Om als particulier te kunnen beleggen heb je een broker nodig. Een broker is een tussenpersoon die de transacties tussen de particuliere belegger en de beurs mogelijk maakt. Een particulier mag niet zo maar op eigen houtje handelen op de beurs, dat gaat via bedrijven die verbonden zijn aan de beurs zelf. Deze mogen daar handelen, de brokers zijn daar een onderdeel van en maken het beleggen voor particulieren mogelijk.

Wat is het verschil tussen online brokers en beleggingsfondsen of beleggingsbanken?

 

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn ondernemingen waarbij je als particuliere aandelen van koopt, je koopt dus aandelen van een bepaald beleggingsfonds. Het dividend op die aandelen wordt bepaald door de successen die de het beleggingsfonds behaalt met het beleggingsproduct waarin ze handelen. Ze voeren dus geen transacties uit omdat jij dat wil maar omdat ze rendement willen behalen, juist sluit je bij het beleggingsfonds aan.

Financieel Adviseur

Een beleggingsbank of je financieel adviseur kan ook als broker voor je spelen. Zorg er wel voor dat deze ook daadwerkelijk een broker is. Anders zorg je er op deze manier voor dat je nog een extra tussenpersoon gebruikt, je financieel adviseur zegt dan tegen een broker wat deze moet verhandelen, hierdoor blijft er twee keer wat aan de strijkstok hangen. Vaak kun je via deze manier er voor kiezen om de bank of de financieel adviseur voor jou te laten handelen. Als ze de expertise in huis hebben kan dit een veiligere manier van beleggen zijn, je moet echter wel bereid zijn om extra commissie te betalen.

Online brokers

Bij online brokers  is de particuliere belegger de baas, deze bepaalt welke transacties worden gemaakt. Sommige online brokers geven zeker advies, wat een goed instap moment bijvoorbeeld is. Het is ook mogelijk bij sommige online brokers om gewoon een succesvolle beleggingsstrategie te volgen van een andere belegger of van een beurs algoritme die de broker zelf heeft ontwikkeld. Het voordeel van online brokers is dat je kan handelen overal waar een internet verbinding is. De webtraders van online brokers zijn op mobieltjes en tablets beschikbaar. Doordat online brokers voornamelijk werken met PC’s besparen ze veel kosten. De commissies die online brokers ontvangen zijn dan ook vaak lager dan de commissies bij gewone brokers. Laat staan bij financieel adviseurs, belegginsbanken of beleggingsfondsen. Daar blijft sowieso veel aan de strijkstok hangen.

Wil je weten welke online brokers voordelig zijn of welke account ze aan bieden klik dan hier voor brokers vergelijken of hier voor het vergelijken van demo accounts.