Alles over het nieuwe beleggen

In het artikel alles over beleggen, van aandeel tot beleggingsfonds hebben we gezien wat de geijkte beleggingsmogelijkheden zijn met een uitleg wat precies aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zijn en hoe ze werken. In dit artikel gaan we het hebben over het nieuwe beleggen. Een spannende wereld met meer mogelijkheden, grotere winsten en grotere risico’s. Maar ook een flexibele wereld waar je het beleggen kan leren kennen en zelfs met kleine bedragen mee kan doen. De meeste beleggingsmogelijkheden van dit ‘nieuwe’ beleggen gaan niet uit van aandelen en obligaties maar van financiële derivaten.

Wat zijn financiële derivaten?

Financiële derivaten ontlenen hun waarde niet aan zichzelf. De waarde is derived van andere goederen. Met andere woorden: derivaten ontlenen hun waarde aan andere goederen. Dat noemen ze de onderliggende waarden van die derivaten. De onderliggende waarde kan gebaseerd zijn op tal val verschillende zaken. Het kan zijn gebaseerd op de bekende beleggingstermen als aandelen en obligaties.  Maar de onderliggende waardes kunnen ook veel gevarieerder zijn, ze kunnen namelijk ook gebaseerd zijn op de wisselende koers van valuta, op het aantal dagen waarop de zon schijnt in de zomer, op de prijsschommelingen van aardappelen en op de voorspelling of een bepaald bedrijf wel of niet failliet gaat binnen een bepaalde periode.

Nu is de term derivaat wellicht niet bekend, de werking echter wel. Een goed voorbeeld om dit uit te leggen is aan de hand van een mais boer. Een boer weet over het algemeen niet hoe zijn oogst het zal doen. Het kan immers vriezen en het kan dooien. Nu kan hij bij een bepaald bedrijf een afspraak maken dat wat er ook gebeurd hij zijn mais oogst voor een bepaald bedrag kwijt kan. Als de marktprijs van mais in eens torenhoog is dan heeft de boer pech, als de marktprijs keldert onder dat bepaalde bedrag dan trekt het bedrijf aan het kortste eind. De boer dekt zich in en het bedrijf speculeert. Dit gebeurd op een gigantische schaal in de beleggingswereld. Op deze manier kunnen mensen dus geld verdienen met het correct inschatten van het verschil in prijs van een product over een bepaalde periode.

Verschillende beleggingsproducten

Maar er zijn hier in heel veel verschillende soorten derivaten die werken volgens een zelfde soort principe. Één daarvan zijn trackers. Trackers volgens een bepaalde beursindex en ze ontlenen hun waarde aan het nauwkeurig volgen van deze index. Een ander voorbeeld van derivaten zijn futures dat zijn overeenkomsten over een transactie in de toekomst, bijvoorbeeld de belofte om met oud en nieuw 30 oliebollen te kopen bij je lokale kraam.

De meeste derivaten worden buiten de beurs om verhandeld bij instanties die tussen de belegger en de aandelenmarkt staan.  Voorbeelden van deze bedrijven kun je hier vinden.  Bij derivaten zijn mensen vaak niet geïnteresseerd in de eigenlijke aandelen of producten maar in de prijsschommelingen van die aandelen of producten. Deze handel is vaak korte termijn, je hebt er je aandacht bij nodig maar het kan grote winsten of verliezen opleveren.