Beginnen met online beleggen is veel makkelijker dan u denkt! In dit artikel laten wij zien hoe wij door online beleggen op meerdere koersen een winst hebben behaald van meer dan € 900 met een inleg van ongeveer € 110 per koers. Verder lichten wij een strategie toe voor slim beleggen, welke ook toepasbaar is bij de beurs voor dummies.

Beginnen met online beleggen

Beginnen met online beleggen

Met de komst van online beleggen is het bezoek aan het plaatselijke bankkantoor verleden tijd. Iedereen die over een internetverbinding beschikt heeft de mogelijkheid om te beginnen met online beleggen. Naast het feit dat u eenvoudig vanuit huis kan beginnen met online beleggen wordt er automatisch gebruik gemaakt van het hefboomeffect, dit effect zorgt ervoor dat uw inleg wordt vermenigvuldig met een vooraf vastgestelde hefboomfactor. Het voordeel van het hefboomeffect is dat de waarde van uw beleggingspositie is toegenomen, waardoor u meer rendement kunt maken bij belegen met kleine bedragen.

Ter verduidelijking van het hefboomeffect ziet u in figuur 1 een schematische weergave van de hefboom werking. In dit voorbeeld heeft u een inleg van € 100 en krijgt u te maken met een hefboomfactor van 20, hierdoor krijgt uw beleggingspositie een waarde van € 20.000. Zo ziet u dat beleggen met weinig geld ook een uitstekend rendement kan opleveren, dat maakt deze methode ook uiterst geschikt voor beleggen voor studenten!

Voorbeeld hefboom bij beginnen met online beleggen

Figuur 1: Voorbeeld hefboom bij beginnen met online beleggen. Klik om te vergroten.

Bij dit artikel gaat het om indices, dit is een beleggingsproduct waarbij meerdere aandelen in een bundel worden verhandeld. Het voordeel hiervan is dat u het risico over een grotere markt kunt spreiden dan bij het handelen in losse aandelen. Een voorbeeld van indices is Nederland 25 (AEX), dit zijn de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven.

Beginnen met online beleggen: aanleiding

Wij maken altijd gebruik van een strategie, onnodig risico lopen is namelijk niet gewenst. Onze strategie gaat er van uit dat de koersontwikkelingen afhankelijk zijn van een aanleiding. Wij gaan dan ook altijd eerst opzoek naar een aanleiding alvorens wij een belegging gaan uitvoeren. Als u gaat beleggen op basis van een aanleiding loopt u geen onnodig risico en heeft u meer kans op rendement ten opzichte van beleggen zonder aanleiding. Deze aanleiding bestaat uit meerdere mogelijkheden, in de meeste gevallen bestaan deze aanleidingen uit financiële nieuwsbericht over landen of beursgenoteerde ondernemingen. Deze nieuwsberichten delen wij op in positieve en negatieve nieuwsberichten. Bij een positief nieuwsbericht stijgt het vertrouwen in het desbetreffende land/bedrijf, waardoor er meer vraag dan aanbod zal zijn. Dit zal leiden tot een koersstijging. Bij een negatief nieuwsbericht is dit eigenlijk precies andersom, hierbij zal het vertrouwen in het desbetreffende land/bedrijf namelijk dalen. Dit zorgt ervoor dat er meer aanbod dan vraag zal zijn, wat leid tot een koersdaling.

In de rest van dit artikel bespreken wij een praktijkvoorbeeld met u, om zo te laten zien hoe onze strategie in zijn werking gaat.

Beginnen met online beleggen: praktijkvoorbeeld

In de loop van 5 juni 2015 gingen wij opzoek naar een aanleiding voor een belegging. Niet veel later vonden wij een algemeen bericht over de Europese aandelenbeurzen met als titel: Griekse zorgen spelen beurzen parten. Het artikel gaf aan dat het verzoek van Griekenland om de betalingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit te stellen zorgen opwekte onder Europese beleggers. Dit artikel is duidelijk negatief voor de Europese aandelenbeurzen. Op basis van deze aanleiding besloten wij beleggingsposities te openen bij Europese beurs indices gebaseerd op een koersdaling, Zie figuur 2 voor het nieuwsbericht bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met online beleggen.

Nieuwsbericht bij beginnen met online beleggen

Figuur 2: Nieuwsbericht bij beginnen met online beleggen. Klik om te vergroten.

Beginnen met online beleggen: openen van posities

Na onze verwachtingen op basis van het nieuwsbericht besloten wij meerdere posities te openen voor verschillende Europese indices. Bij dit praktijkvoorbeeld besloten wij dus bij alle posities om short te gaan, dit betekent dat wij een koersdaling verwachten.

Wij opende de volgende posities:

Land:                         Inleg:         Hefboomfactor:      Beleggingswaarde:

Italië                            € 110,32         1:294                        € 32.434,40

Spanje                        € 112,40         1:294                         € 33,045,00

Frankrijk                     € 117,50          1:294                        € 34.547,66

Duitsland                    € 114,69         1:294                        € 33.718,50

Nederland                  € 114,66         1:294                         € 33.709,20

Na het openen van deze posities was het van belang om de koers te blijven volgen, zie figuur 3 voor het koersverloop van Italië als illustratie bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met online beleggen.

Koersverloop bij beginnen met online beleggen

Figuur 3: Koersverloop bij beginnen met online beleggen. Klik om te vergroten.

Beginnen met online beleggen: sluiten van posities

In het koersverloop kunt u zien dat de koers van de Italiaanse index vrijwel direct na het openen van de positie, zoals verwacht, gingen dalen. Vlak voor het sluiten van de beurs besloten wij de posities te sluiten. Na het sluiten van de posities kregen wij het winstoverzicht in beeld, hier konden wij zien dat wij in totaal een winst hadden gemaakt van € 972,68 in een periode van slechts 1 dag! Met een totale inleg van € 569,57 is dit een uitstekend rendement van 59%. Dit is voornamelijk afkomstig door de enorme hefboomfactor van 1:294. Zie figuur 4 voor het resultaatoverzicht bij het praktijkvoorbeeld: beginnen met online beleggen.

Resultaat bij beginnen met online beleggen

Figuur 4: Resultaat bij beginnen met online beleggen. Klik om te vergroten.

Beginnen met online beleggen

Heeft u na het lezen van dit artikel ook de behoefte om te beginnen met online beleggen? Dan kunt u eenvoudig starten met handelen door een gratis handelsprogramma te downloaden, deze software geeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een demo account en een echt geld account. Bij een demo account kunt u met ongeveer € 20.000 fictief geld leren beleggen zonder enig risico te lopen! Als u na een tijdje voldoende geoefend heeft kunt u overstappen naar een echt geld account om uw kennis in praktijk te brengen.

Als u toch eerst nog wat meer informatie ontvangt over beleggen in het algemeen of als u het idee heeft dat uw beleggingskennis nog niet optimaal is, dan kunt u onze gratis cursus beleggen volgen. Deze cursus brengt u in minder dan 30 minuten volledig op de hoogte van alles omtrent het onderwerp beleggen, waaronder beleggingstermen en diverse vormen van beleggen.

Beginnen met online beleggen? download hier de gratis beleggingssoftware!

 

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan
http://www.nu.nl/beurs/4062568/griekse-zorgen-spelen-beurzen-parten.html