Wist u dat wisselkoersen dagelijks kansen bieden voor beleggers met een kleine portemonnee? Lees dit artikel een praktijkvoorbeeld hoe in een kwartier €78 euro winst gerealiseerd is door slim te beleggen in wisselkoersen.

beleggen in wisselkoersen 11-08-2017 logo

De meeste particulieren denken dat beleggen voornamelijk iets is wat met bedrijven en aandelen te maken heeft. Niets is minder waar.

Wisselkoersen zijn namelijk ook een interessante bron van dagelijkse kansen voor de kleine belegger. Zie onderstaand plaatje van populaire beleggingen op een willekeurige dag in augustus 2017. Je ziet in deze lijst (ook wel instrumenten genoemd) EUR/USD staan.

beleggen in wisselkoersen 11-08-2017 instrumenten

Figuur: overzicht populaire instrumenten – disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

EUR/USD staat voor ‘euro dollar’ koers. Dit is de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Deze waarde gaat de hele dag een beetje op en neer. Het ene moment is deze bijvoorbeeld 0,845101. Dan kun je voor 1 dollar dit bedrag aan euro’s kopen.

Hoe kun je winst maken met wisselkoersen?

 

Zoals we net beschreven schommelt de waarde van de euro ten opzicht van de dollar de hele dag. Deze schommelingen zijn heel klein. Je praat dan echt over 0,0001 of minder per seconde. Nu kun je met zulke schommelingen pas leuke winsten maken als je voor honderduizenden dollars gaat handelen: stel dat je een ton hebt, dan kun je bij een stijging van 0,0001 punt een tientje winst maken.

Dat schiet natuurlijk niet echt op.

Maar wat als je gebruik kon maken van een slimme tool waarmee je 300 keer meer kunt handelen dan normaal?  Dus in plaats van een ton kun je hetzelfde bereiken met 333 euro? Als je een tientje winst hebt gemaakt met 333 euro dan schiet het al wat meer op, vooral als je dit vaker kunt herhalen per dag of per week of maand.

Deze slimme tool bestaat en heet een hefboom. Deze krijg je alleen als je gaat online beleggen via gespecialiseerde online brokers waar je kunt beleggen in wisselkoersen (ook wel forex genoemd, genaamd naar foreign exchange = wisselkoers).

Kun je een voorbeeld laten zien?

Theorie klinkt leuk, de praktijk het verhaal laten vertellen is duidelijker. Dus bij deze doen we dat:

Om 12.30 openen we onze beleggingsapp. Rond 12.34  kopen we voor $1.000 aan euro/dollar. Omdat we via deze app het geweldige wapen van de hefboom mogen gebruiken, kunnen we 300 keer meer handelen dan normaal. Onze $1.000 is hiermee 3 ton waard (!).

Nadat we onze beleggingspositie hebben geopend gaat het vrij rap: binnen een kwartier is de euro/dollar getsten van 1.18091 naar 1.18122.

Dit lijkt een miniscule stijging, maar dankzij de hefboom staan we nu wel op € 78 winst in een kwartier tijd.

 

Zie onderstaand plaatje voor een samenvatting van onze winst (in groen).

beleggen in wisselkoersen 11-08-2017 resultaten

Figuur: bewijs wisselkoersen trade 1-8-2017 – disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Beleggen in wisselkoersen: wat kunnen we achteraf zeggen?

Dit simpele voorbeeld laat zien dat door kleine schommelingen in wisselkoersen dankzij de hefboomwerking met een kleine inleg bescheiden winstbedragen mogelijk zijn. Doordat deze schommelingen de hele dag plaatsvinden, zijn er in theorie dagelijks dus meerdere kansen om winst te realiseren.

Beleggen biedt geen garanties voor de toekomst

Je kent dit gezegde waarschijnlijk wel. Aangeraden wordt om zelf eens te proberen hoe beleggen in wisselkoersen werkt, maar zonder de risico’s. Dat kan vandaag de dag, dankzij een gratis beleggingsdemo. Je kunt dan met een paar klikken voor tonnen aan (virtuele) euro/dollars handelen zonder dat je ook maar iets hoeft te betalen. Het is gelijk een mooie gelegenheid om de verschillende functies uit te proberen waarmee jezelf kunt beschermen tegen onverwachte verliezen (stop loss heet zo’n functie bijvoorbeeld). Voordeel van deze oplossing is dat je hiermee je beleggingskapitaal beschermt mocht de koers de verkeerde kant opgaan.

Download hier een gratis beleggingsdemo.