Ervaring met beleggen is heel belangrijk. Voorkom beginnersfouten en maak sneller winst: lees hier alles over oefenen met beleggen.

Oefenen met beleggen

Oefenen met beleggen begint bij de broker

Veel mensen denken dat er bij beleggen altijd veel geld op het spel moet staan. Dankzij de moderne techniek hoeft dat gelukkig niet meer zo te zijn. Brokers, de makelaren van de aandelenbeurs, hebben namelijk handige computerprogramma’s ontwikkeld waarmee beleggers zowel in het echt als in de demo stand kunnen beleggen. In beide gevallen krijgt u de actuele koersen te zien in het programma.

Wanneer u ervoor kiest om eerst te oefenen met beleggen in de demo stand, belegt u met niet-bestaand geld, ook wel fictief geld genoemd. De broker hoopt natuurlijk dat u de smaak van het beleggen te pakken krijgt, en overstapt op beleggen met echt geld. Zo hebben ze er weer een nieuwe klant bij met wie ze kunnen handelen. Brokers maken hun programma’s gratis, handig en snel zodat iedereen er gebruik van kan maken, en er hopelijk ook meer mensen zullen gaan beleggen. U als belegger hebt daar ook plezier van: het downloaden van een brokerprogramma kost slechts enkele minuten en daarna kan uw beleggingsleven beginnen.

Hoe werkt het online oefenen met beleggen?

Online beleggen en oefenen met beleggen gaat via de eerder beschreven computerprogramma’s die de brokers gratis aanbieden. Op de bank, onderweg, in de pauze: op ieder moment van de dag kunt u online gaan en uw aandelenkoersen bekijken. U zult zien, beleggen is een sport, en dankzij het internet een sport die vanaf de bank gespeeld kan worden. Het voordeel daarvan is dat de huidige generatie aandelenhandelaren niet meer zelf naar de beurs hoeft te gaan. Beleggen is minder fysiek geworden, en meer online. En daarmee is het een stuk makkelijker geworden. Om nog meer mensen bij het beleggen te betrekken, is het een stuk simpeler gemaakt voor iedereen.

Vroeger was het noodzakelijk om aandelen te kopen als je mee wilde doen op de aandelenbeurs. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te ‘speculeren’. U koopt dan geen echte aandelen, maar u zet in op de stijging of daling van de waarde. Deze manier van beleggen is makkelijk en efficiënt. Maar de voordelen van speculerend beleggen zijn nog groter: dankzij een handig hefboomeffect kunt u bij de broker uw inleg namelijk vergroten. Dit gebeurt altijd in een bepaalde verhouding, bijvoorbeeld 1:10. In deze verhouding zou iemand voor 200 euro een positie kunnen kopen die 2000 euro waard is. We gaan er vanuit dat deze persoon aandelen van Facebook koopt. Vervolgens worden de aandelen van Facebook bijvoorbeeld 1% meer waard. Hij of zij kiest ervoor om de winst te innen en stopt met de belegging. Dan heeft deze persoon 20 euro winst gemaakt. Dat is dankzij het speculerend beleggen. Zonder het hefboomeffect zou de winst tien keer zo klein, namelijk 2 euro, zijn geweest.

Wilt u meer weten over onze ervaringen met deze en andere methoden? Lees er hier meer over.

TIP: de beste manier om te oefenen met beleggen

Terug naar u. U kwam hier omdat u wilde oefenen met beleggen. Nu u weet hoe beleggen in zijn werk gaat, kunt u beginnen aan het echte werk. We hebben u al verteld wat brokers zijn, en dat brokers programma’s hebben ontwikkeld. Al deze programma’s hebben een demo modus, zodat u risico’s kunt nemen, ervaring kunt opdoen en van uw fouten kunt leren zonder dat u echt geld verliest. De demo modus doet niet onder voor de echte stand. Sterker nog, het is precies hetzelfde, alleen ziet u de resultaten ervan niet op uw bankrekening.

U krijgt een startkapitaal van maar liefst 20.000 euro aan fictief geld, en u kunt inzetten op dezelfde aandelen als andere beleggers. U krijgt daarbij de huidige, echte koersen te zien die het programma voor u actueel houdt.

Wanneer beleggers genoeg ervaring opgedaan hebben en ze wat zekerder zijn van hun kunnen, kiezen ze er vrijwel altijd voor om over te stappen op echt geld. Daar doe je het als belegger tenslotte voor: winst maken. Met een simpele druk op de knop ‘wisselen naar echt geld’ kunt u overstappen naar de echte modus. Vanaf dat moment speelt u van het geld dat u zelf inlegt. Bent u nieuwsgierig geworden naar de wereld van beleggen? Klik dan hier om een broker te kiezen en zo’n handig computerprogramma te downloaden. Wat hebt u te verliezen?

Oefenen met beleggen

Veranderen van oefenen met beleggen naar echt beleggen is heel gemakkelijk.

Wacht niet langer en klik hier om te beginnen met uw leven als belegger!

Bronnen:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Broker