In dit artikel zullen we uitleggen hoe wij in aandelen Unilever hebben gehandeld. Dit zullen we stap voor stap uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Na het lezen van dit artikel kunt u zelf beginnen met handelen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Overigens wordt in dit artikel duidelijk gemaakt waar u bij online beleggen op moet letten en wat de voordelen zijn ten opzichte van traditioneel beleggen. Meer weten? Lees dan verder!

Winst met aandelen Unilever

Online beleggen in aandelen

Veel beginnende beleggers zijn niet op de hoogte van de verschillen tussen online- en offline beleggen. Met offline beleggen bedoelen we de traditionele manier van beleggen, waarbij een belegger naar een bank of beleggingskantoor gaat. Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers profiteren van veel verschillende mogelijkheden en voordelen. Hieronder worden enkele voordelen ten opzichte van offline beleggen beschreven.

  • Bij online beleggen kunnen beleggers op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding. Beleggers kunnen de meeste beleggingsprogramma’s downloaden als app.
  • Bij offline beleggen zit een belegger vast aan bepaalde openings- en sluitingstijden en afspraken met een beleggingsadviseur. Overigens komen hier ook nog kosten bij kijken. De tijd die de beleggingsadviseur steekt in het adviseren over beleggen.
  • Bij online beleggen heeft de belegger geen kosten van de beleggingsadviseur en van de bank om orders te openen.
  • Bij online beleggen kunnen beleggers beleggen met kleine bedragen, omdat er gebruik wordt gemaakt van de hefboomconstructie. Dit wordt nader toegelicht in dit artikel.
  • Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om het beleggen uit te proberen met een beurssimulator. Bij een beurssimulator ontvangt de belegger een fictief bedrag om het beleggen mee te oefenen.
  • Beleggers kunnen met online beleggen speculeren op een koersstijging en koersdaling. Bij online beleggen draait het om de voorspelling van de koers, beleggers kunnen hierdoor financieel voordeel realiseren.

Beleggen met de hefboomconstructie

Bij online beleggen maken beleggers automatisch gebruik van de hefboomconstructie. De hefboomconstructie zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met weinig geld. De hefboomconstructie vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hieronder wordt een voorbeeld geïllustreerd.

hefboomwerking-voorbeeld

Figuur 1. Traden met aandelen Unilever – Voorbeeld hefboomconstructie. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf met een inlegwaarde van 50 euro. De hefboomfactor bij de handel in aandelen is vaak 1:5 of 1:10. In dit geval is de hefboomfactor 1:10. Dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro, dit is direct de nieuwe inlegwaarde van de belegger (50 maal 10). De belegger kan met deze nieuwe inlegwaarde een hogere aandelenpositie innemen en meer financieel voordeel realiseren bij een goede voorspelling van het koersverloop.

Handelen met aandelen Unilever: Aanleiding om te beleggen

Voordat wij besluiten om te handelen in aandelen of andere effecten, zoeken wij eerst naar een aanleiding om te beleggen. In dit voorbeeld hebben wij hiervoor gebruik gemaakt van de fundamentele analyse, dit is een simpele beleggingsmethode om te gebruiken. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf. Aan de hand van deze nieuwsberichten kunnen beleggers besluiten om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Op 22 januari kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over Unilever. In dit bericht wordt aangegeven dat Unilever opties onderzoekt inzake het creëren van waarde voor aandeelhouders. Dat is uitstekend nieuws over de multinational. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging Unilever.

Unilever-nieuwsbericht

Figuur 2. handelen met aandelen Unilever – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Financieel resultaat door te beleggen in aandelen Unilever: Koersverloop

Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om te speculeren op een koersstijging. Wij besloten om te beleggen met een inleg van 109,25 euro. De hefboomfactor was ook in dit geval 1:10. Dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 1.092,50 euro, dit werd onze nieuwe inlegwaarde. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 25 aandelen Unilever.

Unilever koersverloop

Figuur 3. Traden met aandelen Unilever – Koersverloop van de belegging. Klik om te vergroten. 

Traden in aandelen Unilever: Eindresultaat

Voordat wij de beleggingspositie openden, besloten wij om ook te profiteren van twee functies in het beleggingsprogramma. Met de profit call en stop loss functie kunnen beleggers een gewenst resultaat en een maximaal verlies instellen. Als de koers één van deze aangegeven punten bereikt, wordt de positie automatisch gesloten.

In ons voorbeeld werd onze beleggingspositie automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het gewenste resultaat had bereikt van 25 euro. Wij hebben hierdoor een rendement gerealiseerd van 23%. Dat is een uitstekend rendement binnen een korte beleggingstijd! Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

Unilever-resultaat

Figuur 4. Resultaat handelen in aandelen Unilever – Resultaat. Klik om te vergroten. 

Beleggen in aandelen oefenen

Zoals eerder werd aangegeven is het bij online beleggen mogelijk om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen met de beurssimulator. Het is om deze reden ook verstandig voor beginnende beleggers om hier altijd eerst gebruik van te maken. Hierdoor wordt de kans op risico’s verminderd. Als een belegger eerst een tijd kan oefenen, kan de belegger erachter komen hoe alles precies werkt. Daarnaast is de belegger in staat om te leren van eventueel gemaakte fouten, zonder daarbij financieel risico te lopen.

Overigens is het ook handig om eerst gebruik te maken van de cursus beleggen voor beginners. Met deze cursus kunnen beleggers snel meer leren over online beleggen. Een uitstekende manier voor beginnende beleggers om snel meer te leren over online beleggen.

Download het gratis beleggingsprogramma!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse
http://www.nu.nl/beurs/4488564/unilever-onderzoekt-opties-creeren-waarde-aandeelhouders.html