Veel mensen denken dat beleggen alleen geschikt is voor grote vermogens, maar niets is minder waar. Beleggen met kleine bedragen is vaak ook net zo goed mogelijk als met grote bedragen, dit komt namelijk door de hefboom. In dit artikel laten wij aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien dat beleggen met kleine bedragen bij ons een enorme winst van maar liefst €1.347 heeft opgeleverd, terwijl wij een inleg hadden van slechts €179. Om de koers te voorspellen hebben wij de Bolinger Bands gebruikt. Deze methode wordt nader toegelicht in dit artikel. Om te kunnen beleggen moet u goed weten wat u doet, daarom raden wij altijd aan om eerst te oefenen met een gratis demo account.

Beleggen met kleine bedragen in aardgas - thumbnail

Beleggen met kleine bedragen door CFD’s

Beleggen met kleine bedragen levert bij traditioneel beleggen vaak niet zoveel resultaat of als bij CFD beleggen. Dit komt allemaal door de hefboom die bij CFD beleggen wordt gebruikt. CFD beleggen is een perfecte handelswijze voor beginnende beleggers die graag willen profiteren van een aantal voordelen. De hefboom is een vooraf vastgestelde factor waarmee de beleggingsinleg wordt vermenigvuldigd. Hierdoor wordt de aandelenpositie van belegger groter en is het mogelijk om meer aandelen te kopen en dus meer winst te behalen (zie afbeelding 1 voor een schematische uitleg van de hefboom). De hefboom is heel erg verschillend per aandeel, voor de meeste aandelen gaat het om een 1:30 factor. Bij beleggen in aardgas is er sprake van een hefboom van maar liefst 1:152. Heeft u behoefte aan een uitgebreidere uitleg over het hefboomeffect, bekijk dan onze gratis cursus beleggen.

Naast de hefboom zijn er nog andere voordelen van CFD beleggen. Één van die voordelen is dat het CFD beleggen door iedereen gedaan kan worden via bepaalde beleggingssoftware, waar en wanneer u maar wil.

Beleggen met kleine bedragen in aardgas - hefboomeffect

Afbeelding 1 – Voorbeeld hefboomeffect. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Methode van beleggen met kleine bedragen

Voordat u een transactie gaat maken is het van belang om een analyse te maken. Het maken van een analyse is extreem belangrijk, ook voor beleggen met kleine bedragen. Het maken van een analyse verminderd het risico en geeft u sneller ervaring dan bij het beleggen zonder aanleiding. Op het eerste gezicht schrikken veel mensen bij het zien van zo’n hoeveelheid grafiekjes, maar analyses maken kan vaak heel simpel zijn. Er zijn twee verschillende manieren om een analyse te maken, deze worden hieronder besproken:

Fundamentele analyses

Het maken van een fundamentele analyse is heel eenvoudig en voor iedereen te doen. Ondanks het feit dat deze analyse zo eenvoudig is, is het niet minder effectief. Een fundamentele analyse wordt gevormd door nieuwsberichten uit de financiële branche. Vaak kan een nieuwsbericht een grote invloed hebben op de koers van een aandeel. Zo heeft een positief nieuwsbericht vaak een positieve invloed op de koers. Vaak openen beleggers een long positie, waarbij een koersstijging wordt verwacht. Bij een negatief nieuwsbericht wordt vaak een short positie geopend door beleggers. Bij een short positie wordt een daling van de koers verwacht. De soorten nieuwsberichten kunnen bestaan uit krantenartikelen, publicaties van jaarcijfers en uitingen van beursgenoteerde bedrijven.

Technische analyses

Bij technische analyses gaat het daadwerkelijk om het kijken naar de koers. Het voorspellen van de koers wordt niet gedaan door er alleen naar te kijken en een voorspelling te maken. Door gebruik te maken van diverse soorten indicatoren binnen de beleggingssoftware kunnen trends en patronen worden gezien. In dit praktijkvoorbeeld maken wij gebruik van de indicator genaamd Bollinger Bands. Deze indicator is ontwikkeld door John Bollinger en draait om de standaarddeviatie van een koers. Bij het activeren van deze indicator verschijnt een upper en lower Bollinger Band die een bepaalde afwijking (standaarddeviatie) van de koers vertonen. Over het algemeen gaan beleggers ervan uit dat de koers gaat dalen zodra de koers de upper band raakt. Als de koers de lower band raakt gaat men uit van een stijging in de koers. Deze indicator is bekend bij veel beleggers en heeft zijn effectiviteit al vaak bewezen. In dit praktijkvoorbeeld testen wij de Bollinger Band indicator op een geschikte koers, namelijk de aardgas koers.

De bovenstaande manier van analyseren blijft een indicatie en het is dan ook nooit mogelijk om de koers met zekerheid te voorspellen. Ondanks dat kan het gebruiken van deze indicator goed helpen bij het bepalen van het juiste moment om in te stappen of op de positie te sluiten. Verder is het uiteraard aan te raden om eerst goed te oefenen met diverse soorten indicatoren voordat u met eigen vermogen gaat beleggen.

Beleggen met kleine bedragen: openen van de positie

Op 28 september begonnen wij vol goede moed met het bekijken van de koersen in ons beleggingsprogramma. Al snel viel ons de koers van aardgas op, deze had namelijk net de bovenste Bollinger band geraakt. Dit gaf ons een indicatie dat er een trendbreuk zou gaan komen en dat de koers ging dalen. Op basis daarvan besloten wij om een positie te openen in aardgas. Aangezien wij graag wilden aantonen dat beleggen met kleine bedragen ook heel effectief kan zijn besloten wij om voor een inleg te kiezen van €179. Door de hefboom van 1:152 kreeg onze positie een openingswaarde van $27.234 en konden wij 9000 contracten aankopen. Door de grote hoeveelheid contracten waren wij in staat om meer resultaat te behalen dan zonder hefboom. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van het moment waarop wij de beleggingspositie openden.

Beleggen met kleine bedragen in aardgas - koers openen

Afbeelding 2 – beleggen met kleine bedragen in aardgas – openen van de positie. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Beleggen met kleine bedragen: sluiten van de positie

Ruim een week later opende wij ons beleggingsprogramma en zagen we dat de koers inderdaad was gedaald zoals we hadden verwacht. Aan het einde van de dag op 9 oktober 2017 zagen wij dat de koers de lower band raakte. Op basis daarvan besloten wij de koers te sluiten en kregen we het winstoverzicht te zien. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van de koers op het moment van sluiten van de positie.

Beleggen met kleine bedragen in aardgas - koers sluiten

Afbeelding 3 – beleggen met kleine bedragen in aardgas – sluiten van de positie. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Beleggen met kleine bedragen: resultaat

Bij de beleggingssoftware krijg je direct na het sluiten van een beleggingspositie een overzicht met het resultaat van de belegging. Ook voor ons was dit het geval en kregen wij na het sluiten van de aardgas positie het overzicht te zien. Hierin zagen wij een enorme winst van maar liefst €1.347,46, terwijl wij maar een inleg hadden van €179. Dit soort resultaten komen niet vaak voor en wij waren dan ook enorm trots op deze belegging. Achteraf was een dergelijk resultaat nooit mogelijk geweest zonder hefboomeffect. Dit bewijst maar weer dat beleggen met kleine bedragen net zo effectief kan zijn. In de onderstaande afbeelding kunt u het overzicht zien van onze belegging inclusief de winst.

Beleggen met kleine bedragen in aardgas - resultaatoverzicht

Afbeelding 4 – beleggen met kleine bedragen in aardgas – winstoverzicht. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Conclusie

Door gebruik te maken van een welbekende indicator binnen onze beleggingssoftware waren wij in staat om een extreme winst te behalen. Het gebeurt maar zelden dat er zulke enorme winsten worden behaald met zo’n lage inleg. Een winst van €1.347,46 met een inleg van maar €179 is ongelofelijk. Dit praktijkvoorbeeld laat maar weer zien dat indicatoren zeker kunnen helpen bij het maken van beslissingen. Daarnaast laat dit ook zien dat het maken van een analyse helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn als dat het eruit zien voor de meeste mensen. Natuurlijk is beleggen nooit zonder risico, daarom raden wij altijd aan om eerst goed te oefenen met beleggen en de bijbehorende manieren van analyseren. Oefen met beleggen kunt u doen door een gratis demo account aan te vragen, waarbij u risicoloos met fictief geld kunt beleggen. Mocht u het idee hebben dat u nog niet voldoende kennis heeft om te beginnen met oefenen, dan kunt u altijd onze gratis cursus beleggen volgen. Deze cursus brengt u in slechts 30 minuten volledig op de hoogte op het gebied van CFD beleggen.

Ook beleggen? Vraag nu een gratis demo account aan!

 

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Bollinger_Bands