Futures behoren tot de oudste beleggingsproducten. Door de jaren heen is op financieel gebied veel veranderd, en daardoor dus ook de Futures.

In het verre verleden maakte de agrarische sector al gebruik van Futures, zij maakten prijsafspraken met een afnemer voor de oogst. Op deze manier weet de boer voor het oogsten van zijn producten dat hij er een bepaald bedrag ontvangt. De afnemer heeft zekerheid dat hij een bepaald product heeft en hoopt dat product tegen een zo´n laag mogelijke prijs in te kopen. De boer daarentegen wilt natuurlijk een zo´n hoog mogelijke prijs voor zijn landbouwproduct.

Futures door de jaren heen

In de jaren ´70 werden 90% van de transacties op de Futuresmarkt gemaakt binnen de agrarische sector. Futures werden dus door boeren gebruikt om de prijs van hun producten vooraf veilig te stellen.
In de jaren ´80 begon er langzaam een verandering plaatst te vinden in het aantal transacties. Het aantal transacties uit de agrarische sector nam langzaam af nar 75% en de financiële sector begon terrein te winnen. Speculanten kregen door dat er geld te verdienen was door het kopen en verkopen van prijsafspraken. Dit had als gevolg dat in de jaren ´90 maar liefst 30% van de transacties op de Futuresmarkt uit de financiële hoek afkomstig was. Dat percentage is vandaag de dag maar liefst opgelopen tot 75%.

Futures uitgegroeid tot favoriet beleggingsproduct

Futures zijn uitgegroeid naar een beleggingsproduct waar veel geld in omgaat. Speculanten handelen nu zelf heel graag met Futures en boeken er dagelijks flinke winsten mee. Vanaf 2002 is de Futuresmarkt zich steeds meer verplaatst naar de online beleggingsmarkt. Futures zijn daarvoor ook het perfecte beleggingsproduct, dit komt doordat Futures makkelijk gestandaardiseerd kunnen worden omdat er maar weinig variabelen zijn waardoor het met simpele algoritmes totaal is geautomatiseerd.

Brokers & Futures

Hierdoor kunnen ook online brokers met een minder groot budget voor een concurrerende prijs Futurescontracten aanbieden. Ook de Nederlandse markt heeft het bereikt beleggen in AEX Futures is gemeengoed geworden onder de particuliere beleggers.

De Futuresmarkt heeft flinke ontwikkelingen door gemaakt in de afgelopen 50 jaar. Het particulier beleggen heeft de meest recente invloed uitgeoefend op de Futuresmarkt. Deze veranderingen hebben Futures een zeer kosten efficiënt beleggingsproduct gemaakt. Kijk eens bij onze partners wat hun voorwaarden zijn bij de handel in Futures.