Verstandig aandelen kopen van Aegon aan de hand van de fundamentele analyse heeft voor het praktijkvoorbeeld in dit artikel zijn vruchten afgeworpen. De Nederlandse verzekeringsmaatschappij heeft in een korte tijd een enorme koersstijging doorgemaakt. Door slim te beleggen hebben wij kunnen profiteren van deze groei bij Aegon. Wilt u weten hoe online beleggen in de praktijk werkt? Lees dan nu verder!

  Verstandig aandelen kopen Aegon-1

Verstandig aandelen kopen van Aegon: Introductie

Door uw beleggingskeuze te baseren op voorgaande analyses kunt u veel verstandiger beleggen dan wanneer er zomaar belegd wordt in een willekeurig bedrijf. Dit klinkt heel logisch, maar veel beleggers hebben toch de neiging om ongefundeerde beslissingen te maken.

Over het algemeen zijn er twee soorten analyses die u kunt uit te voeren voor het beleggen. Dit zijn de technische analyse en de fundamentele analyse. De technische analyse bestaat uit het bestuderen van statistieken en het koersverleden. Voor deze belegging hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse, waarbij men nieuwsberichten en andere ontwikkelingen analyseert om de koers van aandelen te voorspellen.

Tijdens het doorlezen van diverse berichten wordt over het algemeen gelet factoren die een invloed hebben op de waarde van de aandelen. Een aantal van deze factoren kunnen zijn:

  • omzetcijfers;
  • overnames en uitbreidingen;
  • het verkrijgen van grote orders en aanbestedingen;
  • de strategie van de onderneming;
  • productontwikkelingen waarvan winstbijdragen te verwachten zijn;
  • huidige kosten en schulden van het bedrijf;
  • te verwachten veranderingen in de marktpositie.

Er zijn uiteraard meerdere factoren die een invloed hebben op grote organisaties zoals Aegon. Een goede belegger herkent impactvolle trends. Als vuistregel kan men altijd herleiden naar wat de consequenties zijn voor de waarde van een aandeel. Zo kunnen goede omzetcijfers zorgen voor een hogere dividenduitkering of voor een grotere waarde van het bedrijf en daarmee ook voor een grotere waarde per aandeel.

Verstandig aandelen kopen van Aegon: Aanleiding

Het bericht dat ons getriggerd heeft om te beleggen in Aegon gaat in eerste instantie over de AEX-index en de bedrijven die daaronder vallen. De AEX bestaat eenvoudig gezegd uit de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Zoals u misschien al wel wist is Aegon één van de bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index.

In het onderstaande bericht wordt duidelijk gemaakt dat de AEX hoger is uitgekomen dan verwacht. De voornaamste oorzaak hiervoor was de stijging bij Aegon. De Nederlandse verzekeringsmaatschappij had op de maandagochtend een koerswinst van 2,7% gerealiseerd.

Verstandig aandelen kopen Aegon Nieuwsbericht

Figuur 1: Verstandig aandelen kopen van Aegon – nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Naar aanleiding van dit bericht hebben wij besloten te beleggen in Aegon. Mede door het feit dat zij activiteiten op het vlak van pensioenadministratie van Mercer over hadden genomen en omdat zij een positieve ontwikkeling hebben doorstaan zou het voor aandeelhouders aantrekkelijker worden om op dat moment aandelen van Aegon te bezitten. Dit resulteert volgens het vraag-aanbod principe in een toenemende waarde per aandeel.

Verstandig aandelen kopen van Aegon: Positie openen

Op basis van de hierboven opgestelde verwachting hebben wij om 09:24 uur, enkele minuten na de publicatie van het nieuwsartikel (rode pijl in het figuur) besloten om te beleggen in Aegon. In het onderstaande figuur kunt u tevens het koersverloop tijdens de beleggingsperiode aflezen (het grijze frame). De openings- en sluitingstijd is gemarkeerd met een groene stip.

Verstandig aandelen kopen Aegon Koersverloop

Figuur 2: Verstandig aandelen kopen van Aegon – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Op het moment van openen was er al een koersstijging gaande. Door snel in te spelen op deze trend hebben wij met deze belegging mee kunnen liften op de succesvolle ontwikkeling bij Aegon. De koers bleef na de stijging vrij stabiel, zelfs nadat positie handmatig gesloten werd.

Verstandig aandelen kopen van Aegon: Positie openen

Zoals in het bovenstaande figuur is af te lezen heeft er vlak na de opening van de positie een koersstijging plaatsgevonden. Op het moment van openen lag de koersprijs op 5,08 euro per aandeel. De inleg hiervoor bedroeg 127 euro, wat resulteerde in een openingswaarde van 2.540 euro. Dit komt door de hefboomconstructie die bij het Contract for Difference beleggen wordt gehanteerd, een manier beleggen waar gespeculeerd wordt op de koers. In de onderstaande afbeelding is een illustratie te vinden van het hefboomeffect.


Verstandig aandelen kopen Aegon hefboom

Figuur 3: Verstandig aandelen kopen van Aegon – voorbeeld hefboom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Het hefboomeffect is afhankelijk van het effect waarin belegd wordt. Voor de aandelen van Aegon bedroeg deze factor 1 op 20, wat betekent dat de broker (het beleggingsprogramma) 95% van de belegging financiert. Dit is echter een tijdelijk inleg en wordt na het sluiten van de belegging weer teruggestort naar de broker. Het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde is het rendement voor de belegger. Het voordeel hiervan is dat men met kleine bedragen hoge rendementen kan behalen. Dit principe wordt vaak gehanteerd bij het CFD beleggen waar de belegger speculeert op de verandering in de koers. Meer informatie over het CFD beleggen en het hefboomeffect kunt u lezen in onze  cursus beleggen voor beginners.

Verstandig aandelen kopen van Aegon: Resultaten

De stabiele koers van Aegon had zich enige tijd voortgezet. Onze verwachting met betrekking tot de koersstijging was tot op dat moment al uitgekomen. Zoals voor bijna alle ontwikkelingen geldt, worden zij moeilijker te voorspellen naarmate de tijd verstrekt. Hierdoor hebben wij besloten om op safe te spelen en de positie te sluiten met een totaalwaarde van 2.600 euro.

Het verschil met de openingswaarde zorgde ervoor de winst wat neerkomt op exact 60 euro. Voor een inleg van 127 euro is dit geen slecht resultaat. Over deze belegging is namelijk een rendement van 47,2% gerealiseerd. Het verstandig aandelen kopen van Aegon heeft de onderstaande beleggingsresultaten opgeleverd.

Verstandig aandelen kopen Aegon resultaten

Figuur 4: Verstandig aandelen kopen van Aegon – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Leer verstandig handelen met virtueel beleggen

Om het beleggen te leren is het aangeraden om zelf aan de slag te gaan met het uitproberen van diverse strategieën. Zo kunt u achterhalen wat het beste werkt voor u in de praktijk. Om verschillende methoden te testen kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om te beleggen met fictief geld.

Het handelen met fictief geld is geheel gratis bij de brokers op onze vergelijkingspagina. Dit zijn brokers waarbij u, net als in ons voorbeeld, via CFD kunt beleggen. De reden dat wij gebruik maken van deze methode en niet van het traditionele beleggen komt omdat CFD beleggen een grote aantal voordelen heeft, de belegger heeft namelijk:

  • de mogelijkheid om winst te behalen op een koersdaling;
  • kans op veel groter rendement door het hefboomeffect, wat beleggen met weinig geld aantrekkelijker maakt;
  • veel minder beperking bij het sluiten van aandelenposities.

Wilt u graag leren beleggen of zelf de methode uit het praktijkvoorbeeld ‘Verstandig aandelen kopen van Aegon’ toepassen in de praktijk? Klik dan hieronder op de link om gratis onze geselecteerde brokers te vergelijken.

Klik hier om naar onze brokers vergelijkingspagina te gaan!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse

http://www.deaandeelhouder.nl/news/2015/9/25/beursupdate_aex_opent_fors_hoger-3/