoudt. CFD is de afkorting voor Contract For Difference, dat betekent dat de belegger en de broker een overeenkomst sluiten. De broker is overigens de aanbieder van het beleggingsprogramma waar u gebruik van kunt maken, dit wordt ook vaak een tussenhandelaar genoemd.

Bij CFD beleggen kan de belegger winst realiseren met de voorspelling van de koers. Hierdoor is het voor beleggers mogelijk om te beleggen op zowel een koersstijging als een koersdaling, omdat het gaat om de voorspelling. Bij traditioneel beleggen is dat niet het geval. Beleggers kunnen met traditioneel beleggen slechts beleggen op een koersstijging.

Hoe kan een belegger winst realiseren met CFD beleggen?

Zoals eerder werd aangegeven in dit artikel, kunnen beleggers winst realiseren met de voorspelling van de koers. Bij een goede voorspelling van de koers (beleggen op een koersstijging of koersdaling), ontvangt de belegger het verschil tussen de inlegwaarde en de sluitingswaarde van de broker. De belegger heeft in dit geval winst gerealiseerd!

Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de inlegwaarde en de sluitingswaarde aan de broker te betalen. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

Voordelen van online beleggen, oftewel CFD beleggen

Bij CFD beleggen kunnen beleggers profiteren van verschillende voordelen. Bij CFD beleggen is het bijvoorbeeld mogelijk voor beleggers om te beleggen met een klein bedrag op korte termijn. Bij traditioneel beleggen zijn beleggers genoodzaakt om te beleggen met grote bedragen, bij CFD beleggen is dat niet het geval.

Beleggen met een klein bedrag op korte termijn

Bij een online beleggingsprogramma wordt gebruik gemaakt van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met een kleine inleg op korte termijn. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor kan overigens verschillen, dat is afhankelijk van het soort effect waar een belegger in wil beleggen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de hefboomwerking, wordt hieronder een voorbeeld geïllustreerd.
Hefboom

Figuur 1: Fictief beleggen Duitse index – Voorbeeld hefboomwerking. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in een index. Een index is overigens een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. Ieder land heeft een index, sommige landen hebben zelfs meerdere indices. De belegger wil in dit geval beleggen met een inleg van 50 euro, de hefboomfactor bij het beleggen in indices is 1:294. Dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 294 (50 euro maal 294). De uitkomst hiervan is 14.700 euro, dat is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. De belegger kan hiermee een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, de hefboom zorgt ervoor dat beleggers niet genoodzaakt zijn om te beleggen met 1000 euro of meer. 

Fictief beleggen met een online beleggingsprogramma

Beleggers hebben met met een online beleggingsprogramma de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen met fictief beleggen. Na het downloaden van het beleggingsprogramma kunnen beleggers ervoor kiezen om eerst gebruik te maken van een demo account. Ervaren beleggers kunnen ervoor kiezen om direct te starten met echt beleggen. Bij traditioneel beleggen hebben beleggers niet de mogelijkheid om het beleggen te oefenen met een demo account, oftewel beleggen met demo geld.

Bij een demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Oefening baart kunst wordt er ook wel gezegd. Voor beginnende beleggers is het de ultieme manier om op een veilige manier meer ervaring op te doen in het beleggingsprogramma.

Fictief beleggen Duitse index: Aanleiding

Voor u besluit om een beleggingspositie te openen is het van belang om een aanleiding te hebben. Beleggen zonder aanleiding kan onnodige risico’s met zich meebrengen. Beleggers kunnen een aanleiding vinden door gebruik te maken van één van de beleggingsmethodes, hier komen we later op terug.

In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen, aan de hand hiervan kan worden bepaald om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Op 25 augustus kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de Duitse index. In het bericht wordt aangegeven dat de Duitse index met 0,3 tot 0,7 procent daalden. Dat is negatief over de index van Duitsland. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersdaling Duitse index.

Duitse en Engelse index

Figuur 2: Fictief beleggen Duitse index – Nieuwsbericht Duitse index. Klik om te vergroten.

Fictief beleggen Duitse index: Koersverloop

Wij besloten om een beleggingspositie te openen met een inleg van 142,95 euro. De hefboomfactor bij indices is 1:294, dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 294 (142,95 euro maal 294). De uitkomst hiervan is 42.042,72 euro. Met de nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 4 contracten.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging weergegeven. Hier is te zien dat de koers eerst is gaan stijgen, met daarna een fluctuerende daling.

Duitsland koersverloop

Figuur 3: Fictief beleggen Duitse index – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Fictief beleggen Duitse index: Resultaat

Onze belegging werd automatisch gesloten door de profit call functie. Dit is een handige functie in het beleggingsprogramma waar beleggers van kunnen profiteren. De profit call functie dient voor het instellen van een gewenst rendement. Zodra de koers dit punt bereikt, wordt de positie automatisch gesloten. Daarnaast kunnen beleggers ook gebruik maken van de stop loss functie. Met deze functie kunnen beleggers een maximaal verlies instellen, als de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten.

Onze belegging werd gesloten bij het aangegeven rendement van 25%, dat is een uitstekend rendement. Met deze belegging hebben wij een winst van 38,84 euro gerealiseerd. Hieronder wordt het resultaat weergegeven.

Duitsland resultaat

Figuur 4: Fictief beleggen Duitse index – Resultaat. Klik om te vergroten.

Aandelen voor dummies: Aandelen kopen

Om meer te leren over CFD beleggen of over de verschillende beleggingmethodes, kunnen beleggers ervoor kiezen om gebruik te maken van de cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot CFD beleggen nader toegelicht. Overigens is deze cursus geheel gratis en bestaat uit zes hoofdstukken.

Na het volgen van de cursus kunt u starten met beleggen met demo geld om het beleggen te oefenen. Na genoeg oefenen kunt u ervoor kiezen om gemakkelijk over te schakelen naar echt beleggen in hetzelfde beleggingsprogramma!

Download hier het gratis beleggingsprogramma!


Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging
http://www.nu.nl/beurs/4312113/europese-beurzen-donderdag-in-min.html