De invloed die u als belegger heeft op uw beleggingen is vrij groot, ook al wordt dit door de meeste beleggers niet zo ervaren. Veel beleggers hebben het gevoel dat zij enkel zijn overgeleverd aan de markt (wat deels ook waar is), maar dit betekent niet dat dit de invloed op uw portefeuille hoeft te beïnvloeden. In dit artikel bespreken we 4 kenmerken die u onder controle moet hebben als belegger. Deze 4 eigenschappen tezamen en de mix die u hierin weet aan te brengen zal aangeven hoe succesvol u bent als belegger.

Ken merken voor succes

De vier kenmerken voor succes zijn risicomanagement, markt, mens en geluk. Deze kenmerken zijn bij alle beleggers in meer of mindere mate aanwezig, Om een succesvol belegger te worden is een juiste mix tussen deze kenmerken belangrijk.

Risicomanagement en mens

De twee kenmerken waar u zelf de meeste invloed op heeft zijn risicomanagement en mens. Onder risicomanagement rekenen we de risico’s die u in uw strategie opneemt. Bent u bereid al uw geld te verliezen of slecht 20%? Vragen als deze zijn erg belangrijk en zullen ook een grote invloed hebben op uw posities. Een goed vastgesteld risicomanagement kan ervoor zorgen dat u nooit voor verrassingen komt te staan en de behaalde resultaten dus in de lijn der verwachting liggen. Uw eigen invloed op het risicomanagement is in tegenstelling tot enkele andere kenmerken zeer groot en daarom ook zeer belangrijk.

Een tweede kenmerk waar u zelf veel invloed op heeft is het kenmerk ‘mens’. Onder dit kenmerk verstaan we vooral de psychologische kracht van de belegger. In hoeverre bent u in staat om zich te houden aan vooraf vastgestelde randvoorwaarden? Iedere belegger kent de voorbeelden waarbij hij of zij afweek van de normale strategie met de gedachte een enorme winst te behalen, die na afloop helaas flink was omgeslagen in een verlies. Op het kenmerk ‘mens’ heeft u weliswaar een grote invloed, het is vooral een leerproces. Het kan dus jaren duren voordat u uzelf volledig onder controle heeft als het gaat om beleggen.

Markt en geluk

De overige twee kenmerken zijn markt en geluk. Het kenmerk markt is duidelijk. Wanneer u aan het beleggen bent doet u dit op de zogenaamde markt en u bent dus afhankelijk van wat hier gebeurt. Ondanks dat u geen invloed heeft op de markt geld dit niet voor uw eigen portefeuille. Wanneer u de kenmerken risicomanagement en mens onder controle heeft zult u veel rustiger reageren op de bewegingen in de markt. U verkleint hierdoor de invloed van de markt en u laat zich in uw beslissingen alleen leiden door uw eigen strategie.

Het kenmerk die elke belegger moet hebben maar absoluut tot een minimum moet worden gebracht is het kenmerk geluk. Iedereen kent de voorbeelden van de net aangekochte positie die ineens omhoog schoot doordat er positief nieuws kwam. Dit soort dingen zijn leuk maar niet te voorspellen. Hoe kleiner de factor geluk in uw portefeuille dan ook is hoe beter u als belegger zal presteren.

De vier bovengenoemde kenmerken zijn belangrijk voor alle beleggers. Het optimaliseren van de verhoudingen tussen deze kenmerken duurt jaren. Probeer daarom niet plotseling uw strategie om te gooien wanneer u merkt dat iets niet werkt. Evalueer goed waar het aan ligt en schaaf uw strategie bij totdat deze wel werkt. Doe dit altijd met een middellange tot lange termijn visie. Op korte termijn is het lastig inschatten wat het effect is van uw maatregelen en daarom ook lastig te beoordelen. Voor iedereen die denkt dat die al een goede belegger is of denkt een hele goede belegger te kunnen worden heb ik een leuke uitdaging. Download hier één van de demo accounts waar u met virtueel geld kunt handelen. Laat mij weten hoeveel rendement u behaalt en met welke strategie u dit heeft gedaan.