Lees hier over het nut  van obligaties en de mogelijkheden van obligaties voor een belegger. Eerst, wat zijn obligaties en hoe levert het geld op?

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn eigenlijk schuldpapieren in het voordeel van de belegger. Grote bedrijven en staten hebben vaak geld nodig voor lange termijn investeringen of korte termijn schulden. Obligaties geven de mogelijkheid om deze behoefte aan geld op te lossen door een lange termijn schuld aan te gaan met een andere partij. Bij obligaties zijn echter deze schuldpapieren zelf ook verhandelbaar.

Hoe leveren obligaties geld op?

Met een obligatie heeft een belegger het bewijs dat er hem geld schuldig is. Deze schuld wordt op den duur terug betaald, echter de rente op deze schuld wordt vaak elk jaar betaald. De rente van obligaties kunnen behoorlijk oplopen waardoor het voor de belegger zelf meer kan opleveren dan een spaarrekening bijvoorbeeld. Het grootste gedeelte van obligaties worden verhandeld tussen centrale banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen. Particulieren hebben zo’n 10% in bezit van de obligatiemarkt.

Waarom zijn obligaties populair?

Obligaties zijn zekerder dan aandelen, en de rente op een obligatie is vaak ook hoger dan het dividend wat een aandeel uitbetaald. Ook hebben ze vaak een lager risico dan aandelen. Bij de faillissement van een bedrijf geven obligaties een bepaald recht op compensatie. Dit is echter niet het geval bij aandelen die bij een failliet bedrijf simpelweg niets meer waard zijn.

Nadelen van obligaties

Het nadeel van obligaties zijn het relatief lage rendement en de lange termijn voordat het ook geld oplevert. Sommige obligaties staan voor 30 jaar uit. Dan krijgt de belegger wel een bepaalde rente voor 30 jaar lang maar uw kapitaal voor 30 jaar lang vast zetten is niet voor iedereen. Kijk voor beleggingsproducten die rendement opleveren op de korte termijn eerder naar futures, CFD´s of trackers.

Hier kunt u meer over deze hippe producten lezen!