De patiënt economie heeft koorts.

Met een economische crisis zouden we haast vergeten dat de economie geen zieke patiënt is. Want om de zoveel dagen wordt er bij wijze van spreken een thermometer in de arme patiënt gestoken om te zien of deze nog koorts heeft. Dan zijn erg groepen doctoren die claimen dat ze verlaging heeft en andere die claimen dat het ergste nog moet komen. Ondertussen krijgt deze patiënt koude kompressen, bloedtransfusies, laxeermiddelen en  voor de zekerheid kapselen ze enkele ledematen in.

Ook zijn er doktoren die beleggers medeschuldig achten aan de ziekte van de patiënt. Beleggers worden dan gezien als de virussen die koorts doen toenemen. Andere doktoren claimen juist dat de particuliere beleggers vrije radicalen zijn, anti-oxidanten die dingen in beweging houden en soepel.

En zoals vaker met een patiënt beïnvloed het nieuws van de doktoren de gezondheid van de patiënt zelf. Als blijkt dat het nog steeds slecht gaat dan laat elk onderdeel van het lichaam het hoofdje hangen en gaat het nóg een stukje slechter. Zegt een arts dat er herstel aan de horizon gloort dan heeft iedereen er vertrouwen in, en wat blijkt, het gaat vervolgens beter. Een self-fulfilling prophecy.

Economische opleving door beleggen in crisis

Wat deze self-fulfilling prophocy betreft, we hebben geluk. De patiënt heeft weer goed nieuws gekregen. Volgens de ZEW-index is het vertrouwen in de Duitse economie wederom gestegen.[1]

Economisch vertrouwen
Vanaf Januari 2011 zien we een constante stijging in vertrouwen. Het blijkt dat de eerste kwartaal cijfers beter zijn dan verwacht want de stijging zet zich voort. Ook Belgische beleggers hebben hun vertrouwen uitgesproken over de toekomst.[2] Ongetwijfeld zal dit vertrouwen lijden tot een korte opgaande trend in de wereldwijde koersen. Soms is er niet veel meer nodig voor een algehele opleving dan een klein duwtje op het juiste moment.

Profiteer door nu te beleggen

Voor de beleggers die hier het meest van willen profiteren, deze dagen zijn een goed moment om te beginnen met beleggen. De koersen staan nog laag en de verwachting is dat ze juist zullen stijgen. Natuurlijk is dit niet zonder risico, want de koersen zouden nog verder kunnen dalen. Daarom hebben wij een tip: mocht u onzeker zijn, probeer dan eerst te beleggen met een demo account. U zult zien dat de long posities het goed doen!