In het artikel ‘starten met online beleggen stappenplan’ zullen we uitleggen hoe u kunt starten met online beleggen aan de hand van een stappenplan. Veel mensen willen starten met beleggen, maar weten niet hoe. Daarbij zijn er enkele verschillen tussen online- en offline beleggen. Met offline beleggen bedoelen we het beleggen bij een bank of beleggingskantoor. In dit artikel zullen we uitleggen wat de verschillen zijn tussen online- en offline beleggen. Daarnaast zullen we aan de hand van een stappenplan nader toelichten hoe u zelf kunt starten met online beleggen. Wilt u starten met online beleggen? Lees dan verder!

 Starten met online beleggen

Online beleggen

Online beleggen wordt in de beleggingswereld ook vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers bij een online beleggingsprogramma automatisch beleggen met CFD’s. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference, waarbij beleggers een overeenkomst sluiten met de aanbieder van het beleggingsprogramma. De aanbieder van het beleggingsprogramma wordt ook wel een broker of tussenhandelaar genoemd. Bij CFD beleggen kunnen beleggers financieel voordeel realiseren met de voorspelling van de koers.

Als de belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De belegger heeft in dat geval financieel voordeel gerealiseerd. Daarnaast dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen als de belegger een verkeerde voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop.

Verschillen tussen online- en offline beleggen

Zoals eerder werd aangegeven is het voor beleggers mogelijk om financieel voordeel te realiseren met een goede voorspelling van de koers. Dat betekent dat beleggers de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf niet bezitten bij online beleggen, dat is bij offline beleggen wel het geval. Door het voorspellen van de koers, is het voor beleggers mogelijk om snel te handelen. Zo is het bij online beleggen mogelijk om te beleggen met een kleine inleg, omdat er in het beleggingsprogramma gebruik wordt gemaakt van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

hefboomwerking-voorbeeld

Figuur 1. Starten met online beleggen – Hefboom voorbeeld. Klik om te vergroten.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de hefboom, zullen we een voorbeeld geven. Stel dat een belegger wil beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. De hefboomfactor bij aandelen is vaak 1:10. Als een belegger in dat geval besluit om te beleggen met een inleg van 50 euro, wordt de inleg vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro. Beleggers kunnen met deze nieuwe inlegwaarde een hogere aandelenpositie innemen. Hierdoor zijn beleggers in staat om meer financieel voordeel te realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, de hefboom helpt om een hogere aandelenpositie in te nemen, zonder daar zelf een groot bedrag voor in te leggen. 

Meer verschillen tussen online- en offline beleggen

Een ander belangrijk verschil tussen online- en offline beleggen is de mogelijkheid voor beleggers om op ieder moment van de dag te beleggen. Beleggers zijn bij online beleggen niet meer afhankelijk van openingstijden van een bank of beleggingskantoor. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen in verschillende effecten zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indices. Met online beleggen is het zelfs mogelijk om op doordeweekse dagen 24 uur per dag te handelen in valuta. Kortom, online beleggen brengt veel voordelen met zich mee ten opzichte van offline beleggen.

Starten met online beleggen stappenplan: Stap 1

Voor beginnende beleggers is het verstandig om eerst meer te leren over online beleggen. Zoals eerder werd aangegeven zijn er aanzienlijke verschillen tussen online- en offline beleggen. Met de gratis cursus beleggen kunnen beleggers meer leren over online en de mogelijkheden. In deze cursus wordt aandacht besteed aan het begrip CFD beleggen en de mogelijkheid om risico’s tijdens het beleggen te beperken. Daarnaast wordt er uitgelegd wat het belang is van beleggen met een aanleiding. Beleggers kunnen beleggen met een aanleiding door middel van een beleggingsmethode. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden enkele beleggingsmethodes nader toegelicht. Hieronder worden de hoofdstukken van de online cursus beleggen beschreven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Algemene kennis over beleggen

Hoofdstuk 2. Beleggen met CFD’s

Hoofdstuk 3. Hoe kunt u financieel voordeel realiseren?

Hoofdstuk 4. Risicobeperking

Hoofdstuk 5. Handige informatie

Hoofdstuk 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Starten met online beleggen stappenplan: Stap 2

Na het volgen van de cursus is het voor beginners van belang om te starten met de beurssimulator. Met de beurssimulator kunnen beleggers het beleggen oefenen op werkelijke koersen. Op deze manier hebben beleggers de mogelijkheid om het beleggen te oefenen zonder daarbij financieel risico te lopen. Kortom, dit is een unieke manier om ervaring op te doen in de beleggingssoftware en om te leren van eventueel gemaakte fouten.

Beleggers kunnen bij het openen van de beleggingssoftware gemakkelijk een account aanmaken door slechts een mailadres en wachtwoord in te voeren. Met dit account kan de belegger gebruik maken van zowel de beurssimulator als van echt beleggen.

Starten met online beleggen stappenplan: Stap 3

Na voldoende te hebben geoefend met de beurssimulator, kunnen beleggers ervoor kiezen om gemakkelijk over te schakelen naar echt beleggen. Als beleggers na een tijdje erachter komen dat het nog niet goed gaat met beleggen is het verstandig om terug te schakelen naar de beurssimulator. Op deze manier hebben beleggers de mogelijkheid om meer te oefenen.

Download het gratis beleggingsprogramma!

 

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference