In dit artikel wordt een voorbeeld winst met beleggen BP nader toegelicht. Aan de hand van een beleggingsvoorbeeld wordt uitgelegd hoe u zelf kunt starten met online beleggen. Voor veel beginnende beleggers is het lastig om te starten met beleggen. Aan het eind van dit artikel zullen we enkele tips geven voor beginnende beleggers om te starten met beleggen. Meer weten? Lees dan verder!

voorbeeld-winst-met-beleggen-bp

Online beleggen – CFD beleggen

Online beleggen wordt steeds populairder onder de beleggers, omdat online beleggen veel voordelen met zich meebrengt. Zo is het met een online beleggingsprogramma mogelijk om op ieder moment van de dag een beleggingspositie te openen. Of u nu bezig bent met uw tablet of laptop het is op ieder moment van de dag mogelijk om te beleggen, het enige wat u nodig heeft is internetverbinding.

Online beleggen wordt door veel beleggers ook wel CFD beleggen genoemd, omdat beleggers met een beleggingsprogramma automatisch beleggen met CFD’s. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference, waarbij de belegger en de aanbieder van een beleggingsprogramma een overeenkomst sluiten. De aanbieder van een beleggingsprogramma wordt overigens ook wel een broker of tussenhandelaar genoemd.

Hoe kan een belegger geld verdienen met CFD beleggen?

Bij CFD beleggen kunnen beleggers snel handelen in aandelen, omdat beleggers slechts een voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop. Dat betekent dat het voor beleggers mogelijk is om te beleggen op een koersstijging en op een koersdaling, omdat het bij CFD beleggen om de voorspelling gaat.

Bij een goede voorspelling van de koers, heeft de belegger winst gerealiseerd. De grootte van deze winst is afhankelijk van het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde. De belegger ontvangt dit verschil van de broker. Daarentegen heeft een belegger te maken met een verlies bij een verkeerde voorspelling van de koers. De grootte van het verlies is overigens ook afhankelijk van het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde. De belegger dient dit verschil aan de broker te betalen. Aan het eind van dit artikel wordt uitgelegd hoe beleggers risico’s tijdens het beleggen kunnen beperken.

Voorbeeld winst met beleggen BP: Aanleiding

Voordat wij een beleggingspositie openen zoeken wij eerst altijd naar een aanleiding om te beleggen. Beleggen aan de hand van een aanleiding beperkt de kans op risico’s. In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Bij de fundamentele analyse wordt gekeken naar recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf.

Op 1 november kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over oliemaatschappij BP. In dit bericht wordt aangegeven dat BP zijn winst in het derde kwartaal bijna zag halveren ten opzichte van een jaar eerder. BP kampt met de effecten van de lagere olieprijzen en lagere marges op olieraffinage. Dit is slecht nieuws voor BP, om deze reden besloten wij om te speculeren op een koersdaling BP.

bp-nieuwsbericht

Figuur 1: Voorbeeld winst met beleggen BP – Nieuwsbericht BP. Klik om te vergroten. 

Voorbeeld winst met beleggen BP: Positie openen

Wij besloten om te beleggen met een inleg van 104,98 euro. De hefboomfactor was in dit geval 1:10, dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd (104,98 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.049,77 euro, dit was onze nieuwe inlegwaarde. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 200 aandelen BP. Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd.

bp-koersverloop

Figuur 2: Voorbeeld winst met beleggen BP – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Voorbeeld winst met beleggen BP: Resultaat

Bij het openen van de beleggingspositie besloten wij om gebruik te maken van twee functies van het beleggingsprogramma. Met de profit call en stop loss functies kunnen beleggers een bepaald rendement en een maximaal verlies instellen. Zodra de koers één van deze punten bereikt, wordt de positie automatisch gesloten.

In dit voorbeeld werd onze beleggingspositie gesloten door de profit call bij het aangegeven rendement van 22%. Dat betekent dat wij met een inleg van 104,98 euro en een rendement van 22% een winst van 23,03 euro hebben gerealiseerd. Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

bp-resultaat

Figuur 3: Voorbeeld winst met beleggen BP – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Risico’s beperken met online beleggen

Om risico’s te beperken is het van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. In het beleggingsvoorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Een andere beleggingsmethode is de technische analyse, ook deze beleggingsmethode kan gebruikt worden om risico’s tijdens het beleggen te beperken.

Daarnaast kunnen beleggers risico’s beperken door gebruik te maken van de profit call en stop loss functies in het beleggingsprogramma. Door een gewenst rendement en maximaal verlies in te stellen, worden risico’s beperkt. De beleggingspositie wordt automatisch gesloten bij één van de aangegeven punten.

Cursus beleggen

Om meer te leren over de fundamentele- of technische analyse, kunt u gebruik maken van de gratis cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot CFD beleggen nader toegelicht voor beginnende beleggers. Dit is een uitstekende manier om meer kennis op te doen met betrekking tot CFD beleggen.

Beurssimulator

Na het volgen van de cursus kunt u gebruik maken van de beurssimulator. Met de beurssimulator kunt u het beleggen oefenen op actuele koersen met fictief geld. Op deze manier kunt u verschillende beleggingsmethodes uitproberen en kijken welke het beste bij u past. Met de beurssimulator kunt u leren van gemaakte fouten. Kortom, dit is een goede manier om voorbereid te starten met echt beleggen.

Starten met de beurssimulator? Download het gratis beleggingsprogramma

 

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
http://www.nu.nl/beurs/4344148/oliemaatschappij-bp-ziet-winst-bijna-halveren.html