In dit artikel zullen we uitleggen hoe u zelf kunt beginnen met online beleggen op de beurs AEX. De AEX is de Nederlandse index waar beleggers in kunnen beleggers. Een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. In België is de index bijvoorbeeld Bel20. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheid om met een online beleggingsprogramma te handelen in indices. Meer weten? Lees dan verder!

Online beleggen op de beurs AEX

Beleggen op de beurs

Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers snel handelen op de beurs. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding. Het beleggingsprogramma is te downloaden op de laptop, maar ook als app. Op deze manier kan een belegger op ieder moment van de dag beleggen in effecten zoals aandelen en indices.

Daghandelen

Met een online beleggingsprogramma is het mogelijk om te starten met daghandelen, dit wordt overigens ook wel daytraden genoemd in de beleggingswereld. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Zo zijn er veel verschillende beleggingstermen die handig zijn om te weten als u wilt beginnen met online beleggen.

Met online beleggen is het mogelijk om te starten met daghandelen, omdat beleggers met een online beleggingsprogramma automatisch gebruik maken van de hefboomconstructie. De hefboomconstructie zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met weinig geld op korte termijn. We zullen nu een voorbeeld geven.

Een voorbeeld van de hefboomconstructie

De hefboomconstructie zorgt ervoor dat de huidige inleg van de belegger wordt vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor kan verschillen per effect en is afhankelijk van het soort effect. Bij de handel in indices is de hefboomfactor vaak 1:300. Dat betekent dat de inleg dan wordt vermenigvuldigd met 300.

Stel dat een belegger wil beleggen in de AEX, de Nederlandse index. De belegger wil beleggen met een inleg van 100 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:300. Dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 300 (100 maal 300). De uitkomst hiervan is 30.000 euro. Dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Hierdoor is de belegger in staat een hogere aandelenpositie in te nemen. Daarnaast is het hierdoor mogelijk om meer winst te realiseren op korte termijn, bij een goede voorspelling van het koersverloop.

Online beleggen op de beurs AEX: Aanleiding

Op 7 maart kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de AEX. In het bericht wordt aangegeven dat slechts 11 van de 25 beursgenoteerde bedrijven van de AEX beschermd zijn tegen een buitenlandse overname. Dit is een negatief nieuwsbericht over de AEX. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersdaling AEX. Het speculeren op een koersdaling wordt ook wel short gaan genoemd.

AEX nieuwsbericht

Figuur 1. Online beleggen op de beurs AEX – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Online beleggen op de beurs AEX: Koersverloop

Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om te beleggen op een koersdaling AEX. Wij besloten om te handelen met een inleg van 134,22 euro. Zoals eerder werd aangegeven is de hefboomfactor 1:300. Dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 300. De uitkomst hiervan is 40.270,40 euro. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een positie innemen van 80 contracten.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers na het openen van de positie fluctuerend is gaan dalen.

AEX koersverloop

Figuur 2. Online belegen op de beurs AEX – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Online beleggen op de beurs AEX: Resultaat

Voordat wij besloten om een beleggingspositie te openen hebben wij ook gebruik gemaakt van de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Als de koers één van de aangegeven punten bereikt, wordt de positie automatisch gesloten.

In dit voorbeeld werd onze beleggingspositie automatisch gesloten door de profit call functie, omdat de koers was gedaald tot het aangegeven rendement. Dat betekent dat wij winst hebben gerealiseerd. Hieronder wordt het resultaat van de belegging weergegeven. Hier is te zien dat wij een winst hebben gerealiseerd van 36 euro. Dat betekent dat wij een rendement hebben gerealiseerd van 27%. Dat is een uitstekend rendement in een korte beleggingstijd. De beleggingstijd was namelijk van 13:17 uur tot 15:40 uur.

AEX resultaat

Figuur 3. Online beleggen op de beurs AEX – Resultaat. Klik om te vergroten. 

Beleggen oefenen

Voor beginnende beleggers is het van belang om eerst het beleggen te oefenen voordat er wordt gestart met echt beleggen. Beleggers hebben de mogelijkheid om met fictief geld te handelen op werkelijke koersen. Demo beleggen is de ultieme manier om op een veilige manier ervaring op te doen in het beleggingsprogramma. Daarnaast kunnen beleggers ook gebruik maken van de cursus beleggen. Met deze cursus kunnen beleggers snel meer leren over online beleggen. De cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer een half uur in beslag.

Download het gratis beleggingsprogramma

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging 
http://www.nu.nl/beurs/4520577/elf-aex-bedrijven-onvoldoende-beschermd-overname.html