Nog steeds is het beursvertrouwen nog niet helemaal herstelt na de crisis. En dat zien we terug in de beleggingen van de Nederlandse particuliere belegger.  Minder dan de helft van de Nederlanders geven aan hun portefeuille te hebben gevuld met Nederlandse aandelen. Normaal gesproken belegt zo’n 75% van de Nederlanders alles op de Nederlandse beurs.

Waarom belegden zo veel Nederlands alleen in Nederlandse aandelen?

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden als belegger is dat je moet weten wat je koopt. Het is aanlokkelijk om in exotische beleggingsproducten die veel rendement beloven te beleggen. Het is een beter idee echter om met transparante instrumenten te beleggen in bedrijven waar je daadwerkelijk kennis van kunt hebben. Dat je de bedrijfscultuur een beetje kan inschatten, dat de kwartaalcijfers gewoon in de krant staan etc. Veel particuliere beleggers hebben geleerd dat de Nederlandse aandelen veilig en vertrouwd zijn. Daar heeft de economische crisis echter iets aan veranderd.

Waarom beleggen nu zoveel Nederlanders in buitenlandse producten?

Dat minder dan de helft van de Nederlanders niet in Nederlandse aandelen belegt heeft niet alleen te maken met het beursvertrouwen. Andere producten zijn ook gewoon meer populair geworden. De handel in EUR/USD oftewel de forex handel is bijvoorbeeld een flink groeiende markt. Onderhand is het een van de markten waar het meeste geld in omgaat. Daarnaast blijkt dat de sterkste economieën het eerst aantrekken. De Duitse en Amerikaanse beurzen beginnen daarom al op te krabbelen, het is zonde om dat rendement niet mee te pikken en je te beperken in de Nederlandse beurs.

Online beleggen

Een andere belangrijke reden is dat steeds meer mensen online beleggen, de landsgrenzen betekenen niet zo veel als je met dezelfde druk op de knop van Tokyo tot Londen kan beleggen. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet het hoogste rendement op zoekt.