In het artikel ‘aandelen kopen online Alstom’ wordt aan de hand van een beleggingsvoorbeeld nader toegelicht hoe beginnende beleggers kunnen starten met online beleggen. Tevens wordt het begrip CFD beleggen nader toegelicht en worden er enkele tips gegeven voor beginnende beleggers. Wilt u altijd al beginnen met online beleggen? Lees dan verder voor meer informatie!

aandelen-kopen-online-alstom
Wat is CFD beleggen?

Online beleggen wordt ook wel CFD beleggen genoemd, omdat beleggers met een online beleggingsprogramma automatisch beleggen met CFD’s. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference, bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. De aanbieder van het beleggingsprogramma wordt ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd. Bij CFD beleggen bezitten beleggers de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf niet, maar handelen hier in. Dat betekent dat beleggers winst kunnen realiseren met de voorspelling van de koers. Overigens is het hierdoor mogelijk om te speculeren om zowel op een koersstijging als een koersdaling.

Aanleiding zoeken om te beleggen

In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse om een aanleiding te vinden. Bij de fundamentele analyse wordt gekeken naar recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf. Als er een negatief nieuwsbericht in het nieuws verschijnt met betrekking tot de financiële situatie van een bedrijf, kiezen wij ervoor om te speculeren op een koersdaling. Bij een positief nieuwsbericht kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging.

Aandelen kopen online Alstom: Aanleiding

Op 9 december kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de Franse treinfabrikant Alstom. In het bericht wordt aangegeven dat Alstom in de afgelopen zes maanden heeft geprofiteerd van aantrekkende buitenlandse orders. De omzet steeg met 8 procent tot 3,5 miljard euro. Dat is uitstekend nieuws voor de Franse treinfabrikant. Dit was onze aanleiding om te speculeren op een koersstijging Alstom.

alstom-nieuwsberichtFiguur 1. Aandelen kopen online Alstom – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Aandelen kopen online Alstom: Koersverloop

Wij besloten om een beleggingspositie te openen met een inleg vaan 124,30 euro. De hefboomfactor bij beleggen in aandelen Alstom is 1:10, dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 10 (124,30 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.243 euro, dit was onze nieuwe inlegwaarde. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelen positie innemen van 50 aandelen Alstom. Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers na het openen van de koers direct is gaan stijgen. Op een gegeven moment is de koers gaan dalen en bleef fluctueren. Aan het eind van de belegging is de koers weer fluctuerend gaan stijgen.

alstom-koersverloop

Figuur 2. Aandelen kopen online Alstom – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Aandelen kopen online Alstom: Beleggingsresultaat

Wij besloten om gebruik te maken van de profit call en stop loss functies. Dit zijn twee handige functies in het beleggingsprogramma waar beleggers gebruik van kunnen maken. Met de profit call functie kan een belegger een gewenst rendement instellen, als de koers dit punt bereikt wordt de beleggingspositie automatisch door deze functie gesloten. Daarentegen kan een belegger met de stop loss functie een maximaal verlies instellen, als de koers dit punt bereikt wordt de beleggingspositie automatisch gesloten door deze functie.

In ons geval werd de beleggingspositie gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers ons gewenste rendement had bereikt van 23%. Wij hebben met deze belegging een winst gerealiseerd van 28 euro, dat is een uitstekende winst op korte termijn. Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

alstom-resultaat

Figuur 3. Aandelen kopen online Alstom – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Tips voor beginners

Voor veel beleggers is het vaak lastig om te starten met online beleggen. Hieronder worden enkele tips gegeven, deze tips worden nader toegelicht onder het figuur. Op deze manier kunnen beleggers op een goede manier starten met online beleggen.

tips-voor-beginners

Figuur 4. Aandelen kopen online Alstom – Tips voor beginners. Klik om te vergroten.

Tip 1. Cursus beleggen

Veel beginnende beleggers kennen de term beleggen wel van de traditionele manier van beleggen. Met de traditionele manier van beleggen bedoelen we het beleggen bij een bank of beleggingskantoor. Echter werkt online beleggen op een andere manier dan de traditionele manier van beleggen. Tevens brengt online beleggen veel voordelen met zich mee. Voor beginnende beleggers is het van belang om hier op de hoogte van te zijn.

Om deze reden is het verstandig om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. Deze cursus neemt ongeveer 30 minuten in beslag en bestaat uit zes hoofdstukken. In deze hoofdstukken worden verschillende aspecten inzake online beleggen nader toegelicht. Kortom, een ultieme manier om in een korte tijd meer te leren over online beleggen.

Tip 2. Demo beleggen

Na het doornemen van de gratis cursus beleggen kunnen beleggers al het geleerde uitproberen in de praktijk door middel van demo beleggen. Beleggen met een demo account geeft beleggers een kans om gewend te raken aan het beleggingsprogramma. Tevens hebben beleggers op deze manier de mogelijkheid om op een veilige manier te leren van eventueel gemaakte fouten. Bij een demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden op actuele koersen.

Tip 3. Aanleiding vinden

Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Op deze manier kunnen beleggers risico’s tijdens het beleggen beperken. In het bovenstaande beleggingsvoorbeeld hebben wij ook belegd aan de hand van een aanleiding. In de cursus beleggen worden verschillende beleggingsmethodes nader toegelicht. Deze beleggingsmethodes kunnen beleggers gebruiken om een aanleiding te vinden.

Tip 4. Risico’s beperken

Daarnaast kunnen beleggers risico’s beperken door gebruik te maken van de profit call en stop loss functies in het beleggingsprogramma. Wij hebben ook gebruik gemaakt van deze functies in het bovenstaande beleggingsvoorbeeld. De functies worden in het beleggingsprogramma ook wel aangeduid met sluiten bij winst en sluiten bij verlies. 

Handelen in aandelen? Download het gratis beleggingsprogramma!


Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
http://www.nu.nl/beurs/4348120/treinenbouwer-alstom-profiteert-van-buitenlandse-orders.html