Als beginnende belegger bent u op zoek naar een aantal zaken. Achtergrondinformatie over beleggingsproducten waar u nog weinig van af weet en een platform waarbij u deze opgedane kennis kan toepassen doormiddel van zelf te beleggen. In dit artikel komen beide zaken aan de orde. We bespreken de het principe en de voor- en nadelen van indextrackers, zogenaamde Exchange Traded Funds (ETF’s). Verder geven wij aan waar u terecht kunt om via een beurssimulator uw opgedane kennis toe te passen.

De voor- en nadelen van indextrackers

Indextrackers of Exchange Traded Funds (ETF) zijn beleggingsproducten die de laatste jaren sterk aan populariteit hebben gewonnen. Een ETF is een product dat de koers van een bepaalde index volgt. Een voorbeeld is een ETF AEX, deze tracker probeert zoveel mogelijk de koers van de AEX index te volgen. ETF’s zijn ook mogelijk om bepaalde sectoren of grondstoffen te volgen. Het beleggen in ETF’s heeft een aantal voordelen. Het beleggingsproduct waarmee ETF’s vaak worden vergeleken is het beleggen via een beleggingsfonds. Ook een beleggingsfonds kan voor u beleggen in een ‘mandje’ dat de AEX index exact nabootst. De voordelen van ETF’s t.o.v. beleggingsfondsen zijn vooral terug te zien in de kosten. ETF’s hebben vaak een kostenpercentage tussen de 0,5% en 1%. Dit percentage ligt bij beleggingsfondsen vaak een stuk hoger, tussen de 3% en 6%. De lage kosten van ETF’s betekenen dat u een hoog rendement kunt behalen op uw belegging,  u bent immers een klein percentage kwijt aan kosten. Het nadeel van een ETF is dat het een passief beleggingsproduct is. Een ETF wordt niet druk beheerd, zoals wel het geval is bij beleggingsfondsen. Hierdoor kan niet goed worden ingespeeld op de markt, iets wat bij een beleggingsfonds beter kan. Het nadeel van ETF’s is het feit dat zij de markt nooit outperformen. Doordat ETF’s een samenstelling zijn van een heleboel verschillende aandelen zal het koersverloop een stuk stabieler verlopen dan dat van een enkel aandeel. Hierdoor zal het rendement dat u behaalt met ETF’s altijd rond het marktgemiddelde liggen. Het voordeel hiervan is is dat uw verliezen ook nooit enorm zullen zijn en zich zullen ontwikkelen naar een gemiddelde van de markt. ETF’s lijken dus een mooi beleggingsproduct in uw portefeuille om balans te brengen.

Wij willen u echter waarschuwen voor het feit dat voor veel nieuwe beleggers ETF’s vaak nog vrij onduidelijk zijn. Namen als AGQ, QDI of FAZ zeggen weinigen iets. Lees daarom eerst goed wat deze ETF’s precies inhouden en beleg pas als u weet wat het product inhoudt.

Beleggen via een gratis webtrader

Omdat het beleggen in ETF’s in eerste instantie lastig kan lijken kunt u via onze site naar één van de gratis demoaccounts van de verschillende brokers gaan. Doormiddel van een demoaccounts kunt u uw kennis omtrent ETF’s testen en zelf posities aangaan om te kijken of u een mooi rendement kunt behalen. Het voordeel van deze demoaccounts is dat het volledig gratis en vrijblijvend is. Op deze pagina kunt u een vergelijking zien tussen de verschillende brokers die op deze website worden aangeboden.

Wilt u handelen op trackers eens proberen? Begin hier in de simulator!