Veilig beleggen

Bestaat er iets als veilig beleggen? Of iets als hoog rendement zonder risico’s? Helaas worden die vragen altijd negatief beantwoord. Beleggen komt altijd met een risico, er valt geen hoog rendement te halen als het niet een risicovolle belegging is. Maar er zijn manieren om dit risico te beperken lees hieronder hoe.

Hoe gaan de risico’s van beleggen samen met veilig beleggen?

Risico’s zijn op verschillende manieren te beperken, de belangrijkste risicobeperking is kennis van de markt. Ongeveer kunnen inschatten wanneer de koersen welke richting op bewegen. De gevaarlijke manier om aan deze kennis te komen is om te beleggen met echt geld. De methode om veilig beleggen te leren is echter door een demo-account af te sluiten. Vrijwel  alle brokers hebben een demo-account. Daarmee kunt u gratis en voor niets gebruik maken van het online beleggingsplatform van de online broker om real time met alle actuele koersen te beleggen met virtuele euro’s. Naast het feit dat dit erg leuk is om te doen leert u vrij snel hoe de beurs reageert op verschillende prikkels.

Geen tijd om veilig beleggen te leren

Mocht u echter geen tijd hebben om dit te leren of geen zin, dan zijn er nog steeds manieren om een relatief zeker rendement te behalen om in ieder geval uw verlies te beperken. U kunt uw verlies beperken door bij het handelen te kijken naar de mogelijkheden van stoploss orders, stop orders of iets wat daar op lijkt. Alle brokers bieden in principe de mogelijkheid aan om bij het aangaan van een positie aan te geven op welk moment u het verlies te groot zou vinden worden. Op dat moment sluit de broker automatisch de positie en neemt u uw verlies. U kunt er dus ook voor besluiten om vrij conservatief in te zetten waardoor u nooit meer dan 100 euro per keer kwijt zou kunnen zijn. Dit plafond op het verlies is er gelukkig niet met de winst.

Beleggingstip

Zo’n stoploss order of stop order is alleen niet zaligmakend. Het beste wat u kunt doen als belegger is nog steeds al beleggend te leren. Wij raden dan ook aan om altijd eerst een periode met virtueel geld te beleggen als u onzeker bent. Spelen met de beurssimulator is namelijk wel veilig beleggen, u verlies niets maar u wint een hele hoop beleggingservaring en kennis.

Via deze link kunt u beginnen met beleggen oefenen in een simulator