Beleggen in CFD’s | short gaan bij een dalende beurskoers

Korte termijn beleggingsproducten hebben nu eenmaal een hoger risico dan lange termijn, waarom het nog steeds interessante beleggingsproducten zijn komt door het hoge rendement wat ze opleveren op die korte termijn. Wij merken dat steeds meer online beleggers door hebben dat er met korte termijn beleggingsproducten als CFD’s oftewel Contract For Difference, veel geld is te verdienen. We hebben ook gemerkt dat veel mensen hier nog veel kansen laten liggen. Er blijven online beleggers die zodra de beurskoers daalt maar gewoon hun kapitaal op een spaarrekening zetten. Wel erg veilig, maar ook erg weinig rendement. Juist bij een schommelende beurskoers met een dalende verwachting is er veel geld te verdienen met short gaan.

Shortgaan bij een dalende beurskoers

Het is heel makkelijk om op vrijwel precies dezelfde manier geld te verdienen met een dalende beurskoers als met een stijgende beurskoers. Bij een verwachting van een stijgende beurskoers koop je immers ‘goedkoop’ in omdat je als particuliere belegger er van uitgaat dat je aandeel duurder wordt. Zodat je winst maakt door duurder verkopen van je aandeel. Bij CFD’s is het echter mogelijk om ook bij een dalende beurskoers dezelfde tactiek toe te passen, omdat je via een broker handelt. Wanneer je verwacht dat de beurskoers daalt dan begin je je positie bij de broker doormiddel van de verkoop van aandelen. Dit is exact de handeling dat short gaan heet. Zodra de koers gedaald is dan ‘koop’ je die aandelen juist. Je hebt dan letterlijk goedkoop gekocht en duur verkocht en winst geboekt. Maar hoe werkt dat precies?

De werking van short gaan bij CFD’s

Uiteindelijk heb je bij CFD’s natuurlijk niet zelf de aandelen in handen. De broker blijft eigenaar van de aandelen, de particuliere belegger leent geld van de broker om die aandelen te verkopen die de broker heeft. En laat de broker dit weer inkopen zodra de prijs flink is gestegen. In the end maakt de broker hier gewoon winst op, uiteindelijk zal het aandeel namelijk toch weer stijgen. De winst die zij verdienen strijk je als particuliere belegger grotendeels zelf op. Hierdoor is het mogelijk om zelfs in een economische depressie geld te verdienen met beleggen. Dit houdt voor een deel ook de markt gezond, als er alleen geld verdiend zou worden met een aantrekkende economie dan zal een depressie exponentieel hard inslaan omdat de beurzen dan letterlijk zullen stil vallen als mensen niet meer speculeren met CFD’s.

Het is altijd interessant om bij verschillende brokers te kijken naar de voorwaarden, de hoogte van commissies en de premies maar vooral of ze handelen in CFD’s. Dat is in principe de manier om in elk economisch klimaat hoog rendement te behalen.