In dit artikel wordt nader toegelicht hoe u kunt starten met indexbeleggen. Met online beleggen kunnen beleggers beleggen in verschillende effecten. Beleggers kunnen bijvoorbeeld beleggen in aandelen, valuta, grondstoffen en indices. Indices is het meervoud van index, in dit artikel wordt het beleggen in indices nader toegelicht. Tevens wordt uitgelegd wat de voordelen zijn van online beleggen en hoe online beleggen precies werkt.

Indexbeleggen

CFD beleggen

CFD beleggen, oftewel online beleggen, biedt vele mogelijkheden voor beleggers. Voor beginnende beleggers biedt online beleggen vele voordelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen zonder financieel risico te lopen, hier komen we later op terug in het artikel.

Bij CFD beleggen gaat het om de voorspelling van de koers, de belegger kan hiermee winst realiseren. Het is bij CFD beleggen bijvoorbeeld mogelijk om te beleggen op een koersstijging en op een koersdaling, omdat het gaat om de voorspelling van de koers. Als een belegger denkt dat de koers zal gaan dalen, kan de belegger dit aangeven in het beleggingsprogramma. Als de koers daadwerkelijk daalt, heeft de belegger winst gerealiseerd. In dit geval ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de broker.

Een broker is een aanbieder van een beleggingsprogramma, dit wordt overigens ook wel een tussenhandelaar genoemd. Er zijn verschillende brokers waar beleggers uit kunnen kiezen. De ene broker is gespecialiseerd in het beleggen in valuta en de andere broker is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het beleggen in aandelen. Daarnaast bieden sommige brokers de mogelijkheid om te oefenen in het beleggingsprogramma. Voor beginnende beleggers is het handig om te oefenen met een demo account.

Beleggen oefenen: Fictief beleggen

Beleggen met demo geld is de ultieme manier om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma. Bij een demo account ontvangt de belegger een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt belegd kan worden. De belegger kan het beleggen oefenen op werkelijke koersen en leren van eventuele fouten. Tevens kunnen beleggers verschillende beleggingsmethodes uitproberen om te kijken welke methode het beste bij hun past.

Cursus beleggen voor beginners

Voor beginnende beleggers die niet veel afweten van beleggen is het slim om gebruik te maken van een cursus beleggen. Deze cursus behandeld de belangrijkste aspecten met betrekking tot online beleggen. Op deze manier kunnen beleggers goed voorbereid beginnen met het beleggen te oefenen. Oefenen zonder kennis heeft geen nut, het is van belang dat de belegger het beleggen begint te begrijpen. Door verschillende beleggingsmethodes uit te proberen kan de belegger kijken welke methode het beste werkt. De cursus bestaat uit zes hoofdstukken en neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Overigens is deze cursus geheel gratis. De relevante hoofdstukken worden hieronder weergegeven.

Cursus beleggen – Leren beleggen

Hoofdstuk 1. Algemene kennis over beleggen

Hoofdstuk 2. Beleggen met CFD’s

Hoofdstuk 3. Hoe kunt u winst maken?

Hoofdstuk 4. Risicobeperking

Hoofdstuk 5. Handige informatie

Hoofdstuk 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Indexbeleggen

Een index is een samengevoegde groep van effecten, deze effecten zijn vaak uit hetzelfde land of van dezelfde bedrijfstak afkomstig. Een voorbeeld van een index is de AEX, dit is de Nederlandse index. De Nederlandse index bestaat uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven die wij in Nederland hebben. De NASDAQ is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de index die bestaat uit de grootste technische bedrijven.

Vijf redenen om zelf te starten met indexbeleggen

Als u gaat beleggen op een gehele index, wordt dit indexbeleggen genoemd. Wij vinden dat indexbeleggen veel voordelen met zich meebrengt, hieronder wordt dit nader toegelicht.

  • Spreiding van uw risico: Een index bestaat uit meerdere bedrijven, die samen een rendement bepalen. Als het bijvoorbeeld financieel iets minder goed gaat met één van de bedrijven, kunnen de andere bedrijven dit compenseren. Kortom, het risico van indexbeleggen is veel meer gespreid van bij beleggen op aandelen van losse beursgenoteerde bedrijven.
  • Eenvoud: U hoeft als belegger de individuele bedrijven niet in de gaten te houden, omdat de index zichzelf reguleert. De koersen van een index zullen minder fluctueren dan die van beursgenoteerde bedrijven apart. Dit maakt indexbeleggen overigens makkelijker voor beleggers.

Virtueel beleggen: Hefboomeffect

Bij een online beleggingsprogramma kunnen beleggers profiteren van het hefboomeffect. Dit effect zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met weinig geld. De hefboomfactor vergroot de inleg, waardoor de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. De grootte van de hefboomfactor is overigens afhankelijk van het soort effect waar u in wilt beleggen. Als u wilt beginnen met indexbeleggen is de hefboomfactor vaak 1:100, dat betekent dat de inleg dan wordt vergroot met 100. Hieronder wordt een voorbeeld van het hefboomeffect weergegeven.

Hefboomeffect indexbeleggen

Figuur 1: Starten met indexbeleggen – Voorbeeld hefboomeffect. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld wil de belegger beleggen met een inleg van 50 euro en de hefboomfactor is in dit geval 1:100. De hefboom vergroot de inleg met 100, hierdoor wordt de inlegwaarde 5000 euro. De belegger kan hiermee een hogere aandelenpositie innemen. Tevens kan de belegger hierdoor meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, de belegger is bij een online beleggingsprogramma niet genoodzaakt om te beleggen met 1000 euro of meer.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!


Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging