Goed nieuws voor beleggers, de Nederlandse economie bevindt zich sinds het einde van het eerste kwartaal van dit jaar niet meer in een recessie. Van een recessie is sprake wanneer er twee of meer kwartalen op rij een economische krimp zichtbaar is¹. Doorat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid is met 0,3% is de Nederlandse economie officieel dus uit de recessie.  De cijfers die gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan in tegen cijfers die zij eerder presenteerden over een krimp van de economie van 0,2% in het eerste kwartaal. Het economisch perspectief lijkt daarmee iets verbeterd. In onderstaand overzicht is de ontwikkeling van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zichtbaar.

Ondanks de kleine groei van de economie is het nog geen tijd voor een lofzang. Er werden nog genoeg cijfers gepubliceerd die zorgen baren. Zo namen de overheidsuitgaven toe en daalden de investeringen en wederuitvoer. Ook daalde het aantal banen in het eerste kwartaal van 2012 met 0,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011.

Internationale zorgen

Dat het met de Nederlandse economie iets beter gaat is goed om te horen, echter zijn er internationaal nog genoeg zorgen. Zo is er de voorslepende Griekse crisis die maar niet over lijkt te gaan. Na de verkiezingen van 17 juni is het nog maar afwachten wat er over blijft van de afspraken die de Europese Unie eerder maakte met Griekenland over het terugbetalen van de schulden. Mochten de Grieken zich niet willen houden aan de gemaakte afspraken staat Europa voor een zeer grote uitdaging. De toekomst van Griekenland binnen de Europese Unie zou onzeker worden en dit zou tot onrust leiden op de aandelenmarkten.  

Verder staat aan het eind van deze week een nieuwe Europese top op het programma. Verwacht wordt dat er weinig concrete afspraken worden gemaakt op deze top. De Franse president Hollande pleit openlijk voor het invoeren van Eurobonds en lijkt hiermee loodrecht te komen te staan tegenover Angela Merkel. Duitsland is tegen het invoeren van Eurobonds op korte termijn. Duitsland ziet meer in het oprichten van een Europese Bankenunie die meer soevereiniteit moet krijgen. De meningen tussen de machtigste Europese landen verschillen dus sterk. Het uitblijven van concrete maatregelen zorgt ervoor dat de nodige hervormingen van de Europese economieën niet plaats vinden en er dus meer schade toegebracht kan worden aan de Europese economieën.

Alsof de twee bovenstaande problemen nog niet groot genoeg zijn kwam er deze week weer een probleem bij. Moody’s verlaagde de ratings van maar liefst 28 Spaanse banken. De rating van de banken werdt met één tot vier stappen verlaagd. Moody’s denkt dat het Spaanse vastgoedprobleem een grotere stempel zal drukken op de overheidsuitgaven van Spanje en de overheid daardoor in de problemen komt bij de financiering van de in problemen verkerende Spaanse banken. De verlaging van Moody’s komt bovenop een verlaging van kredietbeoordelaar Fitch twee weken geleden, die 18 Spaanse banken afwaardeerden. Door de afwaarderingen staat Spanje op de rand van de Junk-status. Deze ontwikkelingen geven aan dat het in Spanje nog alles behalve rustig is en dat ook de Europese economie rekening moet houden met verder aanhoudende problemen.

De aanhoudende problemen in Europa geven aan hoe broos het herstel van de Nederlandse economie is. Het feit dat de economie is gegroeid is positief, alleen de Europese bouwstenen zijn nog zeer instabiel. Wanneer we de vertaling van deze berichten maken naar de beleggerswereld zien we dat er voor beleggers een zeer interessante periode voor de boeg ligt. De kansen om ‘short’ te gaan lijken ondanks het lichte economische herstel groter dan de kansen om ‘long’ te gaan. Als u wilt weten hoe u geld kunt verdienen met ‘short’ aandelen, lees dan dit artikel. Mocht u denken dat u weet wat de Nederlandse en Europese economie gaat doen dan daag ik u uit om eens te gaan traden met een van onze demoaccounts. Wij horen graag van u hoe het u af gaat.

¹ Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Recessie